kamperen groot gezin
6 juli 2015

Samen met al je kroost op vakantie

Als volwassene in een nieuwe relatie ben je helemaal happy. Als kind van gescheiden ouders en als kind van een ouder die net een nieuwe relatie heeft, ben jij vaak verreweg van gelukkig. Wanneer een ouder en de nieuwe partner besluiten samen met al hun kinderen op vakantie te gaan, dan is dat bijna vragen om moeilijkheden.

Samen met al je kroost op vakantie

Het lijkt zo mooi, als begin van een nieuwe relatie samen met al je kroost op vakantie. Dan kan iedereen elkaar beter leren kennen. Dit idee hadden Marco en Patricia ook opgepakt. Wat zij ook nog bedacht hadden was met zijn alleen in een camper te gaan reizen. Zij dachten alle ingrediënten voor een fantastische zomervakantie te hebben. Dat dit alleen maar kan tegenvallen, is niet vreemd.

Niet vanzelfsprekend leuk

Met zijn allen op elkaars lip. Jij bent blij met je partner en je partner met jou. Voor kinderen is het echter geen vanzelfsprekendheid de nieuwe partner meteen te omarmen en ook niet om de kinderen van de partner meteen leuk te vinden. Elkaars grenzen worden afgetast en waarschijnlijk wordt er regelmatig in elkaars haren gevlogen. Dat gebeurde dus ook bij Marco en Patricia en hun vakantie in de camper.  Al ouder ga je dan voor je eigen kind staan, dat zorgt weer voor spanningen, ook met je partner. Dat moet dus anders.

Je moet niet alles samen willen doen

De tweede keer deden ze het anders. Marco en Patricia gingen elk met een eigen auto met hun eigen kinderen en ieder had zijn privétentje.  Ze gingen wel naar de zelfde camping. Dit jaar doen ze het weer anders. Ze gaan naar Spanje en de kinderen vliegen in en uit, afhankelijk van hun wil en de thuissituatie. Belangrijkste les in dit soort situaties is dat je niet alles samen moet willen doen. Dit is dan ook het advies dat Stiefoudercoach Heijne geeft aan anderen, te lezen in BN DeStem van vrijdag 3 juli.

Rekening houden met 6 volwassenen

Op vakantie gaan is een stuk ingewikkelder als je gescheiden bent, zegt een vader die 6 kinderen heeft. Twee van zichzelf, twee van zijn partner en twee van hun samen. Hun exen hebben ook weer een relatie, dat betekent dat 6 volwassenen rekening met elkaar moeten houden. Om te veel rompslomp te vermijden, is er een vaste afspraak. Het ene jaar zijn de kinderen de eerste 3 weken bij de ene ouder en dan 3 weken bij de andere ouder. Ook is de afspraak dat ze maar één keer weggaan. Het is te vermoeiend als ze van de ene vakantie in de ander rollen. Ze moeten ook lekker thuis mogen zitten en niks hoeven doen.

Missen van je kind is emotioneel zwaar

Het is goed als de kinderen tijdens de vakantie periode kunnen ontspannen in hun eigen omgeving. Logeren bij opa en oma, spelen met vriendjes. Maximaal 2 weken weg per ouder, en als ze klein zijn slechts één week. Ook voor ouders is dat fijner. Het is namelijk emotioneel zwaar om je kleintjes zo lang te moeten missen. Hoe je het regelt met vakanties komt al ter sprake in het ouderschapsplan dat nodig is voor de scheiding. Wanneer ouders in een vechtscheiding belanden is het vaak een stuk lastiger.

Toestemming vakantiebestemming buitenland

Na een scheiding moet de ene ouder de andere toestemming geven voor bepaalde bestemmingen in het buitenland. Zonder die papieren kom je de douane niet door op Schiphol. Dat is met name voor het kind erg sneu. Ook de bestemming kan leiden tot wrevel, omdat veel ouders met co-ouderschap niet willen dat hun kind de ene week in een flatje zit en de andere week in een groot huis. Maar zo kan het natuurlijk bij co-ouderschap ook uitpakken als de één met meer geld en bezittingen achterblijft dan de andere ouder.

Iedere situatie is anders

Het is niet altijd verkeerd dat een kind twee keer op vakantie gaat. Ouders moeten dat hun kind ook gunnen en elkaar. Het voordeel is dat je als ouder die thuis zit, ook eens echt tijd voor jezelf hebt, of tijd om even door te werken. Je hoeft ook niet meer met je ex te kamperen, waar je eigenlijk toch al nooit dol op was. Nog een advies is dat je wel voorzichtig moet zijn met het meenemen van een nieuwe partner. Temper je verwachtingen, voorkom dat het gezellig moet zijn. Laat kinderen uit verschillende gezinnen elkaar ontdekken en het samen oplossen. Maar ga vooral niet met zijn allen samen in een camper op pad het eerste jaar.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

 mooi & gezond algemeen

gerelateerde artikelen

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie

 mooi & gezond algemeen