Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
jongeren vakanties zomer
6 september 2018

Scholieren zijn happy maar drinken veel en hebben onveilige seks

Nederlandse middelbare scholieren zijn gelukkig en blij met hun sociale relaties, blijkt uit het internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Wel ervaren steeds meer leerlingen druk door schoolwerk, gebruiken ze minder vaak een condoom en drinken vijftien- en zestienjarigen nog veel.

Sociale druk

Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse jeugd? De Universiteit Utrecht, het Trimbos instituut en Cultureel Planbureau doen elke vier jaar grootschalig onderzoek onder jongeren. Er wordt onderzoek gedaan naar onderwerpen die de jeugd aangaat. Dit zijn onderwerpen als hoe gelukkig ze zijn, hun alcoholgebruik en seks. Het onderzoek startte in 2001 en toen kwam er al uit dat de Nederlandse jongeren onder de meest gelukkige jongeren van Europa horen. Vaak naast jongeren uit Finland, IJsland, Albanië en Armenië.

Schooldruk

Waar de Nederlandse jongeren niet heel erg goed op scoren, is bij de druk die jongeren voelen op school. Vooral de druk onder middelbare scholieren neemt de afgelopen jaren behoorlijk toe. In 2001 voelde slechts 16 procent druk, in 2017 is dit gestegen naar maar liefst 35 procent. Onderzoekers denken dat dit komt omdat er een einde is aan de zogenaamde zesjescultuur. Jongeren nemen niet meer genoegen met een zes als cijfer en doen er daarom van alles aan om dit op te krikken. Zo wordt er vaker huiswerkbegeleiding gegeven, maar zijn er ook strengere eisen op de diploma’s.

Seks

Ook werd er onderzoek gedaan naar op welke leeftijd jongeren beginnen met seks. Daarin is niet veel veranderd de afgelopen vier jaar. Zo’n tien procent van de jongeren onder de 17 jaar heeft al eens seks gehad. Wel is er een opvallende verschijning in het condoomgebruik. Dit is namelijk sterk afgenomen in de afgelopen jaren. In 2009 had ruim 80 procent van de jongeren seks met condoom, terwijl dat het afgelopen jaar slechts 55 procent was. Wat de reden hiervan is, is onbekend. Wel zou het volgens de onderzoekers kunnen omdat de Veilig Vrijen campagnes sinds 2011 gestopt zijn.

Alcohol en roken

Ondanks dat de alcoholgrens in 2014 van 16, naar 18 jaar is gegaan, is het alcoholgebruik onder jongeren niet gedaald. Wel zijn jongeren een stuk minder gaan roken. Voor het eerst is het percentage dat ooit een e-sigaret heeft gerookt hoger dan de het percentage jongeren dat ooit tabak heeft gerookt.

Social media

Voor het eerst werd er in dit onderzoek ook gekeken naar het social media gebruik onder jongeren. Hieruit blijkt dat 30 procent van de jongeren de hele dag door contact heeft met vrienden via social media. Bij slechts zeven procent is dit problematisch, en dat komt vaker bij meisjes voor dan jongens. Bij jongens komen vaker problemen met gamen voor.

Bron(en): CBS /Vance

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

Groei aandeel singles op woningmarkt gaat verder

Bij het realiseren van nieuwe woningen zullen ontwikkelaars ook rekening moeten...

Single vrouw: dan ben je super happy en leef je lekker lang!

Onderzoek laat zien dat single vrouwen tot de gelukkigste groep behoren,...

Zo overleef je de examenreis van je zoon of dochter

Zon, zee, zuipen? Veel ouders blijven nagelbijtend achter nu de examens...

Jonge singles vinden vaker een date in real life dan online

We hebben allemaal de indruk dat je tegenwoordig alleen nog maar...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

Condoom.nl