alleenstaande moeder
24 October 2016

Scheidende ouders moeten zelf ervaren hoe het is om telkens te verhuizen

Een kind heeft er niet voor gekozen dat zijn ouders besluiten gaan scheiden, maar wordt vaak wel met de consequenties opgescheept; (meer dan) wekelijks verhuizen van papa naar mama of omgekeerd, settelen in de nieuwe kamer, de verkeerde schoolboeken meegenomen of nèt die ene fijne jeans of hockeystick vergeten. Op het moment dat het kind eindelijk volledig gewend is, kan het het hele zooitje weer inpakken voor de volgende verhuizing.

Birdnesting

Sommige ouders zien een rol voor zichzelf weggelegd in het in ieder geval dragen van deze lasten van de echtscheiding. Niet hun kinderen, maar zíj verhuizen elke week van een eigen of gezamenlijke woning naar de woning waar het kind woont. ‘Het kind heeft immers niet voor een echtscheiding gekozen,’ zo luidt vaak het argument. Lonneke Timmermans, van advocatenkantoor SmeetsGijbels, vult aan: ‘Het kan voor de ouders geen kwaad om het soms nomadische bestaan van het kind na een echtscheiding te ervaren door middel van (tijdelijke) birdnesting. Indien ouders uiteindelijk niet kiezen voor birdnesting, kunnen zij in elk geval beter invoelen wat het voor hun kinderen betekent om steeds te moeten verhuizen.’

Het beste voor het kind


Het grootste voordeel van birdnesting voor het kind is het feit dat het kind één thuis blijft houden, vaak in een vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld de oude woning. Het kind hoeft niet steeds te verhuizen, niet telkens weer te schakelen en niet na te denken over wanneer het weer moet verhuizen naar de andere ouder of zijn spullen moeten inpakken. In dat opzicht verandert er voor het kind niets door de scheiding. Het belangrijkste verschil is dat papa en mama niet meer tegelijkertijd in de woning verblijven, maar dat zij ‘in- en uitvliegen’. En zoals deze ouders in de praktijk vak ook merken, is dat steeds weer even schakelen, voor henzelf althans.

Maar ook het beste voor de ouders?


Birdnesting valt voor de ouders dus geregeld zwaarder uit dan verwacht, één van de redenen dat veel birdnestende ouders het als een tijdelijke oplossing zien. Naast het beroep dat birdnesting doet op de vrijheid en flexibiliteit van beide ouders, zijn het toch vaak de praktische vraagstukken die de boventoon voeren. Denk bijvoorbeeld aan het (niet) uitvoeren van huishoudelijke taken, het vullen van de ijskast en het verrichten van onderhoud aan de woning. En wat als er een nieuwe partner in beeld komt; is die ook welkom in de woning? Een ander bezwaar van deze relatief nieuwe ouderschapsregeling is het financiële plaatje. Het hebben en onderhouden van twee of drie woonruimtes brengt de nodige kosten met zich mee. Wat gebeurt er als één van de ouders deze kosten niet meer kan opbrengen?

De sleutel tot een birdnest: communicatie


De ene echtscheiding is de andere niet; birdnesting dient dan ook per geval overwogen te worden. Communicatie tussen de ouders en een flexibele opstelling zijn daarbij van groot belang, zowel voor als tijdens het birdnesten. Zo dienen de afspraken voortijdig vastgelegd te worden, zodat de verwachtingen van beide ouders aansluiten bij de realiteit. Wie woont wanneer in het huis? Hoe zijn de kosten verdeeld? Wie is verantwoordelijk voor welke taken? Hoe wordt contact onderhouden met elkaar? Wat als er spanningen ontstaan en de kinderen daar last van krijgen? Birdnesting lijkt in eerste instantie voor het kind de beste uitkomst, maar of dit zo is hangt af van de ouders. Willen de ouders birdnesting tot een blijvend succes maken, dan zullen met elkaar moeten blijven communiceren en bereid moeten zijn om de ongemakken van het steeds weer verhuizen voor lief te nemen. ‘Kunnen zij dit niet,’ zo stelt Lonneke Timmermans, ‘dan is birdnesting gedoemd te mislukken.’

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie