Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
verdriet om verlies
24 juni 2018

Rouwen en werken: niet om te verwerken maar om overeind te blijven

Wanneer ga je weer aan het werk nadat je een dierbare hebt verloren? Staat daar een tijd voor en hoe is rouwverlof geregeld in Nederland? Twee weken na het overlijden van haar zus verscheen koningin Máxima voor het eerst weer in haar publieke functie. Dat lijkt snel, maar werk kan haar juist helpen, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. “Niet om het verlies te verwerken, maar om overeind te blijven.”

De zus van Máxima, Inés Zorreguieta, overleed op 6 juni in haar woonplaats Buenos Aires. Ze werd 33 jaar. De koningin zegde verschillende publieke optredens af na haar dood en was aanwezig bij de uitvaart in Argentinië, samen met koning Willem-Alexander en hun dochters. Afgelopen week bracht Máxima voor het eerst weer een werkbezoek, in Groningen.

Geen houvast meer

Even met iets anders bezig zijn dan rouwen om een groot verlies, dat kan heel fijn zijn, zegt Westerink. “Alleen maar met dat verlies bezig zijn, is niet goed. Als je ertoe in staat bent, als je jezelf er niet een enorme druk mee oplegt, kan je werk veel houvast bieden. Niet om het verlies te verwerken, maar om overeind te blijven. Het is beter dan continu thuis te zitten en overspoeld te worden door verdriet.”

Volgens de rouwdeskundige denken we nog te veel in het verwerken van verdriet. “Terwijl het eigenlijk leren omgaan is met, in dit geval, het verlies van je zus. Alles dat je daarbij nodig hebt om overeind te blijven, kan helpen. We zijn geneigd te denken dat je eerst moet instorten, maar als je geen houvast meer hebt, wat dan?”

Keuzes maken

Of het nou sporten is, het terras op met je vriendinnen of je maatschappelijk van belang voelen met je werk: alles dat je bij het verwerken van verlies nodig hebt om overeind te blijven, kan helpen. De openbaarheid van Máxima’s functie kan daarbij wel extra belastend zijn, denkt Westerink. “Iedereen begint erover. Dat medeleven is fijn, maar je wilt er ook niet constant op worden aangesproken.”

Wat de koningin en anderen in haar situatie wel in de gaten moeten houden, is dat het verdriet bovenop het werk komt. “Rouwen is een taak op zich. Je hersenen draaien overuren, je moet uitkijken voor overbelasting, keuzes maken in je agenda. Dan houd je het wel vol.” Toch is Westerink blij dat dat bedrijfsartsen niet meer tegen rouwende mensen zeggen: ga maar vijf maanden thuis zitten. “Je bent niet ziek, maar je kunt er wel ziek van worden.”

Rouwverlof: hoe zit dat in Nederland?

  • Volgens de Nederlandse wet heb je recht op calamiteitenverlof als een direct familielid (ouders, kinderen, broers en zussen) overlijdt. Dat kan een paar uren tot een paar dagen zijn; er geldt geen maximaal aantal uren per jaar.
  • Het kan zijn dat in je cao een regeling voor rouw is opgenomen. In dat geval geldt die regeling.
  • Door nu weer aan het werk te gaan, laat Máxima zien dat zij net als jij en ik het rouwproces in gaan, zegt royaltykenner Marc van der Linden. “Ze probeert het niet te overdrijven, hoe zwaar dat misschien ook is. Haar publieke rol maakt het verwerken wel extra zwaar.”

Bron: RTL

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek

Maar liefst 48 procent van de werkende Nederlanders ziet op tegen...

Flirten op een uitvaart kan wel, ruzie maken niet

Ruzie maken of dronken zijn kan echt niet op een uitvaart....

Tips voor troost en verlichting bij liefdesverdriet

Alleen de tijd kan de wonden helen, en dat duurt soms...

Filemon over de pijn van zijn scheiding

Filemon vindt dat hij blind is geweest voor zijn relatieproblemen. “Ik...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie