slaapkamer opknappen

Schud de depressie van je af op Blue Monday

Somber ingestelde mensen staan vandaag het liefst niet op. Dat is volgens hen de beste manier om ‘Blue Monday’, de deprimerendste dag van het jaar, te overleven. Maar het kan ook anders, zegt Patrick van Hees, schrijver van het boek ‘De Geluksprofessor’. Ga de kroeg in vanavond, is zijn advies.

Niet op bed blijven liggen vandaag

Ga erop uit, ontmoet mensen, spreek af, leg contacten en doe iets.

Geluk is voor 45 procent terug te voeren op hoe iemand in het leven staat, 10 procent van ons geluksgevoel kan worden toegeschreven aan het toeval en 30 procent heeft te maken met aangeboren ‘levensvaardigheden’. Denk in dat verband vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten. Bekend is dat partners, vrienden en collega’s in sterke mate bijdragen aan iemands geluksgevoel. Dus ga iets leuks doen met je vriend of vriendin, of spreek vanavond af met een maat in de kroeg. De dag is zo voorbij.

Een rasoptimist heeft makkelijk praten

Iedereen kan dit ook al ben je niet altijd super optimistisch. Andersom geldt precies hetzelfde. Als je zwaar op de hand bent kun je altijd wel een ‘excuus’ bedenken waarom je niet lekker in je vel zit. Hoeveel mensen klagen niet over voorjaarsmoeheid, vakantiestress, een winterdip, of zelfs de zomertijd? Je moet niet toegeven aan dit soort gevoelens.

Slecht weer, geeft slechte zin

Nee, zo werkt dat dus niet. De omgeving is maar voor vijftien procent verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. Hetzelfde geldt voor de weersomstandigheden. In Denemarken regent het 1 van de 2 dagen, toch ligt het gemiddelde gelukscijfer in dat land op 8,3. Het veel zonnigere Portugal scoort niet hoger dan een 5,7. Nederland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen – allemaal landen met een gematigd klimaat maar de mensen voelen zich hier veel gelukkiger dan in Zuid-Europese landen.

Kortom, niet klagen maar doen

Natuurlijk mag iedereen een baaldag hebben. Als je ’s morgens vroeg het ijs van je autoruit moet krabbelen, mag je best balen. Maar je moet er niet in blijven hangen. De belangrijkste boodschap voor ‘Blue Monday’: je hebt niet alles in de hand, maar wel veel. Ga je vanavond in je eentje zielig zitten wezen op de bank met een boek, of ga je de kroeg in?

Pak jezelf bij je lurven

Natuurlijk moet je jezelf wel eens dwingen. Iedereen voelt zich niet altijd even lekker op maandagochtend. In het weekend heb je lekker kunnen uitslapen, en ben je later naar bed gegaan, en dan gaat die wekker weer. Even op de tanden bijten.

Oplaadpunten inlassen

Altijd vol gas geven hoeft ook weer niet. Een derde factor die we namelijk niet moeten onderschatten als we het over geluk hebben, zijn oplaadpunten. We nemen veel te weinig tijd om ons geestelijk weer op te laden. Onze telefoons en andere elektrische apparaten laden we wel op; zelf nemen we daar nauwelijks de tijd voor. Dat is niet goed. En als iemand echt depressief is, waardoor zo’n persoon niet meer kan functioneren in de maatschappij, is dat natuurlijk verschrikkelijk. Die moet via de huisarts deskundige hulp zoeken. Maar dat is iets heel anders dan een paar mindere dagen hebben.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?