mediation verplicht
26 June 2017

Scheiden: zo vertel je het de kinderen

Wanneer je zelf gescheiden bent herinner je je dit moment ongetwijfeld: de kinderen vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan. Het is een belangrijk maar ook erg moeilijk moment.  Hoe ga je dat gesprek op de beste manier aan? Nuttige tips voor iedereen die van plan is te gaan scheiden.

Goede voorbereiding

Diane van Heeswijk is mediator en bemiddelt bij scheidingen. Ze benadrukt het belang van een goede voorbereiding van het gesprek met je kinderen. “Het is het allermoeilijkste gesprek dat je als ouder kan voeren. Je moet vertellen dat het veilige nest uit elkaar valt. En je gaat je kinderen verdrietig maken met een besluit dat is genomen.”

Moeilijk om te vertellen

Van Heeswijk komt in haar praktijk ouders tegen die moeite hebben om het aan de kinderen te vertellen. “Dan vraag ik wat ze tegenhoudt en dan hoor je vaak: het is geen goed moment, bijvoorbeeld omdat de vakantie er aan komt. Maar het is nooit een goed moment. Het is een heel vervelend gesprek.”

Uitstel verleidelijk

Daardoor is uitstel van zo’n gesprek soms verleidelijk. Maar dat is niet de oplossing, vindt Van Heeswijk. “Kinderen voelen het wel aan als het niet goed zit. Ouders houden soms de schijn op maar dat heeft vaak weinig zin.”

Samen vertellen

Het is belangrijk om de kinderen mee te nemen in het proces en het samen te vertellen. “Soms gebeurt het dat één van de ouders het vertelt uit frustratie. ‘Die denkt dan: soms kan het ook maar duidelijk zijn, het duurt allemaal te lang’. Of vanuit boosheid naar de andere ouder, omdat die het besluit heeft genomen om te willen scheiden. Dat soort dingen gebeuren door alle emoties die erbij horen.” Dit kan echter voor de kinderen heel verwarrend en schadelijk zijn.”

Mediation bij scheiding

Als mensen gaan scheiden kunnen ze dat doen met behulp van een advocaat bij de rechter of ze kunnen afspraken maken met de hulp van een mediator. Daar zetten echtparen alles over de scheiding op een rijtje, zoals over de verdeling van het vermogen, de alimentatie en de ouderschapsregeling.

Als alles op papier staat dan kan de rechter de scheiding uitspreken. Als ze het niet eens worden, dan moeten ze weer naar de rechter met een advocaat. “Als mensen gaan scheiden zitten ze vaak in een van de slechtste periodes van hun leven. Dus is het wenselijk? Nee. Is het begrijpelijk? Ja.”

Volgens Van Heeswijk is het heel erg belangrijk dat kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen. “Kinderen houden evenveel van beide ouders, maar moeten daar ook de ruimte voor krijgen. Laat ze daarom buiten het echtscheidingsconflict, hoe boos je ook op de andere ouder bent. Kinderen mogen hierin geen partij worden en een keuze moeten maken.”

Voorbereiden gesprek

Van Heeswijk geeft ouders tips hoe ze het moeten doen. “Van tevoren moet je denken wat je wil zeggen en hoe je het gesprek aangaat. Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd van de kinderen hoe je het vertelt. Voor hele kleine kinderen kan je boekjes gebruiken als hulpmiddel. Je moet het eenvoudig houden.”

Er zijn een paar handige tips die je kan gebruiken (zie hieronder). Maar één tip is heel belangrijk, zegt Van Heeswijk, ‘maak duidelijk dat het niet door hun komt en dat je als ouders altijd van ze zult blijven houden’. “Besef zelf ook dat je als partners uit elkaar gaat maar dat je als ouders altijd aan elkaar verbonden blijft.”

“Vooral kleine kinderen denken dat zij het middelpunt zijn en daardoor denken ze nog wel eens dat een scheiding komt door iets wat zij hebben gedaan. Soms gaan ze zich anders gedragen om ouders weer bij elkaar te brengen. Geef dus duidelijk aan dat zij er niets aan kunnen doen en het niet aan hun ligt.”

​Zo vertel je aan je kind dat je gaat scheiden:​

  • Vertel het samen aan de kinderen
  • Maak duidelijk dat de beslissing definitief is
  • Probeer beide dezelfde verklaring te geven voor de scheiding. Geef bij verschillende verklaringen aan dat beide ideeën even waardevol zijn
  • Geef aan dat de kinderen verdrietig of boos mogen zijn
  • Wees voorbereid op negatieve reacties, boosheid is een eerste stap in het verwerkingsproces
  • Vertel de kinderen dat ze alles mogen vragen
  • Maak duidelijk dat u beide voor de kinderen blijft zorgen
  • Vertel zo goed mogelijk wat er nu gaat gebeuren
  • Vertel het ook aan de omgeving van de kinderen, dus aan familie, vrienden, buren en de school, zodat kinderen niet met een geheim rondlopen

Bron Convenu Mediation

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin is toegenomen

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin, is de afgelopen...

singlessite gidsen

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie