vader zoon relatie scheiding
15 June 2015

Scheiding: vader heeft daarna meer contact met zoon

Ben je als vader voor de scheiding altijd actief betrokken geweest bij de opvoeding van je kinderen? Dan heb je na de breuk waarschijnlijk ook nog contact. Vooral met je zoon. Dit blijkt uit een Brits onderzoek van Nuffield Foundation.  

Vaker contact zoon dan dochter

Daarnaast blijkt dat vaders vaker contact houden met hun zoons dan met hun dochters. Geld speelt hierbij ook een grote rol. Zo komen kinderen vaker bij de vader thuis als hij een extra kamer in zijn huis heeft.

Scheiding leeftijd kinderen

Het onderzoek richtte zich op heteroseksuele stellen, getrouwd of samenwonend, die gingen scheiden voordat de kinderen 11 jaar oud waren. De kinderen woonden daarna bij de moeder. Voor de studie zijn in totaal 2800 families onderzocht.

Aantal keren contact

Acht op de tien vaders die weggingen bij het gezin toen het kind drie jaar oud was had gedurende die tijd nog enige vorm van contact. Dat getal werd negen op de tien als het kind ouder was dan drie toen de scheiding zich voltrok. Toen de kinderen elf jaar oud waren bleek drie op de tien kinderen het contact met hun vader volledig verloren te zijn. Ongeveer twee op de tien zag hun vader nog af en toe, maar minder dan iedere week. Een kwart zag hen meerdere keren per week.

Daling zelfvertrouwen vrouwen

Hete onderzoek laat eveneens zien dat de vrouwen een grote daling in hun zelfvertrouwen ervaren na de scheiding. Ze denken daarna veel slechter over hun opvoedvaardigheden dan vrouwen die in een relatie bleven. Die mentale gezondheid herstelt zich wel weer, maar de studie laat  zien dat vrouwen die langere tijd gescheiden zijn geen hoger zelfvertrouwen heb dan pas gescheiden vrouwen.

Wel of geen contact met vader

Of de vader wel of niet in contact blijft met de kinderen maakt geen verschil voor de manier waarop de vrouw haar eigen opvoedvaardigheden beoordeelt. Er is volgens de onderzoekers een ‘overduidelijke link tussen de scheiding en de klap die het zelfvertrouwen krijgt als het aankomt op de opvoeding’.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Single en moeder worden?

Het traditionele 'huisje, boompje, beestje'-denken ligt al een tijdje achter ons....

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie