vrouwen met rij angst

Ruim de helft van vrouwen zijn angstig achter het stuur

Bijna de helft van de mensen met een rijbewijs zit weleens nerveus of angstig achter het stuur. Vooral vrouwen hebben last van rijangst: een op de zes vrouwen (16 procent) staat het zweet in de handen als ze moet rijden, tegenover slechts 3 procent van de mannen.

Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Meer dan 1350 bezoekers van psychologiemagazine.nl — ruim 1160 vrouwen en 200 mannen, allen in het bezit van een rijbewijs — vulden de vragenlijst in.

De opvallendste resultaten:

• Veel vrouwen zijn ‘rijmijders’: eenderde van de vrouwen verzint soms smoezen om maar niet te hoeven rijden, zoals ‘ik ben te moe’. Een kwart van de vrouwen in het onderzoek ziet zó op tegen autorijden dat ze liever het openbaar vervoer kiest – ook als hun reistijd daardoor veel langer is. Terwijl amper 5 procent van de mannen dat doet.

De top-5 van angsten bij vrouwen:

1. Bij slecht weer rijden (55 % is hier bang voor)
2. In het buitenland rijden (46 %)
3. In het donker rijden (43 %)
4. Inparkeren (39 %)
5. Een ongeluk veroorzaken (35 %)

• Mannen hebben vooral moeite de controle los te laten: bijrijder zijn is voor hen de grootste angst (28 %).
• Mannen zijn een stuk zelfverzekerder op de weg. Ruim de helft van de mannen is ervan overtuigd dat hij beter kan autorijden dan de meeste andere mensen. Slechts eenderde van de vrouwen denkt dat ze beter kan rijden dan anderen.

Rijangst komt vaak door routinegebrek

Rijangst is heel goed te verhelpen, zeggen psychologen. Met veruit de meerderheid van de mensen die er last van hebben, is waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand: bij hen wordt de angst vooral veroorzaakt door een gebrek aan routine.

Lees hier het volledige artikel over rijangst – inclusief de resultaten van het onderzoek uit het maartnummer van Psychologie Magazine.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!