man en vrouw
11 May 2017

Scheiden betekent niet altijd het einde van de liefde

Wanneer je gaat scheiden komt er niet alleen een praktische tsunami over je heen maar ook – en zeker niet minder ingewikkeld – een emotionele. En hoe graag je ook zou willen dat je gevoel voor die ander dood en begraven is zodra de scheiding een voldongen feit is; zo werkt het helaas niet altijd.

40 procent gaat scheiden

De cijfers zijn behoorlijk schrikbarend. Volgens de statistieken van het CBS gaat maar liefst 40 procent van de stellen scheiden. Er wordt ontiegelijk veel geschreven over de mogelijke oorzaken maar wat gebeurt er eigenlijk nadat zo’n huwelijk is stukgelopen? Leer je ervan? Praat je erover of kruip je liever weg in jezelf en kom je weer tevoorschijn als het ergste verdriet van mislukking voor bij is?

Taboe

Voor veel mensen blijkt praten over de scheiding taboe. Te pijnlijk, te confronterend. Ze hebben er geen behoefte aan. Wat je misschien zelf ook hebt gemerkt na je scheiding is dat mensen die gescheiden zijn een soort bedreiging vormen voor de gelukkige gebonden personen onder ons. Wij zijn namelijk het levende bewijs dat liefdesgeluk ook kapot kan. Iets waar menigeen liever niet mee geconfronteerd wil worden.

Verwerken of mee dealen

Een scheiding is – zeker met kinderen in het spel – een enorme verandering in je leven. Je verliest niet alleen het ‘samen zijn’, de andere helft zijn, maar ook het ‘gezin’. En hoewel je natuurlijk prima een nieuwe relatie kunt starten, het oorspronkelijke gezin is voor altijd verloren. Sommigen zeggen dat je een scheiding eigenlijk helemaal niet verwerkt maar dat je er eenvoudigweg mee moet zien te dealen.  Want hoe je het ook bekijkt; een scheiding voelt als een persoonlijke mislukking.

Liefde voorbij

Is de liefde altijd voorbij wanneer je gaat scheiden? Ook al smeet je ieder kwartaal het servies tegen de muur, kibbelden jullie tot je blauw zag of hadden jullie al een jaar geen seks meer en weet je absoluut zeker dat je echt maar dan ook écht beter af bent zonder elkaar; dat zegt niets over de liefde die je nog altijd kan voelen voor je ex. Ook al wordt deze in het begin overschaduwd door boosheid, verdriet en teleurstelling. Als dit alles achter je ligt kan het zomaar zijn dat je met liefde en genegenheid terugdenkt aan de mooiere tijden tussen jullie.

Koester dat. Het is – zeker voor jullie kinderen – heel fijn om te horen dat papa en mama ooit wel veel van elkaar hielden en zij niet voor niets door jullie op de wereld zijn gezet.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie