villa pinedo
9 August 2016

Schuldgevoel als je kiest

Wanneer je vader en moeder niet meer zo goed bij elkaar passen, is er een grote kans dat ze besluiten uit elkaar te gaan. In het geval van Annabel Hellemons was dat zo. Haar moeder wilde veel leuke dingen doen en haar vader zat liever thuis met zijn gezinnetje. Rot voor de ouders maar voor de kinderen, in dit geval Annabel en haar zusje, nog veel lastiger.

De twee belangrijkste personen uit mijn leven

Annabel vertelt in een interview in BN DeStem van vandaag over hoe lastig ze deze periode vond en hoe ze daar op terugkijkt. Toen die scheiding plaatsvond was Annabel 6 jaar, nu is ze 18. “De twee belangrijkste personen uit mijn leven gingen uit elkaar, dat heeft een enorme impact om mij gehad.” In die tijd ging Annabel steeds meer op zich zelf leven, ze zat veel op haar kamer, ze kon met niemand praten over de problemen die er thuis waren. Op school werd er ook niet naar gevraagd, terwijl ze zeker op de hoogte waren.

Praten is van belang

Volgens Annabel is het belangrijk dat er op jonge leeftijd gesproken wordt met jou over de situatie. Je zit dan ook nog midden in je pubertijd met alle problemen die daarbij komen kijken. Denken dat je te dicht bij iemands privacy komt, kan niet de reden zijn om iemand waarvan je weet dat die problemen heeft niet te benaderen. In haar jeugd deden veel vriendinnen nog van alles met hun ouders, Annabel moest veel zaken al alleen regelen, zoals orthodontist en kapper. Ze deed dat wel, maar had altijd angst om te falen.

Feiten zonder emotie

Ze werd vaak boos op haar ouders. Annabel verhuisde met haar moeder naar Roosendaal met een nieuwe vriend en daardoor groeide zij en haar vader uit elkaar. Ze krijgt het gevoel dat het een oom wordt die je af en toe ziet op verjaardagen. Nu heeft ze naar jaren wel meer contact met hem, niet veel. Ze vertelt dan samengevat wat er de afgelopen maanden met haar gebeurd is. Het is dan meer een opsomming van feiten met weinig emoties.

Ontstane situatie dwingt tot kiezen

Met haar mama kan ze de laatste tijd beter opschieten. Met haar heeft ze het nu over wat er vroeger allemaal gebeurd is. Beter laat dan nooit. Wat ze altijd lastig blijft vinden is dat ze door de ontstane situatie altijd gedwongen is te kiezen. Verjaardagen en Kerst blijven haar continu een schuldgevoel geven. “Nog steeds heb ik last van de scheiding. Het is echt niet in een jaar voorbij, wat veel mensen denken.”

Villa Pinedo, om ervaringen te delen

Al haar ervaringen gaat Annabel nu proberen te gebruiken om andere kinderen te helpen in vergelijkbare situaties. Ze heeft zich daarvoor aangemeld bij Villa Pinedo, een plek waar kinderen van gescheiden ouders ervaringen met elkaar kunnen delen. Ze is nu buddy van 4 kinderen. Via een app praten ze over de echtscheiding. Daarnaast is ze begonnen aan de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Die opleiding heeft haar sowieso al meer zelfverzekerder gemaakt.

Vraag of luisterend oor gewenst is

Ken jij iemand in je omgeving die in een dergelijke situatie beland is, loop daar niet met een boog omheen. Je kunt op zijn minst vragen of die persoon het op prijs zou stellen met jou over de situatie te praten. Misschien kun je door een luisterend oor te zijn, al helpen.

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

  1. Mooi artikel en fijn dat er initiatieven zijn zoals Villa Pinedo!

    Scott Martens | 10-08-2016
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie