Denk jij dat je gezond eet? Nou, 10 jaar nadat documentairemaker Morgan Spurlock voor ‘Super Size Me’ een maand overleefde op McDonald’s, is er een nieuwe baanbrekende film over voeding gemaakt.

De Australische acteur Damon Gameau overleeft voor ‘That Sugar Film’ gedurende 60 dagen op zogenaamd gezonde voeding die arm aan vet, maar rijk aan suiker is. De resultaten zijn behoorlijk schokkend.

Experiment

Voor het experiment verhoogde Damon zijn opname van suiker tot 40 theelepels per dag. Dat is slechts een beetje meer dan wat de gemiddelde tiener wereldwijd consumeert. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is negen theelepels per dag voor mannen, voor vrouwen is dat zes. De totale opname van calorie├źn bleef tijdens het experiment even hoog als toen hij een gezond leven leidde.

Gezonde voeding

Het schokkende aan de resultaten is dat Damon geen voor de hand liggende suikers opnam, zo schrapte hij ongezonde frisdrank, chocolade of snoep nog steeds van het menu. “De suikers die ik at, zaten in producten die als gezond bestempeld worden: lightyoghurt, muslirepen, ontbijtgranen, fruitsap en sportdranken. Als ontbijt nam ik magere yoghurt, ontbijtgranen en appelsap, wat goed is voor ongeveer 20 theelepels suiker.” Binnen drie weken voelde de voorheen gezonde Damon zich voortdurend vreselijk, moe en was hij erg lichtgeraakt. Toch voelde Damon zich nooit helemaal voldaan.

Leverziekte

Een bezoekje aan de dokter bevestigde het ergste: de acteur had het begin van vette leverziekte. “Al de suikers die ik at, zaten in producten die ouders aan hun kinderen geven en waarvan ze denken dat ze gezond zijn. Deze verborgen suikers hadden een erg schadelijk effect op mijn lichamelijke en mentale gezondheid.”

Zijn taille werd 10 centimeter breder door orgaanvet, hij was ook op weg om obees te worden. De man getuigde zelf dat hij ook mentaal minder stabiel was. “Suiker zit in 80 procent van de verwerkte voeding. De eerste stap naar verandering, is die suikers uit producten te bannen”, aldus Damon.