partnergeweld

Ruzie maken: welk type ben jij?

De een kropt alles op of loopt weg, de ander blijft maar doorzeuren of zegt dingen waar hij (of zij) later spijt van heeft. Maar telkens staat ruzie garant voor veel herrie en een hoop (inwendige) tranen. We sommen vier verschillende ruziemakers voor je op. 

Jong geleerd…

De Amerikaanse psycholoog Dean Busby van de Brigham Young University onderzocht voor het tijdschrift Quest hoe het komt dat mensen kibbelen. “Hoe je ruzie maakt, ligt deels aan je temperament. En dat is aangeboren. Maar ook je opvoeding heeft invloed: wat je ziet, ga je immers nadoen. Hoe beter ouders hun kind helpen omgaan met negatieve emoties, hoe beter ze zelf kunnen kibbelen als volwassene”, legt Busby uit aan Quest.

De psycholoog categoriseerde vier manieren van ruzie maken.

De schuwe opkropper

Dit type probeert conflicten zoveel mogelijk te voorkomen. Je legt je er gewoon bij neer dat je het ergens over oneens bent. Je houdt er niet van om tijdens een ruzie over je emoties te praten en denkt dat dat een ruzie ook alleen maar erger maakt. De kans is groot dat je een verlegen kind was.

De oprechte prater

Als een doorgewinterde compromissluiter doe je er alles aan om het standpunt van je ruziepartner te begrijpen en te waarderen. Je bent zo’n type dat alles wil uitpraten. Je probeert kalm te blijven en legt rustig je gevoelens uit. Waarschijnlijk ging het vroeger toen je kind was ook zo, of in elk geval bij een van je ouders.

De temperamentvolle bekvechter

Bekvechters zijn niet bang voor een levendig debat en een flinke onenigheid. Je lust wel pap van discussies en drukt zonder schroom je emoties uit. Ruziemaken zie jij als een middel om de band met je omgeving sterker te maken. Waarschijnlijk was je een nieuwsgierig kind dat graag nieuwe dingen ontdekte. Het temperamentvolle ruziemaken heb je hoogstwaarschijnlijk van je ouders geleerd.

De vijandige schreeuwer

Mensen die vijandig uit de hoek kunnen komen tijdens een ruzie, zijn echte schreeuwers. Omdat je vooral bezig bent met het maken van jouw punt, kwets je vaak anderen. Als de emoties bij jou oplaaien en je al scheldend in een ruzie stort, is het resultaat geen pretje.

Heb jij al ontdekt welk type ruziemaker je bent?

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.