valentijn schrijven

Schrijf de liefdesbrief

Een mooie liefdesbrief kan iemands leven veranderen, maar hoe pak je zoiets aan? Hier volgen de tien gouden regels om de liefdesbrief der liefdesbrieven te leren schrijven die alle andere overbodig zal maken!

De tien gouden regels voor de onweerstaanbare liefdesbrief:

1. De brief mag niet op jezelf gericht zijn, maar op die ander. Maak er dus zeker geen reclamecampagne van voor jezelf, maar prijs de ander. NIET: Jij hebt geluk met mij. WEL: Ik heb geluk met jou.

2. Schrijf zo persoonlijk mogelijk. Dat is heel moeilijk omdat je in het begin van een relatie zeer weinig over elkaar weet. Dat beetje dat je wel weet, moet je dus zo veel mogelijk uitspelen en gebruiken. De andere moet echt het gevoel krijgen dat hij of zij uniek is en dat de brief die je stuurt, enkel maar voor hem of haar geschreven kon zijn. Door enkele concrete details toe te voegen bekom je dat effect. Schrijf bij voorkeur dan ook altijd een liefdesbrief met de hand, want dat is veel persoonlijker dan met de computer.

3. Verliefd ben je altijd in superlatieven. Schrijf dus ook overdrijvingen of hyperbolen. Het hoort allemaal bij verliefd zijn. B.v. Mijn liefde voor jou is als sneeuw op de top van een berg, … eeuwig.

4. Wat je hidden agenda ook mag zijn, schrijf niet vulgair. Vermijd dus alles wat seksueel platvloers zou kunnen zijn, want dat schrikt meestal af. DUS ZEKER NIET: Een kus van je lippen brengt de vulkaan in mij tot uitbarsting, hopende dat de gloeiende hete lava jouw kratertje zal bereiken.

5. Maak complimenten. Maak ofwel complimenten die geloofwaardig zijn, ofwel zo overdreven, dat het grappig wordt. Complimenten maken heeft niks met slijmen of liegen te maken. Als je verliefd bent, zie je de andere nu eenmaal van zijn of haar beste kant. Hoe dan ook moeten complimenten altijd een grond van waarheid hebben, want anders hebben ze het omgekeerde effect. Aan een volslanke dame schrijven dat ze licht als een veertje is, zou wel eens beledigend kunnen overkomen.

6. Een liefdesbrief kan door de vele extreme gevoelens, overdrijvingen en beelden soms nogal zwaar worden om te lezen. Gebruik daarom humor om het geheel wat verteerbaar te maken. Overdrijf uiteraard niet. Maak ook enkel grapjes over jezelf en niet over de andere! Jezelf relativeren kan heel ontwapenend zijn.

7. Een liefdesbrief is geen zakelijke brief. Het spreekt vanzelf dat je dus niet begint met Geachte of eindigt Met de meeste hoogachting. Wat velen echter vergeten, is dat de boodschap zelf ook verpakt moet worden. Schrijf dus niet te direct. Probeer alles in beelden en gevoelens te vertalen. NIET: Ik mis je. WEL: Mijn kamer zonder jou is leeg. OF: Ik mis je ’s morgens bij het ontwaken, ’s middags in de pauze, ’s namiddags als ik naar huis ga. Ik mis je meer dan ik zeggen kan.

8. Besteed veel aandacht aan de vorm. Je liefdesbrief staat immers symbool voor jezelf. Een bewijs hiervan is dat sommige mensen zelfs met een liefdesbrief slapen onder hun hoofdkussen in afwachting dat ze hun geliefde zullen terugzien. Maak dan ook altijd eerst een klad. Schrappen kan niet. Vlekken en kreuken kunnen niet. Als je met iemand uitgaat, wil je er toch ook verzorgd uitzien. Met je brief is dat hetzelfde.

9. Om de brief persoonlijker en zintuiglijker te maken, parfumeren sommige romantische zielen hun brieven. Spuit je parfum niet te overvloedig zodat je geliefde nog adem kan halen. Behandel het papier ook voor dat je begint te schrijven, want anders kan het gebeuren dat de inkt uitloopt.

10. Een liefdesbrief moet stijlvol zijn en klasse uitstralen. Een liefdesbrief is dan ook een literaire tekstsoort. Gebruik dus stijlfiguren.

Extra tips

* Herhalingen: Je kan nooit vaak genoeg horen dat je knap en lief bent. Herhalingen geven aan een brief ook een structuur.

* Vergelijkingen maken alles veel poëtischer dan een ‘mededeling’. niet: Je hebt mooie ogen. wel: Je ogen zijn zo klaar als de zee. / Je ogen stralen zo fris als een zomerzonsondergang.

* Metaforen werken nog poëtischer, want je lief heeft de vergelijking niet door, tenzij hij / zij ooit goed opgelet heeft in Nederlandse les. niet: Je ogen zijn als de zee. wel: Je ogen zijn de zee. Als ik er te lang in kijk, verdrink ik zonder houvast. Pas echter op met ontspoorde beelden. Soms kan een een beeld een platvloerse bijbetekenis krijgen die je niet bedoeld had. Bijvoorbeeld meisje: Zonder jou ben ik een verlaten grot. Bijvoorbeeld jongen: Wanneer ik bij jou ben, is mijn hart een trekvogel die na een lange vlucht het zuiden bereikt heeft. Pas ook op met extreme beelden. Schrik je geliefde niet af. Bijvoorbeeld; Wanneer mijn tong jouw mond binnengaat, is hij een speedboot die de woeste golven van de oceaan trotseert.

* Opsommingen: Vind je veel mooi aan hem / haar, zeg dan al die dingen apart. Te veel is nog niet genoeg! Niet: Ik hou van jou. Wel: Ik hou van jou als je mijn naam fluistert. Ik hou van jou als je zacht mijn mond kust. Ik hou van jou als ik in een hele groep alleen nog jou zie staan. Ik hou van jou als je verdrietig bent en me nodig hebt. Ik hou van jou. Erg mooi is een opsomming met gradaties. Dat wil zeggen dat in je volgorde een systeem zit. Zo kun je van klein naar groot opsommen, of van zacht naar sterk, enz.

* Alliteraties of stafrijm kunnen je brief muzikaal maken. Werk het liefste met slepende klanken. Bijvoorbeeld; mijn mooie meisje of lieve, lichte, lonkende ogen.

* Wees origineel door woordspelingen of neologismen te gebruiken. Veel koppeltjes vinden ook eigen woorden uit die ze enkel gebruiken als ze bij elkaar zijn. Het mooiste voorbeeld hiervan zijn koosnamen. Gebruik die dan ook in je liefdesbrief, want ze maken je brief veel persoonlijker. Bijvoorbeeld; een achterkunstwerk, een stijlfiguurtje, …

* Citeer bestaande teksten (liedteksten, gedichten, vorige brieven), maar overdrijf hier niet in. Je brief moet persoonlijk blijven!

Bovenal wees origineel! BLIJF jezelf!

Bron: Singlessite.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single