pratend stel

Ruzie moet je niet uit de weg gaan

Confrontaties zijn soms broodnodig om met je partner uit te praten wat je aan die ander stoort. Ga je zo’n confrontatie uit de weg, dan zal dat het vertrouwen in elkaar en de intimiteit tussen jullie niet ten goede komen. Sommige mensen maken altijd ruzie met elkaar, maar kunnen toch een prima relatie hebben. Dat komt omdat zij de ander niet opzettelijk kwetsen met wat ze doen of zeggen. In plaats van een avondje uit, is het niet erg een avondje ruzie te maken. Zorg wel dat je met een kus kunt gaan slapen.

Gekissebis afsluiten met een kus

In een relatie is er op een gegeven moment een manier ontstaan om met elkaar om te gaan. Sommige mensen vinden het prima altijd een beetje katterig te doen tegen elkaar. Wanneer dat een gewoonte is die jullie beiden goed vinden dan is dat goed. Voor buitenstaanders komt dat niet positief over, maar dat is niet het belangrijkste. In een relatie gaat het om jullie. Dus ben je tevreden met dit gekissebis en kus je het daarna weer bij, dan is er niks aan de hand.

Voorkom neerwaartse ruziespiraal

Stel echter dat jullie vaak ruzie hebben, en dat het echt niet als een grapje bedoeld, maar kwetsend, dan zal dat zeker voor een van de twee heel vervelend voelen. Bij heftig ruzie maken luister je namelijk niet meer naar elkaar en zal er altijd één afdruipen met een onbevredigd gevoel. Dit zal van kwaad tot erger worden wanneer er (verbaal) geweld aan te pas gaat komen. Deze ruziespiraal zal jullie hoogst waarschijnlijk uit elkaar drijven.

Communicatieregels bij woordenwisseling

Er zijn relaties die gecompliceerd zijn en die je niet zomaar zonder hulp kunt repareren.Dit kan het geval zijn wanneer er sprake is van serieuze psychische problemen of wanneer er alcohol of drugsverslaving in het spel is. Hulp van buiten is dan essentieel. Zit je echter in een gelijkwaardige relatie dan kun je voorkomen dat woordenwisselingen of ruzies echt uit de hand lopen. Wat je daarvoor moet doen is een aantal communicatieregels in acht te nemen.

1. Achterliggende boodschap

Vraag je af wat de achterliggende boodschap is, zowel van jezelf als die van je partner. Vaak gaat het niet om iets waardoor de ruzie ontstaat, zoals een dopje van de tandpasta, wat er scheef op gedraaid is. Het gaat er vaker om dat de een denkt dat de ander maling heeft aan de ander. Dat de een te weinig rekening houdt met de ander.  Je mag best iets aan de orde stellen, maar doe dit niet te betuttelend of dat de ander zich gecontroleerd voelt. Op een gegeven moment ken je elkaar en weet je hoe je de ander juist op de kast kunt krijgen. Vermijd dat.

2. Kritiek op behapbare manier

Door onnodige scheldwoorden, oude koeien, veroordelingen er bij te halen wanneer je kritiek wilt spuien, dan verpest je daarmee de kans op een positieve uitkomst. Ook met een eindeloze preek, waar je er van alles en nog wat bijhaalt, maakt het voor partner lastig.  Waarom? Er is te veel om op te reageren. Grootste valkuil is de achterliggende boodschap of wens te negeren, omdat je alleen maar je gelijk wilt halen.

3. Geef je eigen aandeel toe

Wanneer er een escalatie ontstaan is, dan moet je er niet voor terugdeinzen om dit toe te geven. Mensen die oprecht sorry kunnen zeggen, hebben betere relaties. Veel partners zien dit als een nederlaag. Een erkenning voor het eigen aandeel in een ruzie of conflict is juist een triomf voor een relatie. Dit kan een positieve draai geven aan jullie relatie. Het is voor diegene die sorry kan zeggen eerder een kracht dan een zwaktebod. Het moet niet gebruikt worden als je het niet meent, want dan houdt een relatie ook geen stand.

4. Time-out bij te hoge emoties

Als je vaak ernstige, schadelijke, vernederende ruzies met je partner hebt, die snel uit de hand lopen, dan moet je daar samen van te voren iets over afspreken. Je kunt daarover afspreken dat je geforceerd stopt als je weer in een volgende ruzie zit. Een fysieke scheiding is vaak het enige dat dan werkt. Uit elkaars gezichtsveld. Even naar buiten, naar een andere kamer, even sporten. Spreek op een rustig moment vooraf af, wie bij ruzie vertrekt voor een adempauze of time-out. Degene met de meeste zelfbeheersing kan het best weggaan. Het is nodig in een ruzie soms te stoppen alvorens nog meer beschadigende uitspraken te doen naar elkaar.

Ga ruzies niet uit de weg

Ruzie maken hoef je niet uit de weg te gaan. Soms zeggen wat je op je lever hebt, kan verhelderend werken. Wanneer je echter vaak ruzie hebt, dan moet je toch eens serieus gaan nadenken of de relatie niet beëindigd moet worden. Wanneer je bij het daten merkt dat je snel gepikeerd raakt over de ander, dan is het mogelijk niet de moeite daar veel woorden aan vuil te maken en ruzie te gaan maken. Een relatie stoppen voordat die goed en wel begonnen is, is een stuk makkelijker dan wanneer je maanden verder bent.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.