singles gezond daten

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig. Zo’n dubbele vriendschap vraagt ander soort aandacht.

1. Past een duovriendschap bij jullie relatie?

Driekwart van duo vriendschappen ontstaat uit individuele vriendschappen, niet omdat een stel samen op zoek gaat naar zo’n vriendschap. Een vrouw is bijvoorbeeld bevriend met haar collega, waarna hun beide partners zich bij hen voegen en de vriendschap zich uitbreidt tot vier personen. Vrouwen nemen daarin het meeste initiatief, zo werd laatst ontdekt.

Niet ieder stel heeft overigens evenveel behoefte aan vriendschappen met andere paren. Er zijn drie soorten stellen te onderscheiden: seekers, die hun vriendenkring actief uitbreiden met nieuwe stellen; keepers, die wel openstaan voor nieuwe duovriendschappen maar vooral gericht zijn op degene die ze al hebben; en nesters, die het liefst met z’n tweetjes tijd doorbrengen. Een algemene trend is wel dat mensen hun vriendschappen met andere stellen belangrijker gaan vinden naarmate ze ouder worden.

2. Wat doen koppels zoal samen?

Uit vriendschapsonderzoek was reeds bekend dat mannen vooral samen dingen ondernemen, terwijl vrouwen in vriendschappen de focus hebben op samen dingen delen. In een vierpersoonsvriendschap volgt zo’n vriendschap het mannelijke vriendschapsmodel. Tweederde van de ondervraagde koppels onderneemt liever leuke dingen samen, dan dat ze hun ziel en zaligheid met elkaar delen.

3. Hoe groot is het verschil met solovriendschappen?

Een vriendschap met een ander stel heeft een paar unieke voordelen. Allereerst vormen andere stellen een inspiratiebron, zowel in positieve als in negatieve zin. ‘Laten we afspreken dat we nooit zo op elkaar zullen vitten als Kees en Linda,’ kun je na een gezamenlijk etentje verzuchten. Of je kunt juist inspiratie putten uit de manier waarop zij rustig over hun meningsverschillen praten in plaats van elkaar verbaal te lijf te gaan.

Terwijl je identiteit als individu wordt bekrachtigd wanneer je met ‘losse’ vrienden omgaat, wordt je identiteit als koppel juist verstevigd in het contact met andere stellen. De band tussen twee geliefden wordt versterkt .

4. Zijn er nog meer voordelen?

Jazeker. Door een duovriendschap ga je je partner met andere ogen zien. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois onder oudere koppels blijkt zelfs dat mensen het positiefst over hun ­partner zijn in het gezelschap van gemeenschappelijke vrienden. En met hoe meer andere stellen een koppel bevriend is, hoe gelukkiger het is met de eigen relatie.

5. Maar wat als je een van de twee niet geweldig vindt?

‘Love him, hate her,’ of andersom natuurlijk. Driekwart van de stellen, die hier naar gevraagd zijn, kwam dit scenario bekend voor. Toch bleven de meeste koppels gewoon bevriend met het stel in kwestie; de minst favoriete partner namen ze op de koop toe.

6. Wat gebeurt er met de vriendschap als een van de stellen uit elkaar gaat?

Heeft het andere stel relatieproblemen, dan heeft dat zijn weerslag op je eigen relatie. Gaan ze uit elkaar, dan betekent dat jammer genoeg in de meeste gevallen ook het einde van de vriendschap. Het paar blijft meestal slechts bevriend met een van de twee partners. Degene die ze al kenden, of met wie ze de grootste klik voelen. Zes van de tien gescheiden mensen zeiden dan ook dat ze na hun scheiding één of meerdere stellen als vrienden waren verloren.

Bron: Psychologiemagazine

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?
weinig seks
By Moniek ·
14 augustus 2021

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over het algemeen ongelukkiger in het huwelijk. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij vijf jaar lang gegevens zijn bijgehouden van bijna 1300 volwassenen.