verdriet meisje
23 February 2015

Scheiden doet lijden

Scheiden doet lijden, een levenslied van Willy Derby, ben ik gaan opzoeken toen ik een krantenbericht las in een Belgische Krant. Hierin staat dat een 13 jarig meisje na de scheiding van haar ouders er voor kiest geen contact meer te hebben met haar vader. De jeugdkamer beslist hierop dat het meisje in een jeugdinstelling geplaatst wordt, omdat ze niet mee wil in de wil van de vader.  “Liefde kan je niet afdwingen, “ zegt de raadsman van de moeder die dit besluit onbegrijpelijk vindt.

Liefde kan je niet afdwingen

De plaatsing van het meisje in het Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum ‘De Zandberg’ in Varsenare, is het opmerkelijke hoogtepunt van een juridische strijd tussen de moeder en de vader die nu al ruim vier jaar aansleept. De ouders gingen uit elkaar toen X. 9 jaar oud was. Volgens de moeder was er nooit een hechte band geweest tussen de vader en het meisje. De vader ging er kort na de scheiding mee akkoord dat X. bij de moeder zou blijven wonen, vertelt de moeder. Hij stelde zich tevreden met bezoekrecht. Later wilde hij co-ouderschap en nog later het voogdijschap. Feit is dat X. vanaf het begin steevast geweigerd heeft om bij haar papa op bezoek te gaan, laat staan bij hem in te wonen.

De tegenpartij (de vader en zijn ouders) beweren dat de moeder X. heeft opgestookt, maar de moeder kan alleen maar blijven herhalen dat de wil van haar dochter was én is. De moeder had ook liever minder problemen gehad.

“Ik wil niet. Punt.”

Na de scheiding van de ouders startte de vader een burgerlijk geding voor de jeugdrechtbank in Veurne. Ook de grootouders langs vaderszijde deden dat. De inzet van de procedure was omgangsrecht te verkrijgen met X. Het meisje werd gehoord en specialisten bogen zich over haar koppige weigering contact te hebben met haar vader, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Voor X. bleef het “nee”.  Zonder verdere uitleg. Op alle waarom-vragen volgden langs de kant van X. alleen maar lange stiltes. “Er werden de jongste jaren ook meer dan honderd ontmoetingen georganiseerd tussen X. en haar vader in een speciale, neutrale ruimte in Brugge, maar ook dat leverde niets op”, zegt de raadsman van de moeder. “Als X. haar vader ziet, dan draait ze haar rug naar hem toe en zwijgt ze. Ze leest dan in een boek of stort zich op haar breiwerk. Van elke ontmoeting wordt er telkens een verslag gemaakt, maar er is niet de minste vooruitgang. We kunnen alleen maar vaststellen dat X. zeer standvastig is in haar mening: ‘Ik wil niet naar mijn vader. Punt.”

Dochter ook in steek gelaten

Wat de raadsman al zei kun je liefde niet afdwingen. Het is goed mogelijk dat het meisje het zo erg vindt dat haar moeder verdriet aangedaan is, dat ze vindt dat ze voor haar moeder moet kiezen. Wanneer ouders uit elkaar gaan, en één van de twee een nieuw leven begint met iemand anders, dan heeft dat vaak grote invloed op het doen en laten van die vertrokken ouder. Mogelijk heeft hij in het begin niet genoeg aandacht besteed aan zijn dochter, die net zo hard achtergelaten is, die zich net zo hard in de steek gelaten voelt.

Lastig een ouder af te wijzen

Voor kinderen is het heel lastig een ouder af te wijzen. Waarom komt deze dochter daartoe? Doordat een ouder een nieuw leven begint, verandert die persoon. Mogelijk is er nog maar weinig over van de persoon die hij eerst was. En mogelijk was er al niet te veel affectie, zoals deze moeder zei, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Wanneer iemand zo erg verandert, en zo onaardig doet tegen de moeder, die het belangrijkste en vertrouwtste en liefste is wat een dochter heeft, is het alsof die liefhebbende persoon niet meer bestaat, is het alsof die persoon dood gaat ook al leeft hij nog.

Pijn van afwijzing

Het meisje zal niet over één nacht ijs gegaan zijn. Er zal een gevoel in haar opgestaan zijn, dat zij niet kan onderdrukken. Dat zij niet wil onderdrukken. Dan kan de vader hoog en laag springen, de genegenheid van zijn dochter is hij onderweg verloren. Dat meisje moet daar aan voorafgaand veel pijn hierover gevoeld hebben, want vooral dochters laten niet zomaar hun vader los. Maar wanneer zo’n vader niet veel meer is, dan een vervreemde man, dan is het mogelijk makkelijker volledig te breken dan iedere keer weer geconfronteerd te worden met een “vervreemde” en iedere keer opnieuw de pijn van afwijzing te voelen.

Scheiden doet lijden

Refrein:
“Scheiden doet lijden
Afscheid brengt leed
Lang kan het duren
Eer je vergeet
Iets wat je lief was
Gaat van je heen
Scheiden doet lijden
Voor iedereen

Wanneer een huwelijk is gestrand
Dan gaan twee mensen scheiden, want
Modern zijn onze zeden
Terwijl zijn koffers ‘t huis uit gaan
Zegt hij, en blijft nog even staan
Vergeten we ‘t verleden
Ze antwoordt niet, van haat vervuld
Ze laat hem gaan, hij was de schuld
Dat zo de band moest breken
En ‘t kind zegt ‘s avonds: Paps is weg
Maar Mammie, waarom huil je, zeg
Doch Mammie kan niet spreken

Refrein:
Scheiden doet lijden
Afscheid brengt leed
Lang kan het duren
Eer je vergeet
Iets wat je lief was
Gaat van je heen
Scheiden doet lijden
Voor iedereen”

Volledige songtekst Scheiden doet lijden van Willy Derby

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

singlessite gidsen

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...