geluk is een keuze

Scheiden na bewust ontkoppelen

Er zijn verschillende manieren om een punt te zetten achter je huwelijk. Je kunt binnen een maand de scheidingspapieren ondertekenen, of je kunt bewust, stapje voor stapje, losweken van elkaar. Wat betekent dat en hoe doe je dat? 

Wat is mijn rol?

Wanneer een huwelijk niet meer goed loopt, kun je je best gaan doen om uit te vissen of de relatie nog gered kan worden. Je kunt aan jezelf werken in de vorm van therapie en bekijken wat jouw rol is? Wat kan ík doen om de situatie te verbeteren? Dat is goed: de enige op de wereld die jou kan veranderen, ben je zelf. Bij veel scheidingen wijzen de partners naar elkaar en steken nooit de hand in eigen boezem. Onterecht.

Na jezelf onder de loep te hebben genomen, kun je gaan kijken naar jullie onderlinge communicatie. Dat is vaak wat voor zoveel ergernis zorgt. Wanneer dat niet gaat werken, volgt vaak het definitief doorhakken van de knoop. We gaan scheiden.

Minder schuldgevoel

Een scheiding die in gang gezet wordt na enig onderzoek in jezelf en tussen partners samen, zal ongetwijfeld met minder schuldgevoel (richting de kinderen) plaats vinden. De zaken staan op een rijtje. Je kunt bedenken dat je er alles aan gedaan hebt, maar dat er geen andere keuze is dan uit elkaar gaan.

Levenslang

Uit elkaar gaan zou volgens scheidingsmediators onder strikte voorwaarden moeten verlopen. Met duidelijk voor ogen dat je voor én met de kinderen voor altijd verbonden zult blijven. Al heb je nog zo’n hekel aan de ander, als je kinderen hebt, zul je met elkaar moeten ‘dealen’. Je hebt levenslang.

Het begeleiden van zo’n proces met therapie is niet voor iedereen de oplossing. Daarvoor ontbreken doorgaans de middelen. En ook vaak de wil.

Een ander in het spel

Als er een derde in het spel is, wordt een vredig ‘ontkoppelingsproces’ vaak nog lastiger. Helaas wordt een dergelijk proces dan vaak geheel op zijn kop gegooid. Dat zorgt ervoor dat een scheiding zoals beschreven veel lastiger lukt.

Doelbewust losweken

Maar wat kun je eigenhandig doen om doelbewust van elkaar los te weken?  Iedereen kan zichzelf de volgende vragen stellen:
1. Wat is mijn rol?’
2. Kan ik iets doen? ‘
3. Wat is er mis in onze communicatie? ‘

Scheiden in een weekend

Om jezelf bovenstaande vragen te stellen en echt goed te overdenken, heb je tijd nodig. ‘Scheiden in een weekend’ is echt onmogelijk. Hoe graag veel mensen die gaan scheiden dat ook zouden willen. Rouw, dat  ook bij scheiden speelt, duurt een hele tijd. Je moet alle stadia door, voordat je ervoor openstaat om verder te gaan met je leven. Dat geldt ook voor de kinderen. Het is verstandig om die tijd te nemen.

Bron: Telegraaf

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.