samen blijven
8 May 2017

Samenlevingsovereenkomst? Vergeet de alimentatie niet!

Als single kan je je er misschien (nog) niets bij voorstellen, maar eenmaal weer verliefd komt het moment van mogelijk samenwonen sneller om de hoek kijken dan je verwacht. Heel veel mensen hoeven niet zo nodig opnieuw te trouwen maar gaan in plaats daarvan samenwonen. Vaak zonder iets te regelen. Dat kan nogal wat vervelende gevolgen hebben als je onverhoopt uit elkaar gaat..

Ongehuwd samenwonen

In Nederland leven steeds meer stellen samen zonder dat zij getrouwd zijn. Sommigen hebben afspraken gemaakt en vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst, maar vaak is er niets geregeld. In een samenlevingsovereenkomst kunnen de partners bijvoorbeeld ieders financiële rechten en plichten vastleggen. Zelden wordt in een samenlevingsovereenkomst ook een regeling opgenomen over de partner- en kinderalimentatie na het beëindigen van de relatie. Als de partners dan uit elkaar gaan, kunnen zij ongeacht de duur van hun samenwoning dan ook geen aanspraak maken op partneralimentatie. Hierdoor komen veel scheidende samenwoners in een financieel moeilijke situatie.

Alimentatie na huwelijk

Wanneer twee partners zich door het huwelijk in de echt verbinden, ontstaat na een scheiding van rechtswege een alimentatieverplichting voor zover één van de partners niet (volledig) in eigen levensonderhoud kan voorzien. Voor gehuwden is het dus wel in de wet geregeld.

Alimentatie na samenwonen

Een samenlevingsovereenkomst is een ander verhaal, omdat deze gezamenlijk vastgelegde relatievorm in principe niet is gebaseerd op de belofte om voor altijd samen te blijven en voor elkaar te blijven zorgen. Vandaar dat hierin ook zelden afspraken over alimentatie voor partner en kind worden opgenomen. Is één van de partners bijvoorbeeld kostwinner en zorgt de ander voor het huishouden en eventuele kinderen? De thuisblijvende partner komt dan steeds verder van de arbeidsmarkt af te staan, waardoor de kansen op het vinden van een baan op den duur worden verkleind. Dan is het verstandig om afspraken vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst. Mocht de relatie dan worden verbroken en daarmee de samenlevingsovereenkomst worden beëindigd, dan heeft de thuisblijvende partner in ieder geval nog recht op partneralimentatie.

Kom niet voor nare verrassingen te staan

Alimentatie voor samenwoners is geen vanzelfsprekendheid. Veel partners denken pas na over de alimentatie als het eigenlijk al te laat is. Zonde, want het tijdig bespreken van alle financiële scenario’s kan een hoop narigheid en geruzie om geld besparen. Beide partners kunnen dan betere keuzes maken tijdens de relatie en worden niet pas na afloop met de gevolgen van deze keuzes geconfronteerd. Als bewust niet wordt gekozen voor een huwelijk of partnerregistratie en alimentatieplicht dus ook niet van rechtswege is geregeld, verdient het dus aanbeveling om goed alle toekomstscenario’s te bespreken met een deskundige en dit vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.

Bron: Smeetsgijbels

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eerste woning kopen: 5 tips voor starters op de woningmarkt

Voor starters is het niet eenvoudig om een woning te vinden....

Relatie in een coronadip? Met deze tips kom je er weer uit!

Je zit met zijn tweeën binnen. De hele dag. Voor sommigen...

Ruim kwart van de Nederlanders ziet samenwonen als ultieme bevestiging van relatie

Wanneer weet je nu of het ‘aan’ is? Of hij of...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Leeftijdsverschil van vijf jaar of meer verhoogt kans op echtscheiding

Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn gaan het minst...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie