Bijna iedereen komt in zijn of haar leven voor situaties of problemen te staan die ze niet a la minute zelf kunnen oplossen. Een dierbare die komt te overlijden, een scheiding of het verliezen van je baan zijn allemaal zaken waar mensen psychisch mee worstelen.
Toch zoekt een kwart van de Nederlanders geen hulp bij psychische klachten omdat ze zich hiervoor schamen. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ onder 1051 Nederlanders.
Jeugd
Van de mensen tussen de 18 en 29 geeft een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken bij een probleem. Van de ondervraagde 65plussers is dit 20 procent.
Het onderzoek laat ook zien dat de verschillen per provincie niet zo groot zijn. In Noord-Holland is voor 32 procent schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol en drugsproblemen. In Flevoland is dit percentage 21 procent.
Wachttijd
Als mensen er toch voor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Maar liefst meer dan de helft vindt dat de wachttijd, na kwaliteit het belangrijkste criterium is. Opmerkelijk is dat enige vorm van wachttijd voor een behandeling door bijna de helft als onaanvaardbaar wordt gezien. Bij 44 procent speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol.