scheiden zonder rechter

Scheiding aanvragen zonder tussenkomst van rechter

Wil je scheiden en heb je geen kinderen? Wanneer jullie het onderling met elkaar eens zijn over de verdeling dan kun je straks scheiden zonder tussenkomst van de rechter. De echtscheidingsprocedure loopt dan via de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze procedure is niet alleen overzichtelijk maar ook eenvoudig en goedkoop.

Staatsecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend om dit nieuwe scheiden mogelijk te maken en de ministerraad heeft hier mee ingestemd. De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord.

Scheiden met of zonder kinderen

Momenteel is het zo dat de tussenkomst van een rechter verplicht is bij een echtscheidingsprocedure. Bij de nieuwe regeling is niet meer nodig. Uiteraard staat het de echtgenoten vrij om voor de scheiding via de ambtenaar van de burgerlijke stand juridisch advies in te winnen van een advocaat, notaris of mediator. De gang naar de rechter blijft mogelijk, maar verplicht is het niet. De echtscheidingsprocedure voor echtgenoten met minderjarige kinderen blijft ongewijzigd. Zij zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken dat door de rechter wordt getoetst.

Procedure

Echtparen die willen scheiden kunnen daarvoor straks een verzoek indienen bij de burgerlijke stand. De scheiding kan niet eerder dan 14 dagen nadat het verzoek is ingediend worden uitgesproken. De ambtenaar moet namelijk eerst nagaan of de echtgenoten voldoen aan alle voorwaarden. Daarna kunnen ze op afspraak naar het gemeentehuis komen. Dit laatste is nodig om de identiteit van de partners vast te stellen en te horen of ze echt allebei willen scheiden. De ambtenaar kan dan de scheiding uitspreken en een akte opmaken die wordt ingeschreven in een register.

Ben jij hier een voorstander van of vind je dat een scheiding altijd via de rechter moet verlopen?

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.