ruzie

Scheiding niet te voorkomen door conflict te vermijden

Weet je nog dat je in het begin van je relatie zo verliefd was. Zo verliefd dat je leek te zweven, dat de wereld een hele andere was. Er wordt vaak gezegd dat verliefdheid je blind maakt of je alles door een roze bril laat zien. Dit is natuurlijk geweldig bedacht van de natuur. Zo zie je namelijk niet de scherpe kantjes en onvolkomenheden van je nieuwe partner. Die iedereen natuurlijk toch heeft op zijn tijd.

Samen op de roze wolk

Samenwonen, trouwen en samen op de roze wolk zitten. Zo begint bijna elke relatie. Wanneer je deze fase heel lang zo voelt, dan wil dat vaak wel zeggen dat jullie relatie wel tegen een stootje kan en jullie het waarschijnlijk lang gezellig zullen hebben. Maar ooit komt er ook bij jullie een moment dat je met je voeten op het koude grond belandt.

Hoe dat komt? Dat gebeurt wanneer jullie levenssituatie ingewikkelder wordt, bijvoorbeeld al met het kopen van een huis, dus het aangaan van verantwoordelijkheden. Een andere situatie die er ook in hakt is het stichten van een gezin, de verantwoordelijkheden die je op je nek haalt om een kind op de wereld te zetten, heb ik altijd als groot ervaren. Want breng ze maar groot, zonder ziekte, zonder stress, tot mooie volwassen mensen. Bij het bezig zijn met je werk en je gezin, zullen jullie juist gaan ontdekken dat de vele overeenkomsten die je dacht te hebben in het niet vallen bij de grote verschillen die er ook zijn.

Verschillen gaan meespelen

Deze fase waarin de verschillen naar voren komen is de periode van differentiatie. Zo benoemt Peter Pearson, therapeut en stichter van het Couples Institute in Californië het. Twee manieren waarop koppels met deze verschillen proberen om te gaan zijn volgens Pearson op termijn dodelijk voor een relatie. Toch ziet hij bij 60% van zijn cliënten één van deze gedragspatronen.

1. Conflict-vermijding

Dit is gebaseerd op angst. Elke partner is bang dat het uitspreken van zijn of haar echte gevoelens zal leiden tot een (emotioneel) conflict. Het uitspreken van gevoelens weegt voor hen niet op tegen het eventuele voordeel dat ze hebben om problemen uit te werken. Het gevolg is dat beide partners zichzelf in bochten wringen om maar compromissen te sluiten. Hun echte verlangens en hun identiteit worden daarmee aan de kant geschoven wat hen uiteindelijk ongelukkig zal maken.

2. Vijandig-afhankelijk

Dit is juist gebaseerd op conflict. Partners gaan allebei de strijd aan om hun gelijk te krijgen. Men geeft elkaar de schuld in een poging om zelf de controle te houden. Ze denken dat met het benoemen van het probleem de partner wel gemotiveerd wordt om iets aan de situatie te doen, maar verliezen zich in hun onderlinge competitie.

Zoek respectvolle aanpak

Op zich is het volgens Pearson positief dat paren door deze fase van differentiatie gaan. Je ontkomt er dus niet aan, want doordat wat je op je levensweg mee maakt, met nieuwe ervaringen en nieuwe invloeden, stel je je eigen normen en waarden en inzichten en verlangens bij.

Maar de bovenstaande strategieën zijn daar niet geschikt voor. Beide partners zullen een gezonde manier moeten vinden om hun eigen waarden te houden en te communiceren. En dan moeten ze uiteraard ook nog de onderlinge verschillen erkennen en respecteren.

Verloochen je verleden niet

Kom je er samen niet uit, ga dan niet steeds harder praten tegen elkaar. De enige manier is met respect naar elkaars meningen te luisteren. Zijn jullie daar met zijn tweetjes niet meer toe in staat, dan zou het mooi zijn als je daarbij hulp zoekt, een gemeenschappelijke vriend of iemand die verder weg staat, in de vorm van mediation. Het is jammer om een mooie periode, die er zeker geweest is tussen alle geliefden, zodanig slecht af te sluiten, dat ook de herinnering slecht wordt. Verloochen je verleden niet, die is er nu eenmaal geweest en die had zijn mooie momenten. Koester die, maar zorg ervoor dat jullie allebei door kunnen met je leven. Ook na de scheiding.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.