jongeren vakanties zomer

Scholieren zijn happy maar drinken veel en hebben onveilige seks

Nederlandse middelbare scholieren zijn gelukkig en blij met hun sociale relaties, blijkt uit het internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Wel ervaren steeds meer leerlingen druk door schoolwerk, gebruiken ze minder vaak een condoom en drinken vijftien- en zestienjarigen nog veel.

Sociale druk

Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse jeugd? De Universiteit Utrecht, het Trimbos instituut en Cultureel Planbureau doen elke vier jaar grootschalig onderzoek onder jongeren. Er wordt onderzoek gedaan naar onderwerpen die de jeugd aangaat. Dit zijn onderwerpen als hoe gelukkig ze zijn, hun alcoholgebruik en seks. Het onderzoek startte in 2001 en toen kwam er al uit dat de Nederlandse jongeren onder de meest gelukkige jongeren van Europa horen. Vaak naast jongeren uit Finland, IJsland, Albanië en Armenië.

Schooldruk

Waar de Nederlandse jongeren niet heel erg goed op scoren, is bij de druk die jongeren voelen op school. Vooral de druk onder middelbare scholieren neemt de afgelopen jaren behoorlijk toe. In 2001 voelde slechts 16 procent druk, in 2017 is dit gestegen naar maar liefst 35 procent. Onderzoekers denken dat dit komt omdat er een einde is aan de zogenaamde zesjescultuur. Jongeren nemen niet meer genoegen met een zes als cijfer en doen er daarom van alles aan om dit op te krikken. Zo wordt er vaker huiswerkbegeleiding gegeven, maar zijn er ook strengere eisen op de diploma’s.

Seks

Ook werd er onderzoek gedaan naar op welke leeftijd jongeren beginnen met seks. Daarin is niet veel veranderd de afgelopen vier jaar. Zo’n tien procent van de jongeren onder de 17 jaar heeft al eens seks gehad. Wel is er een opvallende verschijning in het condoomgebruik. Dit is namelijk sterk afgenomen in de afgelopen jaren. In 2009 had ruim 80 procent van de jongeren seks met condoom, terwijl dat het afgelopen jaar slechts 55 procent was. Wat de reden hiervan is, is onbekend. Wel zou het volgens de onderzoekers kunnen omdat de Veilig Vrijen campagnes sinds 2011 gestopt zijn.

Alcohol en roken

Ondanks dat de alcoholgrens in 2014 van 16, naar 18 jaar is gegaan, is het alcoholgebruik onder jongeren niet gedaald. Wel zijn jongeren een stuk minder gaan roken. Voor het eerst is het percentage dat ooit een e-sigaret heeft gerookt hoger dan de het percentage jongeren dat ooit tabak heeft gerookt.

Social media

Voor het eerst werd er in dit onderzoek ook gekeken naar het social media gebruik onder jongeren. Hieruit blijkt dat 30 procent van de jongeren de hele dag door contact heeft met vrienden via social media. Bij slechts zeven procent is dit problematisch, en dat komt vaker bij meisjes voor dan jongens. Bij jongens komen vaker problemen met gamen voor.

Bron(en): CBS /Vance

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.