Liefdesverdriet is één ding, maar rouwen om een partner is echt slecht voor je hart. Deense onderzoekers ontdekten dat weduwes en weduwnaars meer risico lopen op een specifieke hartaandoening. En nog frappanter: een partner verliezen is vooral gevaarlijk op jonge leeftijd zo lazen we op GoedGevoel.

Weduwe of weduwnaar

Deense onderzoekers verzamelden tussen 1995 en 2014 de gegevens van 89.000 mensen met een onregelmatige hartslag. Ze vergeleken deze met de gegevens van 886.000 gezonde mensen. 17.478 deelnemers met de hartkwaal waren ook weduwe of weduwnaar. Bij de controlegroep hadden 168.940 mensen een partner verloren. De concrete conclusie van dit onderzoek: wie rouwde om een partner heeft 41 procent meer procent op een onregelmatige hartslag.

Verlies van een partner

In deze studie is het moeilijk om te bepalen waarom er een verband bestaat tussen het verlies van een partner en hartproblemen. Maar de onderzoekers stippen wel aan dat het bewezen is dat rouwen het risico op cardiovasculaire aandoeningen, mentale ziekten en zelfs sterfte kan verhogen. De wetenschappers leggen uit: “Het verlies van een partner is een van de meest stresserende dingen die je kunnen overkomen. Het is iets waar iedereen het moeilijk mee heeft, ongeacht de manier waarop je ermee omgaat. Tot ongeveer een jaar na het verlies van een partner was er een effect op het hart merkbaar. Het risico op voorkamerfibrillatie was het grootst bij wie zelf erg jong was en een relatief jonge partner had verloren.”

Vroegtijdige dood

De Britse hartspecialiste Maureen Talbot vindt de resultaten van dit onderzoek helemaal niet verrassend. “Het verlies van een partner kan erg dramatisch zijn, maar dat effect is nog groter wanneer de dood erg plots of vroegtijdig is. Deze resultaten maken duidelijk dat er meer onderzoek nodig is en dat artsen jonge weduwes en weduwnaars goed moeten opvolgen.”