scheidingstraining mannen

Scheidingstraining voor mannen om 5 valkuilen te voorkomen

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Vooral vrouwen krijgen veel steun van vriendinnen en halen adviezen van blogs en vrouwenbladen, maar mannen zoeken het meestal ‘zelf wel uit’.

Geen goed idee, zegt scheidingsmediator Pearl de Zeeuw in het AD.  Daarom geeft ze de scheidingstraining ‘Niet meer buitenspel’ in skyboxen van stadions, speciaal en alleen voor mannen. Want er zijn nogal wat verschillen tussen mannen en vrouwen in hun benadering van een scheiding.

Scheiding als project

Zo ziet de vrouw haar scheiding volgens Pearl vaak als een project. Het nieuws over de scheiding gaat in de vriendinnen-appgroep, ze gaat een weekendje weg en heeft daarna bij wijze van spreken het convenant klaar liggen voor ondertekening.

Mannen in een scheiding

Mannen proberen het zelf op te lossen en komen dan de nodige valkuilen tegen. Pearl stelde de vijf meest voorkomende op, maar geeft een disclaimer vooraf: ,,Dit geldt uiteraard niet voor álle mannen, maar bewustwording over deze valkuilen kan wél heel wat escalaties voorkomen.”

5 valkuilen van mannen

1) Mannen hebben geen geduld

,,Dit is het winkelprincipe. Vrouwen kunnen eindeloos kleren passen en nog éven terug naar die eerste winkel voor dat leuke jurkje. Mannen zeggen op een gegeven moment: koop gewoon die broek en dan gaan we naar huis. Met een scheiding werkt dat ook zo. Mannen zijn er snel klaar mee. Die zeggen dan maar ‘ja’ tegen van alles en nog wat om er maar vanaf te zijn.

Ik adviseer altijd om een bedenktijd van 3 tot 6 maanden op te nemen in het scheidingsconvenant. Dan kun je na 3 maanden nog zaken wijzigen, zonder dat je daar een rechtszaak voor moet starten.”

2) Mannen schamen zich

,,Mannen komen er niet graag voor uit dat ze aan deze training meedoen. Ze zijn twee dagen aan het toegeven dat ze hebben gefaald en dat is niet hun favoriete bezigheid. Vrouwen bespreken hun emoties met vriendinnen, terwijl mannen het rationeel houden, áls ze het er al over hebben. Terwijl emoties verwerken ook een belangrijk onderdeel is. Als je die emoties wegstopt, komen ze in het slechtste geval naar boven bij het bespreken van de financiën. Daar krijg je gedoe van.

In de cursus geef ik dus ruimte voor die emotieverwerking onder het voetbalmotto: wat in de kleedkamer besproken wordt, blijft in de kleedkamer.”

3) Mannen vragen geen hulp

,,Mannen weten minder goed wat hun rechten zijn. Ze gaan er ten onrechte van uit dat de advocaat dat wel regelt. Ze geven zo een deel van de regie uit handen, waardoor de vrouw vaak kan toeslaan door een goed voorbereid convenant in haar voordeel op tafel te gooien. De man staat dan met lege handen.

Mijn tip: zoek een goede mediator die bij je past en jouw belangen snapt. Dus niet het eerste het beste zoekresultaat op Google, maar iemand met wie je een klik hebt. Ik weet uit ervaring dat dat een hoop ellende kan besparen.”

4)  Mannen gaan uit van loyaliteit

,,Soms kunnen mannen wat naïef zijn in hun scheiding. Een man denkt de financiën makkelijk te kunnen regelen met de (ex-)vrouw, ‘want het is Petra, en die kent hij tenslotte al tien jaar’. Maar bij een scheiding word je weer een kind van 3 en verlies je je loyaliteit aan de ander. Het is niet meer jij en ik maar jij óf ik.

Mijn tip? Wacht als man niet tot de andere partij is uitgeraasd en jou heeft ingepakt, maar kom meteen in actie. Kort op de bal – om in voetbaltermen te blijven.”

5) Mannen willen alles eerlijk delen

,,Dit gaat voornamelijk om de kinderen. Rationeel willen mannen vaak alles netjes door de helft: de kinderverjaardagen, feestdagen, co-ouderschap. Terwijl dat voor het kind vaak niet voordelig uitpakt. Als een kind op eerste kerstdag bij mama is en tweede kerstdag bij papa, zijn zowel de ouders als het kind vooral bezig met dat stressvolle wisselmoment. Als je dan nog moet gaan gourmetten… dat is voor niemand een aanrader.

Beter is: het ene jaar hier, andere jaar daar. Dat scheelt heel wat emotionele momenten met feest- en verjaardagen.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.