scheiding band kind en ouder
12 July 2016

Scheiding verandert band ouder en kind

De band tussen kinderen en ouders verandert door een scheiding. Dit is gebleken uit onderzoek dat verricht is door de University of Illinois. Er werd gekeken naar kinderen in verschillende leeftijdscategorieën waarvan de ouders besloten om te gaan scheiden, maar ook waarvan de ouders nog samen waren.

Leeftijd bepalend voor onzekerheid

Kinderen waarvan de ouders op jonge leeftijd hebben besloten om te gaan scheiden ervaren een meer onzekere relatie met hun ouders wanneer zij eenmaal volwassen zijn, dan kinderen waarvan de ouders op latere leeftijd zijn gaan scheiden of waarvan de ouders nog samen zijn.

Zijn ouders wel te vertrouwen?

Met name de kinderen waarvan de ouders uit elkaar gingen toen zij tussen drie en vijf jaren waren voelen juist wanneer zij ouder worden een zekere mate van onzekerheid. Zij vragen zich af op hun vader en moeder kunnen rekenen en of zij wel te vertrouwen zijn. De relatie met de andere ouder dan bij wie zij het hoofdverblijf hebben is onzekerder dan de relatie met de ouder bij wie zij hoofdzakelijk wonen.

Om het weekend bij andere ouder

In Nederland is het verplicht om bij scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan bevat afspraken over omgang, het betalen van alimentatie en het verstrekken van informatie. Uitgangspunt is dat de kinderen ten minste één weekend per veertien dagen bij de andere ouder verblijven. Om de hechting met de andere ouder ten goede te komen wordt bij jonge kinderen aangeraden om ten minste één dag per week bij de andere ouder te zijn.

Neem signalen kind serieus

Dat het van belang is om op signalen van het kind te letten en hier iets mee te doen, dat klinkt meer logisch dan dat het ook de praktijk is. Ook als er een ouderschapsplan opgesteld is, dan kan dat namelijk altijd worden aangepast indien hier behoefte aan is. Het aangepaste ouderschapsplan hoeft niet opnieuw aan de rechter te worden toegezonden. Je kunt hier samen afspraken over maken. Leg deze afspraken wel altijd vast, zodat je altijd de meest actuele afspraken op papier hebt staan. Zo voorkomt je dat er achteraf discussie ontstaat.

Scheiding verandert band ouder en kind

Dat de band tussen kind en ouder verandert na een scheiding, dat is niet te voorkomen, maar wel in de hand te houden, door ten alle tijden respect naar elkaar te tonen én naar je kinderen.

Bron: Mark van Essen, advocaat.

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

  1. Een begeleid nahuwelijk helpt ouders de weg te vinden naar een goed contact op de expartnerlijn, mede door zaken te leren scheiden (wat hoort niet thuis op de ouderlijn, wat is een issue op de expartnerlijn).

    Marianne Smulders Mediation | STIEFenCO | 13-07-2016
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie