slaapkamer opknappen

Schud de depressie van je af op Blue Monday

Somber ingestelde mensen staan vandaag het liefst niet op. Dat is volgens hen de beste manier om ‘Blue Monday’, de deprimerendste dag van het jaar, te overleven. Maar het kan ook anders, zegt Patrick van Hees, schrijver van het boek ‘De Geluksprofessor’. Ga de kroeg in vanavond, is zijn advies.

Niet op bed blijven liggen vandaag

Ga erop uit, ontmoet mensen, spreek af, leg contacten en doe iets.

Geluk is voor 45 procent terug te voeren op hoe iemand in het leven staat, 10 procent van ons geluksgevoel kan worden toegeschreven aan het toeval en 30 procent heeft te maken met aangeboren ‘levensvaardigheden’. Denk in dat verband vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten. Bekend is dat partners, vrienden en collega’s in sterke mate bijdragen aan iemands geluksgevoel. Dus ga iets leuks doen met je vriend of vriendin, of spreek vanavond af met een maat in de kroeg. De dag is zo voorbij.

Een rasoptimist heeft makkelijk praten

Iedereen kan dit ook al ben je niet altijd super optimistisch. Andersom geldt precies hetzelfde. Als je zwaar op de hand bent kun je altijd wel een ‘excuus’ bedenken waarom je niet lekker in je vel zit. Hoeveel mensen klagen niet over voorjaarsmoeheid, vakantiestress, een winterdip, of zelfs de zomertijd? Je moet niet toegeven aan dit soort gevoelens.

Slecht weer, geeft slechte zin

Nee, zo werkt dat dus niet. De omgeving is maar voor vijftien procent verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. Hetzelfde geldt voor de weersomstandigheden. In Denemarken regent het 1 van de 2 dagen, toch ligt het gemiddelde gelukscijfer in dat land op 8,3. Het veel zonnigere Portugal scoort niet hoger dan een 5,7. Nederland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen – allemaal landen met een gematigd klimaat maar de mensen voelen zich hier veel gelukkiger dan in Zuid-Europese landen.

Kortom, niet klagen maar doen

Natuurlijk mag iedereen een baaldag hebben. Als je ’s morgens vroeg het ijs van je autoruit moet krabbelen, mag je best balen. Maar je moet er niet in blijven hangen. De belangrijkste boodschap voor ‘Blue Monday’: je hebt niet alles in de hand, maar wel veel. Ga je vanavond in je eentje zielig zitten wezen op de bank met een boek, of ga je de kroeg in?

Pak jezelf bij je lurven

Natuurlijk moet je jezelf wel eens dwingen. Iedereen voelt zich niet altijd even lekker op maandagochtend. In het weekend heb je lekker kunnen uitslapen, en ben je later naar bed gegaan, en dan gaat die wekker weer. Even op de tanden bijten.

Oplaadpunten inlassen

Altijd vol gas geven hoeft ook weer niet. Een derde factor die we namelijk niet moeten onderschatten als we het over geluk hebben, zijn oplaadpunten. We nemen veel te weinig tijd om ons geestelijk weer op te laden. Onze telefoons en andere elektrische apparaten laden we wel op; zelf nemen we daar nauwelijks de tijd voor. Dat is niet goed. En als iemand echt depressief is, waardoor zo’n persoon niet meer kan functioneren in de maatschappij, is dat natuurlijk verschrikkelijk. Die moet via de huisarts deskundige hulp zoeken. Maar dat is iets heel anders dan een paar mindere dagen hebben.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!