schaamte

Schaamte grootste belemmering zoeken psychische hulp

Bijna iedereen komt in zijn of haar leven voor situaties of problemen te staan die ze niet a la minute zelf kunnen oplossen. Een dierbare die komt te overlijden, een scheiding of het verliezen van je baan zijn allemaal zaken waar mensen psychisch mee worstelen.

Toch zoekt een kwart van de Nederlanders geen hulp bij psychische klachten omdat ze zich hiervoor schamen. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ onder 1051 Nederlanders.

Jeugd

Van de mensen tussen de 18 en 29 geeft een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken bij een probleem. Van de ondervraagde 65plussers is dit 20 procent.

Het onderzoek laat ook zien dat de verschillen per provincie niet zo groot zijn. In Noord-Holland is voor 32 procent schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol en drugsproblemen. In Flevoland is dit percentage 21 procent.

Wachttijd

Als mensen er toch voor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Maar liefst meer dan de helft vindt dat de wachttijd, na kwaliteit het belangrijkste criterium is. Opmerkelijk is dat enige vorm van wachttijd voor een behandeling door bijna de helft als onaanvaardbaar wordt gezien. Bij 44 procent speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!