schaamte

Schaamte grootste belemmering zoeken psychische hulp

Bijna iedereen komt in zijn of haar leven voor situaties of problemen te staan die ze niet a la minute zelf kunnen oplossen. Een dierbare die komt te overlijden, een scheiding of het verliezen van je baan zijn allemaal zaken waar mensen psychisch mee worstelen.

Toch zoekt een kwart van de Nederlanders geen hulp bij psychische klachten omdat ze zich hiervoor schamen. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ onder 1051 Nederlanders.

Jeugd

Van de mensen tussen de 18 en 29 geeft een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken bij een probleem. Van de ondervraagde 65plussers is dit 20 procent.

Het onderzoek laat ook zien dat de verschillen per provincie niet zo groot zijn. In Noord-Holland is voor 32 procent schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol en drugsproblemen. In Flevoland is dit percentage 21 procent.

Wachttijd

Als mensen er toch voor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Maar liefst meer dan de helft vindt dat de wachttijd, na kwaliteit het belangrijkste criterium is. Opmerkelijk is dat enige vorm van wachttijd voor een behandeling door bijna de helft als onaanvaardbaar wordt gezien. Bij 44 procent speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!