scheidingstraining mannen
13 November 2015

Scheidingstraining voor mannen om 5 valkuilen te voorkomen

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Vooral vrouwen krijgen veel steun van vriendinnen en halen adviezen van blogs en vrouwenbladen, maar mannen zoeken het meestal ‘zelf wel uit’.

Geen goed idee, zegt scheidingsmediator Pearl de Zeeuw in het AD.  Daarom geeft ze de scheidingstraining ‘Niet meer buitenspel’ in skyboxen van stadions, speciaal en alleen voor mannen. Want er zijn nogal wat verschillen tussen mannen en vrouwen in hun benadering van een scheiding.

Scheiding als project

Zo ziet de vrouw haar scheiding volgens Pearl vaak als een project. Het nieuws over de scheiding gaat in de vriendinnen-appgroep, ze gaat een weekendje weg en heeft daarna bij wijze van spreken het convenant klaar liggen voor ondertekening.

Mannen in een scheiding

Mannen proberen het zelf op te lossen en komen dan de nodige valkuilen tegen. Pearl stelde de vijf meest voorkomende op, maar geeft een disclaimer vooraf: ,,Dit geldt uiteraard niet voor álle mannen, maar bewustwording over deze valkuilen kan wél heel wat escalaties voorkomen.”

5 valkuilen van mannen

1) Mannen hebben geen geduld

,,Dit is het winkelprincipe. Vrouwen kunnen eindeloos kleren passen en nog éven terug naar die eerste winkel voor dat leuke jurkje. Mannen zeggen op een gegeven moment: koop gewoon die broek en dan gaan we naar huis. Met een scheiding werkt dat ook zo. Mannen zijn er snel klaar mee. Die zeggen dan maar ‘ja’ tegen van alles en nog wat om er maar vanaf te zijn.

Ik adviseer altijd om een bedenktijd van 3 tot 6 maanden op te nemen in het scheidingsconvenant. Dan kun je na 3 maanden nog zaken wijzigen, zonder dat je daar een rechtszaak voor moet starten.”

2) Mannen schamen zich

,,Mannen komen er niet graag voor uit dat ze aan deze training meedoen. Ze zijn twee dagen aan het toegeven dat ze hebben gefaald en dat is niet hun favoriete bezigheid. Vrouwen bespreken hun emoties met vriendinnen, terwijl mannen het rationeel houden, áls ze het er al over hebben. Terwijl emoties verwerken ook een belangrijk onderdeel is. Als je die emoties wegstopt, komen ze in het slechtste geval naar boven bij het bespreken van de financiën. Daar krijg je gedoe van.

In de cursus geef ik dus ruimte voor die emotieverwerking onder het voetbalmotto: wat in de kleedkamer besproken wordt, blijft in de kleedkamer.”

3) Mannen vragen geen hulp

,,Mannen weten minder goed wat hun rechten zijn. Ze gaan er ten onrechte van uit dat de advocaat dat wel regelt. Ze geven zo een deel van de regie uit handen, waardoor de vrouw vaak kan toeslaan door een goed voorbereid convenant in haar voordeel op tafel te gooien. De man staat dan met lege handen.

Mijn tip: zoek een goede mediator die bij je past en jouw belangen snapt. Dus niet het eerste het beste zoekresultaat op Google, maar iemand met wie je een klik hebt. Ik weet uit ervaring dat dat een hoop ellende kan besparen.”

4)  Mannen gaan uit van loyaliteit

,,Soms kunnen mannen wat naïef zijn in hun scheiding. Een man denkt de financiën makkelijk te kunnen regelen met de (ex-)vrouw, ‘want het is Petra, en die kent hij tenslotte al tien jaar’. Maar bij een scheiding word je weer een kind van 3 en verlies je je loyaliteit aan de ander. Het is niet meer jij en ik maar jij óf ik.

Mijn tip? Wacht als man niet tot de andere partij is uitgeraasd en jou heeft ingepakt, maar kom meteen in actie. Kort op de bal – om in voetbaltermen te blijven.”

5) Mannen willen alles eerlijk delen

,,Dit gaat voornamelijk om de kinderen. Rationeel willen mannen vaak alles netjes door de helft: de kinderverjaardagen, feestdagen, co-ouderschap. Terwijl dat voor het kind vaak niet voordelig uitpakt. Als een kind op eerste kerstdag bij mama is en tweede kerstdag bij papa, zijn zowel de ouders als het kind vooral bezig met dat stressvolle wisselmoment. Als je dan nog moet gaan gourmetten… dat is voor niemand een aanrader.

Beter is: het ene jaar hier, andere jaar daar. Dat scheelt heel wat emotionele momenten met feest- en verjaardagen.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie