bloggen single gescheiden

Scheiden vanaf oktober dubbel zo duur

Recente bezuinigingen zorgen ervoor dat de kosten voor een echtscheiding in de laagste inkomensgroep meer dan verdubbelen. Waar er voorheen €129,- eigen bijdrage per persoon werd verlangd voor een echtscheiding, moet vanaf 1 oktober 2013 €335,- per persoon worden afgerekend.

Oorzaak stijging

Oorzaak van de stijging in de eigen bijdrage zijn tweeledig. Enerzijds wordt de gesubsidieerde rechtsbijstand gekort, anderzijds wordt de eigen bijdrage extra verhoogd. De reden van deze verhoging is dat met de echtscheiding samenhangende zaken relatief veel overheidsgeld kosten. Zo worden afspraken over bijvoorbeeld kinderen, alimentatie en pensioen regelmatig ter discussie gesteld. Door procederen duurder te maken wil de overheid mensen dwingen hier beter over na te denken.

Mediator verkiezen boven rechtsbijstand

De overheid wil mensen graag zoveel mogelijk stimuleren om juridische problemen bij instanties of mediators op te lossen. De Raad voor Rechtsbijstand geeft aan dat mensen in een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek veel goedkoper uit zijn bij een mediator dan via rechtsbijstand. Het kantoor van Gratisscheiden.nl zag deze besluitvorming aankomen en werkt sinds dit voorjaar alleen maar met mediators. Zo is voor de laagste inkomens de echtscheiding gratis.

Gratisscheiden

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.