samen blijven

Samenlevingsovereenkomst? Vergeet de alimentatie niet!

Als single kan je je er misschien (nog) niets bij voorstellen, maar eenmaal weer verliefd komt het moment van mogelijk samenwonen sneller om de hoek kijken dan je verwacht. Heel veel mensen hoeven niet zo nodig opnieuw te trouwen maar gaan in plaats daarvan samenwonen. Vaak zonder iets te regelen. Dat kan nogal wat vervelende gevolgen hebben als je onverhoopt uit elkaar gaat..

Ongehuwd samenwonen

In Nederland leven steeds meer stellen samen zonder dat zij getrouwd zijn. Sommigen hebben afspraken gemaakt en vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst, maar vaak is er niets geregeld. In een samenlevingsovereenkomst kunnen de partners bijvoorbeeld ieders financiële rechten en plichten vastleggen. Zelden wordt in een samenlevingsovereenkomst ook een regeling opgenomen over de partner- en kinderalimentatie na het beëindigen van de relatie. Als de partners dan uit elkaar gaan, kunnen zij ongeacht de duur van hun samenwoning dan ook geen aanspraak maken op partneralimentatie. Hierdoor komen veel scheidende samenwoners in een financieel moeilijke situatie.

Alimentatie na huwelijk

Wanneer twee partners zich door het huwelijk in de echt verbinden, ontstaat na een scheiding van rechtswege een alimentatieverplichting voor zover één van de partners niet (volledig) in eigen levensonderhoud kan voorzien. Voor gehuwden is het dus wel in de wet geregeld.

Alimentatie na samenwonen

Een samenlevingsovereenkomst is een ander verhaal, omdat deze gezamenlijk vastgelegde relatievorm in principe niet is gebaseerd op de belofte om voor altijd samen te blijven en voor elkaar te blijven zorgen. Vandaar dat hierin ook zelden afspraken over alimentatie voor partner en kind worden opgenomen. Is één van de partners bijvoorbeeld kostwinner en zorgt de ander voor het huishouden en eventuele kinderen? De thuisblijvende partner komt dan steeds verder van de arbeidsmarkt af te staan, waardoor de kansen op het vinden van een baan op den duur worden verkleind. Dan is het verstandig om afspraken vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst. Mocht de relatie dan worden verbroken en daarmee de samenlevingsovereenkomst worden beëindigd, dan heeft de thuisblijvende partner in ieder geval nog recht op partneralimentatie.

Kom niet voor nare verrassingen te staan

Alimentatie voor samenwoners is geen vanzelfsprekendheid. Veel partners denken pas na over de alimentatie als het eigenlijk al te laat is. Zonde, want het tijdig bespreken van alle financiële scenario’s kan een hoop narigheid en geruzie om geld besparen. Beide partners kunnen dan betere keuzes maken tijdens de relatie en worden niet pas na afloop met de gevolgen van deze keuzes geconfronteerd. Als bewust niet wordt gekozen voor een huwelijk of partnerregistratie en alimentatieplicht dus ook niet van rechtswege is geregeld, verdient het dus aanbeveling om goed alle toekomstscenario’s te bespreken met een deskundige en dit vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.

Bron: Smeetsgijbels

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.