scheiding band kind en ouder

Scheiding verandert band ouder en kind

De band tussen kinderen en ouders verandert door een scheiding. Dit is gebleken uit onderzoek dat verricht is door de University of Illinois. Er werd gekeken naar kinderen in verschillende leeftijdscategorieën waarvan de ouders besloten om te gaan scheiden, maar ook waarvan de ouders nog samen waren.

Leeftijd bepalend voor onzekerheid

Kinderen waarvan de ouders op jonge leeftijd hebben besloten om te gaan scheiden ervaren een meer onzekere relatie met hun ouders wanneer zij eenmaal volwassen zijn, dan kinderen waarvan de ouders op latere leeftijd zijn gaan scheiden of waarvan de ouders nog samen zijn.

Zijn ouders wel te vertrouwen?

Met name de kinderen waarvan de ouders uit elkaar gingen toen zij tussen drie en vijf jaren waren voelen juist wanneer zij ouder worden een zekere mate van onzekerheid. Zij vragen zich af op hun vader en moeder kunnen rekenen en of zij wel te vertrouwen zijn. De relatie met de andere ouder dan bij wie zij het hoofdverblijf hebben is onzekerder dan de relatie met de ouder bij wie zij hoofdzakelijk wonen.

Om het weekend bij andere ouder

In Nederland is het verplicht om bij scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan bevat afspraken over omgang, het betalen van alimentatie en het verstrekken van informatie. Uitgangspunt is dat de kinderen ten minste één weekend per veertien dagen bij de andere ouder verblijven. Om de hechting met de andere ouder ten goede te komen wordt bij jonge kinderen aangeraden om ten minste één dag per week bij de andere ouder te zijn.

Neem signalen kind serieus

Dat het van belang is om op signalen van het kind te letten en hier iets mee te doen, dat klinkt meer logisch dan dat het ook de praktijk is. Ook als er een ouderschapsplan opgesteld is, dan kan dat namelijk altijd worden aangepast indien hier behoefte aan is. Het aangepaste ouderschapsplan hoeft niet opnieuw aan de rechter te worden toegezonden. Je kunt hier samen afspraken over maken. Leg deze afspraken wel altijd vast, zodat je altijd de meest actuele afspraken op papier hebt staan. Zo voorkomt je dat er achteraf discussie ontstaat.

Scheiding verandert band ouder en kind

Dat de band tussen kind en ouder verandert na een scheiding, dat is niet te voorkomen, maar wel in de hand te houden, door ten alle tijden respect naar elkaar te tonen én naar je kinderen.

Bron: Mark van Essen, advocaat.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.