Online daten is geen taboe meer en het is voor singles normaal geworden wat foto’s te swipen op datingapps. Maar zodra een vaste relatie wordt gezocht blijkt dat toch allemaal wat lastiger.

Second opinion als daten niet wil vlotten

e-Matching heeft speciaal voor die mensen de Second Opinion in het leven geroepen. Als iemand al een tijd bezig is met daten maar het wil toch niet vlotten dan kan op verzoek een analyse worden gemaakt van profiel en zoekgedrag. Op basis daarvan volgt een gericht advies voor een betere aanpak. Bij een eerste inventarisatie bleek 40 procent van de singles behoefte te hebben aan dergelijke ondersteuning. Na de introductie zijn in een paar maanden tijd inmiddels meer dan 500 Second Opinions aangevraagd.

Daten kun je leren

Online daten heeft voor elk persoon weer andere uitdagingen. En in elke fase van het daten (presenteren, zoeken, contact leggen, ontmoeten en afsluiten) zal men zich kunnen verbeteren. Maar omdat mensen niet allemaal hetzelfde in elkaar zitten moet wel worden gekeken naar de specifieke aanpak per persoon.

Valkuilen online dating

Jasper Jan de Konink, medeoprichter e-Matching: ‘Wij zien dat mensen als ze voor het eerst gaan daten nog onwennig zijn. Hoe presenteer ik mezelf, wie schrijf ik wel aan en wie niet, welke toon sla ik aan. Hoe langer mensen ermee bezig zijn, hoe handiger ze hier in worden. Daten kun je immers leren al is het vaak met vallen en opstaan. Toch zien wij dat sommige typen (doener, dromer, beslisser of denker) mensen steeds weer in dezelfde valkuilen trappen of blijven hangen in een bepaalde aanpak en dan onnodig de moed opgeven.’

Doener, dromer, beslisser of denker?*

De Doener zal zich makkelijk inschrijven en contact leggen maar vergeet misschien om goed te selecteren en legt te snel contact met personen waar iedereen al contact met zoekt.

De Dromer is oprecht in de wensen, maar verwacht dat de prins op het witte paard of hun droomvrouw hen zomaar een bericht zal sturen en als een contact loopt op afstand blijft, om de droom niet te verstoren (afwijzing).

De Beslisser zal niet te lang blijven hangen in eindeloze niet kansrijke contacten, maar zal anderzijds misschien mensen afwijzen op basis van hele kleine puntjes in een profiel, terwijl dat misschien wel de echte match zou blijken bij een ontmoeting.

De Denker kan goede selecties maken op basis van alle criteria, maar blijft de beste profielen, vergelijken tot ze het ‘zeker’ denken te weten. Op dat moment heeft een doener misschien het contact al gelegd en vist de denker achter het net.

* Typeringen zijn afkomstig uit de psychologisch theorie van Kolb