sporten met aandacht

Schenk aandacht aan jezelf

Heeft jouw lijf ook beweging nodig om je goed te voelen? Je voelt zelf het best wat jouw lijf nodig heeft. Sporten op zich is geen ontspanning. Het is eerder een aanslag op je lichaam en is zeker niet altijd gezond. Het gaat er om dat mensen bewegen. Dit zegt Anne Mutsters die sportinstructrice is, met de nadruk op dans.

Luister naar je eigen lichaam

Wanneer aan Anne gevraagd wordt door leerlingen wat ze moeten doen om zich goed te voelen, dan zegt Anne dat zij naar hun eigen lichaam moeten luisteren. “Jij weet zelf het best wat jouw lichaam nodig heeft. Jouw waarheid is de mijne niet,” zijn haar woorden. Anne zelf heeft beweging nodig om zich goed te voelen, zonder daarin slaaf te zijn.

Dagelijks variatie met seizoensgroente

Anne volgt geen strenge diëten en is wars van hypes. En een glaasje wijn als ze uitgaat? Dat neemt ze gerust. Wat ze ook doet is gevarieerd eten met vrijwel dagelijks seizoengroente, liefst biologisch. Verder zegt ze informatie te filteren. Ze laat dus niet alles binnen komen, ze pikt die dingen eruit die goed voor haar zijn.

Schenk aandacht aan jezelf

Een hype volgen is niet erg, het betekent in ieder geval dat je aandacht aan jezelf wilt schenken. Je moet het alleen niet overdrijven en je moet je eigen grenzen bepalen. Want straks komt er een volgende hype en die beweert mogelijk precies het omgekeerde. Wees niet te streng voor je zelf. Staar je ook niet blind op mooie, gelukkige lijven die zich aan jou opdringen via social media.

Verricht inspanningen

Wat voor iedereen geldt is dat je moet voorkomen stil te zitten. Afgelopen zomer presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe beweegrichtlijnen.  Hierin worden volwassenen geadviseerd wekelijks 150 minuten matig of zwaar intensieve inspanningen te verrichten.  Onder matig vallen wandelen en fietsen. Met zwaar wordt bijvoorbeeld bedoeld hardlopen en voetballen. Daarnaast wordt aanbevolen 2 x per week spierversterkende activiteiten te ondernemen.

Voorkom veel stil te zitten

Kinderen moeten natuurlijk ook bewegen. Voor hun wordt aangeraden dagelijks minimaal een uur (matig) intensieve inspanning te verrichten. Daarnaast zou voor de jongeren 3 x per week spier en botversterkende activiteiten broodnodig zijn. Ook bij deze groep moet voorkomen worden dat ze veel stil zitten.

Bron: interview in Gezond&Wel in BN DeStem

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.