2 June 2016

Scheiden doe je in deze 7 stappen

Denk je aan een scheiding? Dan komt er een hoop op je af. Want waar begin je in hemelsnaam! Je hele leven staat op z’n kop. Teleurstelling, verdriet en boosheid zijn, ook al heb jezelf het besluit genomen te gaan scheiden, emoties die je in deze lastige tijd zal ervaren. Behalve het emotionele aspect van de scheiding krijg je ook te maken met een hoop praktische zaken die moeten worden geregeld. Je zal heel wat belangrijke beslissingen moeten nemen en er moeten afspraken worden gemaakt over hoe verder na jullie scheiding.

Stap voor stap scheiden

Om het hele scheidingsproces een beetje overzichtelijk te maken hebben we deze 7 stappen voor je gevonden op de Echtscheiding-wijzer. Scheiden doe je namelijk niet ineens, dit gaat stap voor stap. Door deze 7 stappen te doorlopen weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet tijdens het scheidingsproces.

Scheiden stap 1: praat met je partner

Je weet al een tijdje dat het gewoon echt niet meer gaat. Je wilt scheiden, maar hoe ga je dit vertellen aan je partner? Deze eerste stap is misschien ook meteen de moeilijkste. Vertel het je partner altijd persoonlijk, hoe eng je dat ook vindt. Maak duidelijk dat je wilt scheiden door óók te zeggen dat je niet meer bij hem of haar wilt zijn. Dit klinkt hard, maar alleen ‘ik wil scheiden’ wordt vaak niet gehoord. De melding dat je wilt scheiden kan mogelijk pas weken later echt door je partner doordringen. Geef je partner de ruimte om de situatie te laten bezinken, zodat hij of zij ook kan bedenken hoe het nu verder moet.

Scheiden stap 2: zoek een advocaat/mediator

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn, jullie financiële situatie en hoe jullie willen scheiden. Een bemiddelaar en een advocaat-mediator zijn gericht op harmonie. Zij proberen de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Als jullie allebei een advocaat in de arm nemen, kom je tegenover elkaar te staan. De procedure duurt dan vaak langer, kost meer geld en verloopt soms met een hoop getouwtrek. Tips om een goede advocaat te vinden lees je hier.

Scheiden stap 3: de scheiding aanvragen

Volgens de Nederlandse wet kun je alleen scheiden als je huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen jou en je partner zo is verstoord, dat je niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: je vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of je vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraag je de echtscheiding aan bij de rechter. Normaal gesproken doet je scheidingsbemiddelaar of advocaat dat.

Scheiden stap 4: maak een financieel plan

Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken maken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, wat is de hoogte van de alimentatie oftewel de onderhoudsverplichting, hoe verdelen we de bezittingen en schulden? Hoe meer je samen alvast doorspreekt voordat jullie naar de advocaat of mediator gaan, hoe simpeler het hele proces zal zijn. Op die manier hebben jullie minder tijd nodig bij de advocaat of mediator en zal de scheiding dus ook minder geld gaan kosten. De advocaat of bemiddelaar zal al jullie afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant. Dit wordt vervolgens bekrachtig door de rechter. Maak een inventarisatielijst om een eerlijke boedelverdeling te kunnen maken.

Scheiden stap 5: maak afspraken over de kinderen

Als ouders heb je een zorgplicht voor je kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moet je afspraken over maken. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Als je wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan maken. De afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken, maar ook over de kinderalimentatie komen hierin te staan. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Scheiden stap 6: naar de rechter

Als jij en je partner overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen maar een formaliteit. Ben je het nog oneens over bepaalde zaken, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met zijn uitspraak, dan kun je in hoger beroep gaan. Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt of waar de kinderen, totdat de uitspraak er is, gaan wonen.

Scheiden stap 7: de scheiding definitief maken

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand.

Om na de scheiding je leven weer op te pakken hebben we 7 nuttige tips. 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie