Hoe ga jij om met liefdesverdriet? Verstop jij je ook het liefst in je eigen huis, ver weg van de buitenwereld om lekker alleen te zijn met je verdriet? Doen niet alle singles dat zo, vraag jij je af. Nee, juist meer dan de helft van de singles trekt er juist op uit. Op zoek naar een nieuwe man om mee het bed in te duiken.

Verwerken van liefdesverdriet

In een enquête aan de Amerikaanse universiteit van Missouri werd bekeken hoe kersverse single hun liefdesverdriet verwerken.  De ondervraagden die meededen aan deze studie waren studenten.  De overlap was dat ze gedurende de laatste 8 maanden een breuk in hun relatie meegemaakt hadden. Naast de enquête moesten de studenten ook een online dagboek bijhouden over hun gevoelens en hun seksuele activiteiten na de breuk.  Wat daaruit naar voren kwam, is enerzijds niet verrassend.  Namelijk dat wie gedumpt werd meer stress en boosheid voelde, dan degene die de punt zette.  Verrassend was dat seks vaak ingezet wordt om hun breuk te verwerken.

Seks uit wraak

Een derde van de ondervraagden gebruikte seks om hun ex te vergeten, een kwart sliep met een nieuweling uit wraak. Degenen die niet zelf gekozen hadden om hun vorige relatie te beëindigen, zette sneller de stap naar wraakseks. Hoe het seksuele gedrag na verloop van tijd zal zijn, wordt in de eerste tijd na de breuk bepaald.  Dus de ingeslagen weg is niet eenmalig, maar vaak typerend voor de toekomst.

Toekomstig gedrag

Het onderzoek moest opleveren wat het beste mechanisme is om het verdriet van het verlies van een partner te verwerken.  De resultaten suggereren dat de mensen die seks gebruiken om hun verdriet te verdringen, ook later meer risicovol seksueel gedrag vertonen.  Het wordt er ook niet makkelijker op om hun leven daarna weer op de rails te krijgen.

Ook positief

Meteen seks hebben na een breuk kan mogelijk ook positief werken, zeker voor degenen die hun partner gedumpt hebben. Juist die singles die de stekker er uit hebben getrokken,  kunnen op deze manier plots beseffen dat ze een fout hebben gemaakt. Seks met een nieuw  iemand, kan soms de tijdelijk verstoorde relatie nieuw leven inblazen. Seks met een ander kan na een lange relatie opwindend lijken en in eerste instantie zal een bruisende vrijpartij zeer bevredigend zijn. Iets later kan seks voor de seks juist voor een leeg gevoel zorgen. De genegenheid die er ooit was in lange knuffels of tedere kussen ontbreekt en voelt als een gemis. Dit besef zal na de vrijpartij een wrang gevoel achterlaten. Kersverse singles beseffen dan ineens dat wat ze hadden de moeite waard is om voor te vechten. Hopelijk is het dan niet te laat voor beiden.

De conclusie is dat seks gebruiken om een gebroken hart te lijmen nogal zinloos is. Het kan enkel nog meer hartzeer opleveren omdat het liefdeloos kan zijn.