vader zoon relatie scheiding

Scheiding: vader heeft daarna meer contact met zoon

Ben je als vader voor de scheiding altijd actief betrokken geweest bij de opvoeding van je kinderen? Dan heb je na de breuk waarschijnlijk ook nog contact. Vooral met je zoon. Dit blijkt uit een Brits onderzoek van Nuffield Foundation.  

Vaker contact zoon dan dochter

Daarnaast blijkt dat vaders vaker contact houden met hun zoons dan met hun dochters. Geld speelt hierbij ook een grote rol. Zo komen kinderen vaker bij de vader thuis als hij een extra kamer in zijn huis heeft.

Scheiding leeftijd kinderen

Het onderzoek richtte zich op heteroseksuele stellen, getrouwd of samenwonend, die gingen scheiden voordat de kinderen 11 jaar oud waren. De kinderen woonden daarna bij de moeder. Voor de studie zijn in totaal 2800 families onderzocht.

Aantal keren contact

Acht op de tien vaders die weggingen bij het gezin toen het kind drie jaar oud was had gedurende die tijd nog enige vorm van contact. Dat getal werd negen op de tien als het kind ouder was dan drie toen de scheiding zich voltrok. Toen de kinderen elf jaar oud waren bleek drie op de tien kinderen het contact met hun vader volledig verloren te zijn. Ongeveer twee op de tien zag hun vader nog af en toe, maar minder dan iedere week. Een kwart zag hen meerdere keren per week.

Daling zelfvertrouwen vrouwen

Hete onderzoek laat eveneens zien dat de vrouwen een grote daling in hun zelfvertrouwen ervaren na de scheiding. Ze denken daarna veel slechter over hun opvoedvaardigheden dan vrouwen die in een relatie bleven. Die mentale gezondheid herstelt zich wel weer, maar de studie laat  zien dat vrouwen die langere tijd gescheiden zijn geen hoger zelfvertrouwen heb dan pas gescheiden vrouwen.

Wel of geen contact met vader

Of de vader wel of niet in contact blijft met de kinderen maakt geen verschil voor de manier waarop de vrouw haar eigen opvoedvaardigheden beoordeelt. Er is volgens de onderzoekers een ‘overduidelijke link tussen de scheiding en de klap die het zelfvertrouwen krijgt als het aankomt op de opvoeding’.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.