imperfectie schoonheid

Schoonheid zit in imperfectie

Moeite hebben met je te binden in een relatie of op de werkvloer, dat hebben veel mensen. De enige manier om daar aan te ontkomen is door te gaan met zoeken tot je je passie gevonden hebt. Ben je tegen de ware aan gelopen of heb je eindelijk de baan van je leven, dan is je bindingsangst verdwenen als sneeuw voor de zon. En weet dat schoonheid zit in imperfectie.

Zoek een passie die je past

Stel je hebt geen relatie en je werk is niet je van het, dan kun je zoeken naar een geschikte partner of naar de juiste baan. Heb je dit gedaan en de moed even opgegeven, dan moet je het maar even zo laten. Even rust die kant op. Maar het zou wel goed zijn iets te vinden waar je helemaal in op gaat, een passie, dan voel je je in ieder geval blij als je dat aan het doen bent.

Verdriet goede plek geven

Jolanda uit Tilburg vertelde onlangs aan Jeanette van Haassen in een interview in BN DeStem in Hart&Ziel “Ik zou makkelijker in het leven willen staan” haar kijk op het haar leven. Het verhaal begint dat op haar 7e haar vader overleed en haar moeder achterbleef met 7 kinderen. Dan staat 7 voor velen als geluksgetal, voor Jolanda op dat moment zeker niet. Over de dood van haar vader werd niet gesproken, dus dat verdriet heeft ze toen geen goede plek gegeven.

Bindingsangst speelt grote rol

In relaties die ze kreeg, werd ze gek van angstaanvallen. Ging haar geliefde de deur uit, dan sloeg de angst haar om haar hart, dan hij niet meer terug zou komen, dat er iets zou gebeuren. Bindingsangst speelde een grote rol in haar leven. Pas 30 jaar na dato is ze er mee aan de slag gegaan met therapie. Zij heeft haar passie gevonden in keramiek. Klei is fijn materiaal waar ze haar hart in kwijt kan.

Niet alles is wit of zwart

In therapie heeft ze geleerd dat ze zichzelf niet te serieus moet nemen. Alles gaat voorbij, de mooie maar ook de minder mooie dingen. Wat de ene dag groot kan zijn, is het volgende moment klein. Humor en zelfspot is ze gaan toepassen om het leven lichter te maken.  Ook het inzicht dat grijs mag heeft haar geholpen. Niet alles is zwart of wit.

Schoonheid zit in imperfectie

Mensen zijn niet onder te verdelen in goed of slecht. Ze zijn wat ze zijn. Ook hierbij gaat het niet om de perfectie maar om acceptatie van wat het is. Wasabi spreekt Jolanda erg aan. Dit is een vorm van Japanse esthetiek, die de schoonheid ziet in imperfectie. Oud worden en vergankelijkheid worden zo goede dingen, die hanteerbaar zijn. Perfecte zaken geven eerder angst.

Een tijd alleen leven doet iets met je

Iets makkelijker in het leven willen staan, dat zou Jolanda willen. Kritiek van anderen trekt ze zich harder aan dan goed voor haar is. Haar onzekerheid veroorzaakt spanningen maar ook de angst de ander te verliezen.  Iemand vinden met wie je een klik hebt, is niet makkelijk. Een tijd alleen leven doet iets met je. Gaat ze voor iemand dan probeert ze voor de liefde te keizen en niet voor de angst.

Geen baas die op je vingers kijkt

Jolanda heeft gevonden dat het werken met keramiek haar blij maakt. Ze heeft haar passie gevonden. Ze heeft ontdekt dat zelfstandig ondernemen goed bij haar past. Geen baas die op haar vingers kijkt en een kantoorbaan van 9 tot 5 past niet goed bij haar. Ze voelt dat de zakelijke wereld haar wel bevalt en ze op dit vlak goed aan het groeien is.

Opzoeken schurende randjes

Jolanda merkt in alles wat ze doet dat ze de schurende randjes opzoekt. Niet het mooie maar iets wat er mag zijn door zijn lelijkheid. Soms worden zaken bij elkaar gehouden door touwtjes en tape, die knellen en zeer doen. Zij geven wel het leven betekenis. ZO gaat zij ook door het leven. Niet op zoek naar perfectie maar naar de dingen zoals ze zijn.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!