samenwonen

Samenwonen: hier maken stellen het meest ruzie over

Verlang jij er naar om (opnieuw) samen te wonen met je nieuwe lief? Dan moet je vooraf misschien nog even goed achter je oren krabben. Want uit een onderzoek van Ikea, waarvoor ze ruim 21 duizend mensen uit 22 verschillende landen ondervroegen, blijkt dat 43% van de Nederlanders weleens ruziemaakt met huisgenoten. Waar die ruzies over gaan? Volgens het onderzoek zijn dit de meest voorkomende oorzaken:

1# Te veel spullen

Rondslingerende spullen staan met stip op 1 als het gaat om ergernissen in huis. 49% van de mensen geeft aan zich regelmatig te storen aan troep van de ander. Het grootste probleem: wat jij verstaat onder troep, vindt de ander misschien wel helemaal geen troep. Ook het hebben van veel spullen kan leiden tot stress. 27% van de mensen heeft het gevoel dat de maatschappij druk oplegt om minimalistisch te leven.

2#  Een gebrek aan ruimte voor jezelf

17% van alle ruzies die we hebben thuis, wordt veroorzaakt doordat we te veel in elkaars ruimte zitten. 42% van de mensen vindt het lastig om te vragen om een eigen plek. Wat ook een rol speelt: 2 op de 5 mensen wordt thuis omringd door spullen van de ander die hij of zij haat. 19% heeft weleens iets weggegooid van de ander – zonder dit te overleggen. Hierover praten – wat is van jou, wat is van mij, wat is van ons?, kan volgens het onderzoek veel spanningen wegnemen.

3# Je niet thuis voelen

Je kunt fysiek thuis zijn, maar je mentaal niet thuis voelen. Volgens het onderzoek ervaart 69% van de mensen een gevoel van rust wanneer ze aan thuis denken, maar dit betekent dat er voor veel mensen nog winst te behalen valt.

4# Technologie

27% van de ondervraagden spendeert minder tijd met hun partner door het gebruik van technologie. 17% voelt zich wel eens schuldig over socialmediagebruik. Technologie kan aan de andere kant ook een positieve invloed hebben op de sfeer in huis: 36% voelt zich juist meer verbonden met huisgenoten dankzij technologie. Dit is vaak het geval wanneer je zelf niet fysiek thuis bent.

5# Het huis moet af

Veel mensen voelen de druk om hun huis af te maken. Zo is 21% bang om aan een woonproject te beginnen, omdat er een kans bestaat dat het project niet (op tijd) afkomt. 26% van de mensen wil het liefst alle veranderingen in huis in één keer doorvoeren, maar heeft hier niet genoeg energie voor.

Bron: Ikea

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.