vreemdgaan on overspel

Schaamhaar scheren verhoogt kans op soa

Wil jij de kans op een soa verkleinen? Misschien moet je dan je schaamhaar voortaan maar laten staan. Het scheren van schaamhaar kan het risico op een soa namelijk vergroten. De kans op een seksueel overdraagbare aandoening ligt ruim 80 procent hoger bij mensen die weleens hun schaamhaar afscheren dan bij mensen die dit nooit hebben gedaan.

Seksleven

Dit schrijft de Volkskrant op basis van Amerikaans onderzoek onder ruim 7.500 mannen en vrouwen. Het onderzoek verschijnt in Sexually Transmitted Infections. In totaal werden er 7.580 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar ondervraagd over hun seksleven, scheergewoonten en soa-verleden. Driekwart van de ondervraagden zei wel eens hun schaamhaar te scheren, 17 procent verwijderde meer dan elf keer per jaar al hun schaamhaar. 22 procent werkte het dagelijks bij en 13 procent had ooit een soa.

Scheren

Ondervraagden die zich regelmatig schoren hadden 3,5 tot vier keer verhoogd risico op een soa. Dit geldt vooral voor infecties die via huidcontact worden overgedragen als herpes en syfilis. “Regelmatig scheren wordt het dagelijks bijwerken of het minimaal twaalf keer per jaar volledig kaalscheren bedoeld.”

Condoomgebruik

Door scheren komen er kleine wondjes in de huid, waardoor virussen makkelijk binnen kunnen komen, wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn. Hoogleraar huidinfecties Henry de Vries zegt tegen De Volkskrant dat de frequentie van seks mogelijk invloed heeft: degenen die hun schaamhaar schoren waren seksueel actiever en hadden meer bedpartners. “Er is weliswaar gecorrigeerd voor het aantal partners, maar condoomgebruik is daar niet in meegenomen.” Daarbij weten de onderzoekers niet welke soa’s de ondervraagden opliepen en wanneer.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!