single gescheiden
30 January 2016

Scheiden met respect voor je ex: 5 tips

We kennen ze allemaal; stellen die in een scheiding lijnrecht tegenover elkaar staan. De liefde is omgeslagen in haat en het is oorlog. Weg nuance, de kinderen worden ingezet als wapen om de ander te raken en iedereen moet horen wat voor een draak die ex is! Wat begon als een gewone scheiding, loopt uit op een vechtscheiding.

Drama scheiding

Herken jij deze situatie? Ben je ook in een drama van een scheiding terecht gekomen of sta je op het punt te scheiden en ben je bang dat jullie scheiding niet soepel en met respect zal verlopen? Dat is helemaal niet zo vreemd. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Zowel praktisch als emotioneel. Als het niet meer gaat in een relatie, dan is het logisch dat je gespannen bent, niet goed in je vel zit. Dat geldt natuurlijk ook voor je bijna ex-partner. De kans dat de boel daarom ontspoort is altijd aanwezig.

Wil jij scheiden met respect voor elkaar? Dan hebben we een vijftal tips voor je.

1# Neem de tijd voor je scheiding

Hoe graag je ook wilt scheiden, hoezeer je ook droomt om vrij te zijn, van hem of haar af te gaan en opnieuw te beginnen, neem je tijd om goed van elkaar te scheiden. Tijdens een scheiding komen er heel wat zaken op je af die echt tijd en aandacht behoeven. Denk maar aan financiële zaken als het huis, de hypotheek, jullie verzekeringen, spaargeld, pensioenen maar zeker ook afspraken die er gemaakt moeten worden over de kinderen. Je kunt deze dingen maar 1 keer regelen en dan moeten ze ook goed gebeuren. Neem daarom je tijd, raffel een scheiding niet af omdat je ‘er vanaf wilt zijn’. Daar krijg je echt spijt van en het getuigt ook van weinig respect voor alle goede jaren die je met je partner hebt gedeeld.

2# Laat je goed en deskundig adviseren

Goedkoop is duurkoop zeggen ze altijd. Nou, dat kan zeker ook opgaan voor een scheiding. Wanneer je in de hitte van de strijd en de verdeling de ‘verkeerde’ weg inslaat of je laat (mis)leiden door emotie dan kom je van een koude kermis thuis en heb je grote kans dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Wees verstandig. Ben je boos, gefrustreerd, emotioneel, neem dan even een time out en praat op een ander moment verder. Laat je goed adviseren over de financiële gevolgen van de scheiding zoals je woonkosten, pensioen en alimentatie. Ook wanneer jij of je partner een bedrijf heeft zal daar door een deskundige naar gekeken moeten worden. Een goede financiële afwikkeling van de scheiding is de basis voor een respectvolle relatie met je ex.

3# Verplaats je in je ex

Hoe moeilijk het ook is ten tijde van een emotionele tijd zoals een scheidingsfase, probeer je te blijven verplaatsen in de ander. Je kunt namelijk alleen maar aan een respectvol na-huwelijk toekomen als je hier daadwerkelijk je best voor doet. Onthoud dat afspraken doorgaans alleen tot stand komen en in stand blijven als beide partijen bereid zijn water bij de wijn te doen. De praktijk laat zien dat je beiden het beste af bent na een scheiding wanneer je gebruik maakt aan een mediator.  Niet alleen hou je daarmee de kosten van de scheiding nog enigszins binnen de perken, je behoudt het meeste respect voor elkaar omdat je gezamenlijk tot een oplossing bent gekomen.

4# Kijk verder dan het heden

Ook een heuse uitdaging, maar om met jezelf en respectvol met je ex door een deur te kunnen in de toekomst zal je verder moeten kijken dan het hier en nu. Dat valt niet altijd mee. Zeker niet wanneer je erg emotioneel bent onder de scheiding. Probeer jezelf voor te houden dat gevoelens van boosheid, frustratie, verdriet of schuldgevoel heel menselijk zijn maag niet handig als het gaat om tot afspraken te komen die ook jouw toekomst zullen bepalen. Emoties mogen in het scheidingsproces dus niet de overhand krijgen. Probeer je leven over een paar jaar voor je te zien, wanneer de emoties zijn weggeëbd. Als je dan nog achter dezelfde beslissingen staat dan is het goed.

5# Investeer na de scheiding in de communicatie met je ex

Om een respectvolle na-huwelijkse relatie met je ex te kunnen opbouwen in de toekomst zal je moeten investeren. Want ook na de scheiding komen er nog talloze momenten dat je iets met elkaar moet overleggen of bespreken, zeker als er kinderen in het spel zijn. In tegenstelling tot toen jullie nog samen waren kan je nu niet meer op ieder moment met elkaar overleggen. Maak hier duidelijke afspraken over. Bijvoorbeeld één vast moment in de week waarop jullie elkaar even bijpraten. Hou je hier aan. Natuurlijk, als er iets ernstigs aan de hand is met de kinderen, dan moet je elkaar direct contacten, maar zo niet, dan is het goed om elkaar de rest van de week ‘met rust’ te laten.

Wil je meer informatie of heb je een vraag over hoe je de scheiding zo soepel mogelijk kan laten verlopen? Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

advertentie