gezin samen

Run je gezin samen

Een relatie beginnen is al heel wat, dan samen een gezin stichten lijkt een normale voortzetting daarvan.  Het runnen ven een gezamelijk huishouden en samen een kind opvoeden en begeleiden zijn handelingen die van ieder stel verwacht worden, maar het is natuurlijk gewoon moeilijk. Hierin moet je als man en vrouw samenwerken. Bij het begin van je relatie kon je nog vooral aan je zelf denken, nu niet meer.

Verantwoordelijkheid is groot

Maar de verantwoordelijkheid krijgen over een gezin, over een kind, is heel wat. Dus hoe ga je dat samen doen, hoe ga je samen werken als man en vrouw? Mogelijk heb je ouders die jou het goede voorbeeld gegeven hebben door een fijne samenwerking te laten zien. Maar er is ook een grote kans dat dit voorbeeld er geen is om na te streven. Een vader die vaak weg was voor zijn werk, een moeder die eigenlijk alleen zorg moest dragen voor de opvoeding en begeleiding van de kinderen, zo is het vaak.

Samenwerken wordt verwacht

Een vrouw verwacht van haar man dat er samengewerkt gaat worden. Maar hoe goed zal dat gaan? Samenwerken in een relatie, samenwerken in een gezin, het is geen vak wat je op school krijgt. Voor het opvoeden van een kind, is ook geen lesmateriaal, maar zouden we hier niet allemaal eerst een diploma voor moeten halen voordat we en kind op de wereld zetten.  Want hoe kun je samenwerken zonder beiden een voorbeeld gezien te hebben? Zonder de “lesstof” ooit ingezien te hebben.

Het is een hele verantwoordelijkheid die je op je schouders neemt en waar veel mensen zich niet van bewust lijken te zijn. Je gaat aan de slag, naar je beste kunnen en inzicht. Je valt en staat op, jullie vallen en staan op, want hopelijk gaan jullie het samen doen. Er gaat veel tijd en veel energie in zitten. Fouten gaan gemaakt worden, maar daar kun je ook weer van leren. Je zult uit je slof schieten en je zult hem vervloeken. Ga er niet in vast zitten, leer van elk moment.

1. Ga de confrontatie aan

Zijn er zaken waaraan jij je stoort, maar die hij niet kan weten, dan moet je dat zeggen. Je moet eerlijk en open proberen te zijn. Zeg waar je van baalt. Zeg wat je moeilijk vindt in zijn gedrag. Je mag best even over iets nadenken, maar wacht er niet te lang mee. Breng op een rustige toon naar buiten wat je dwars zit. Ga de confrontatie aan met elkaar. Probeer dit met regelmaat te doen, zodat het niet buiten proporties gaat worden. Iedere dag een gesprekje over wat je voelt, dan kunnen irritaties zich niet vast gaan zetten in jou en gaan groeien en groeien. Dat is voor niemand wenselijk. Laat je innerlijk zien aan de ander, zodat je weet waarom er boosheid of verdriet is. Zorg er voor dat de sfeer zodanig blijft dat de ander zich ook bloot durft te geven. Probeer open en eerlijk te zijn.

2. Hoe de ellende niet voor jezelf

Van huis uit heb je misschien meegekregen dat je ellende binnen de muren van het huis en de beslotenheid van de relatie en het gezin moet houden. Maar waarom zou je? Wat is er mis mee aan anderen te vertellen over jouw ellende en over jouw problemen. Wanneer je anderen vertelt wat jij hierbij voelt en hoe jij hiermee omgaat, dan kunnen anderen daar mogelijk van leren. Ook bij anderen is het niet allemaal koek en ei. Je hoeft je in ieder geval niet te schamen voor wat je voelt, we waren er al over eens dat het een heel karwei is.

3. Laat de man en vader wel meedoen

Laat los dat jij als enige alle wijsheid in pacht hebt over het runnen van het huishouden en over de opvoeding van de kinderen. Spreek met hem af wanneer hij de leiding heeft en accepteer dat dan ook. Hij geeft ook om zijn kinderen en hij wil ook het beste voor hen. Bemoei je er op die momenten dan ook niet mee. Laat hem. Gebruik deze tijd dan even voor jezelf.

4. Sta open voor zijn gedrag

Hoe komt het gedrag van je man tot stand? Heb je daar wel eens over na gedacht? Hoe stonden zijn ouders in het leven, wat heeft hij daar wel of niet van mee kunnen krijgen? Probeer open te staan voor zijn verdriet en zijn angsten, zijn gevoelens, zijn boosheid. Ook dat komt ergens vandaan. Zie niet al zijn onhandigheden en zijn gebreken en zijn miscommunicate als fouten, dit heeft ergens zijn wortels. Sta open voor hem om daar achter te komen. Help elkaar met liefde en energie. In een relatie en in een gezin, gaat het namelijk niet alleen om jou. Jij bent niet de enige waarhet om draait. Jullie beiden zijn belangrijk. Je moet je allebei fijn voelen.

5. Familie achtergrond blijft meedoen

De relatie die je hebt met je man kent overeenkomsten met de relaties die jouw ouders, opa’s, oma’s en overgroot opa’s en overgroot oma’s met elkaar hadden. Alles wat zij er niet van hebben kunnen leren zal ich blijven herhalen tot iemand het een keer doorbreekt, door het anders te gaan doen. Generatie op generatie worden er overtuigingen, gevoelens en onverwerkte thema’s overgedragen. Denk na over je ouders, opa’s, oma’s en overgrootouders. Denk af en toe eens na over hun situatie, over de onmacht en de onkunde waarmee zij vast ook hun best deden in de gezinnen en relaties die zij hadden. Probeer begrip, acceptatie en respect te voelen voor hen gedrag. Keur het niet af. Zij hadden toen ook alleen elkaar als voorbeeld en omstandigheden die je niet altijd naar je hand kunt zetten. Ook dat blijft van deze tijd. Berust niet, ga voor de beste omstandigheden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.