vertrouwen Liefde

Scheiden of blijven: relatie TIPS

Als in een relatie één van de twee gaat denken over scheiden, dan is het vaak al een gelopen race.  De gevoelens die je echt ooit beiden voor elkaar had, zijn veranderd en daar ontkomt niemand aan. Vaak word je je daarvan bewust als het te laat is. Wanneer je wilt, hoef je het niet zover te laten komen.

Is een relatie te redden?

Het maakt een groot verschil of jij degene bent die ontevreden is of jouw partner.  Waarin zit die onvrede? Vaak is het gebrek aan avontuur in een lange relatie de nekslag. Je kunt door je dagelijkse sleur het gevoel hebben tegen muren op te lopen. Probeer out of the box te denken hoe je zelf enige verandering in vastgeroeste patronen kan bewerkstelligen. Richt je daarbij op positieve zaken.

Ontsnappen

Kijk of jullie samen kunnen ontsnappen aan jullie huiselijke omgeving. Ga samen iets leuks doen, doe iets actiefs samen, bedenk wat je vroeger plezierig vond om samen te doen. Een poging elkaar opnieuw te ontdekken als is het maar door ergens iets te gaan eten of drinken samen is goed.

Zelfreflectie

Wanneer jezelf niet tevreden bent, kun je met zelfreflectie nagaan hoe blij je met jezelf bent. Misschien zou je graag karaktertrekken zien in die ander, maar beschik je er zelf ook niet over. Vaak geven we elkaar de schuld, terwijl je allebei je tekortkomingen hebt. Niemand is perfect. Wanneer je in staat bent de fout te verwerken en niet steeds erop terug te vallen, is er een weg vooruit.

Eerdere relaties zitten in de weg

Je kunt scheiden in een huwelijk, maar het ontbinden van een jarenlange verhouding is natuurlijk ook een vorm van scheiden. In een relatie na je eerste huwelijk trouw je meestal minder snel. Vaak zit er nog wroeging en onvrede over hoe je vorige relatie beëindigd is.  Dit kan je nieuwe relatie erg in de weg zitten.  Probeer  dat boek te sluiten, maar dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan, zeg ik uit ervaring. Erover praten met je nieuwe partner is verhelderend, maar ook dat moet niet overheersen. Probeer vooruit te gaan.

Je kunt een ander niet veranderen

Bij het aangaan van een relatie is er eerst de roze wolk en een verliefdheid die kan verblinden. Ook is er bij veel mensen het idee, bij het merken van minder leuke eigenschappen, dat die wel zullen veranderen onder jouw invloed. Ook het gevoel dat jij de geschikte persoon bent iemand die niet helemaal goed in zijn vel zit er boven op te helpen door jouw liefde en aandacht. Velen zullen dit kunnen beamen:  het is onmogelijk iemand zijn karakter en gemoedstoestand te veranderen. Niet proberen.

Toekomstbeeld

Stel dat je eerst eens goed over jezelf hebt nagedacht en je bent tot de bedenkingen gekomen dat er aan jou ook wel wat valt op te merken. Dat jij ook niet altijd de leukste en vrolijkste bent thuis. Dan is daar in jullie relatie iets te halen. Belangrijk is vervolgens dat als je nadenkt over de toekomst dat het beeld dat je ziet van jullie eigenlijk best een positief beeld is. Dat een toekomst zonder die ander echt een veel slechtere variant is. Dat je misschien die ene karaktertrek er dan toch maar bij moet nemen. Waarom zou je de relatie dan opgeven?

Scheiden

Is het beeld niet rooskleurig, geef dan niet zomaar op. Denk nogmaals na over jezelf, over jullie verleden, over de veranderingen die zijn opgetreden. Is de kloof te groot geworden, is het vlammetje gedoofd? Ga je scheiden of blijven? Dan is het scheiden van jullie wegen mogelijk het best voor alle betrokkenen. Ik geloof ook niet dat iemand die gaat scheiden over één nacht ijs gaat. Daarvoor is de liefde te groot geweest. Ooit.

Verliefd op een ander: Lees TIPS

Wanneer je vol twijfels zit omdat je verliefd bent op een ander maar de knoop om te gaan scheiden (nog) niet durft door te hakken kunnen deze boeken je wellicht helpen de juiste keuze te maken:

Scheiden of Blijven Verliefd op een Ander

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.