man en vrouw

Scheiden betekent niet altijd het einde van de liefde

Wanneer je gaat scheiden komt er niet alleen een praktische tsunami over je heen maar ook – en zeker niet minder ingewikkeld – een emotionele. En hoe graag je ook zou willen dat je gevoel voor die ander dood en begraven is zodra de scheiding een voldongen feit is; zo werkt het helaas niet altijd.

40 procent gaat scheiden

De cijfers zijn behoorlijk schrikbarend. Volgens de statistieken van het CBS gaat maar liefst 40 procent van de stellen scheiden. Er wordt ontiegelijk veel geschreven over de mogelijke oorzaken maar wat gebeurt er eigenlijk nadat zo’n huwelijk is stukgelopen? Leer je ervan? Praat je erover of kruip je liever weg in jezelf en kom je weer tevoorschijn als het ergste verdriet van mislukking voor bij is?

Taboe

Voor veel mensen blijkt praten over de scheiding taboe. Te pijnlijk, te confronterend. Ze hebben er geen behoefte aan. Wat je misschien zelf ook hebt gemerkt na je scheiding is dat mensen die gescheiden zijn een soort bedreiging vormen voor de gelukkige gebonden personen onder ons. Wij zijn namelijk het levende bewijs dat liefdesgeluk ook kapot kan. Iets waar menigeen liever niet mee geconfronteerd wil worden.

Verwerken of mee dealen

Een scheiding is – zeker met kinderen in het spel – een enorme verandering in je leven. Je verliest niet alleen het ‘samen zijn’, de andere helft zijn, maar ook het ‘gezin’. En hoewel je natuurlijk prima een nieuwe relatie kunt starten, het oorspronkelijke gezin is voor altijd verloren. Sommigen zeggen dat je een scheiding eigenlijk helemaal niet verwerkt maar dat je er eenvoudigweg mee moet zien te dealen.  Want hoe je het ook bekijkt; een scheiding voelt als een persoonlijke mislukking.

Liefde voorbij

Is de liefde altijd voorbij wanneer je gaat scheiden? Ook al smeet je ieder kwartaal het servies tegen de muur, kibbelden jullie tot je blauw zag of hadden jullie al een jaar geen seks meer en weet je absoluut zeker dat je echt maar dan ook écht beter af bent zonder elkaar; dat zegt niets over de liefde die je nog altijd kan voelen voor je ex. Ook al wordt deze in het begin overschaduwd door boosheid, verdriet en teleurstelling. Als dit alles achter je ligt kan het zomaar zijn dat je met liefde en genegenheid terugdenkt aan de mooiere tijden tussen jullie.

Koester dat. Het is – zeker voor jullie kinderen – heel fijn om te horen dat papa en mama ooit wel veel van elkaar hielden en zij niet voor niets door jullie op de wereld zijn gezet.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.