verdriet om verlies

Rouwen en werken: niet om te verwerken maar om overeind te blijven

Wanneer ga je weer aan het werk nadat je een dierbare hebt verloren? Staat daar een tijd voor en hoe is rouwverlof geregeld in Nederland? Twee weken na het overlijden van haar zus verscheen koningin Máxima voor het eerst weer in haar publieke functie. Dat lijkt snel, maar werk kan haar juist helpen, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. “Niet om het verlies te verwerken, maar om overeind te blijven.”

De zus van Máxima, Inés Zorreguieta, overleed op 6 juni in haar woonplaats Buenos Aires. Ze werd 33 jaar. De koningin zegde verschillende publieke optredens af na haar dood en was aanwezig bij de uitvaart in Argentinië, samen met koning Willem-Alexander en hun dochters. Afgelopen week bracht Máxima voor het eerst weer een werkbezoek, in Groningen.

Geen houvast meer

Even met iets anders bezig zijn dan rouwen om een groot verlies, dat kan heel fijn zijn, zegt Westerink. “Alleen maar met dat verlies bezig zijn, is niet goed. Als je ertoe in staat bent, als je jezelf er niet een enorme druk mee oplegt, kan je werk veel houvast bieden. Niet om het verlies te verwerken, maar om overeind te blijven. Het is beter dan continu thuis te zitten en overspoeld te worden door verdriet.”

Volgens de rouwdeskundige denken we nog te veel in het verwerken van verdriet. “Terwijl het eigenlijk leren omgaan is met, in dit geval, het verlies van je zus. Alles dat je daarbij nodig hebt om overeind te blijven, kan helpen. We zijn geneigd te denken dat je eerst moet instorten, maar als je geen houvast meer hebt, wat dan?”

Keuzes maken

Of het nou sporten is, het terras op met je vriendinnen of je maatschappelijk van belang voelen met je werk: alles dat je bij het verwerken van verlies nodig hebt om overeind te blijven, kan helpen. De openbaarheid van Máxima’s functie kan daarbij wel extra belastend zijn, denkt Westerink. “Iedereen begint erover. Dat medeleven is fijn, maar je wilt er ook niet constant op worden aangesproken.”

Wat de koningin en anderen in haar situatie wel in de gaten moeten houden, is dat het verdriet bovenop het werk komt. “Rouwen is een taak op zich. Je hersenen draaien overuren, je moet uitkijken voor overbelasting, keuzes maken in je agenda. Dan houd je het wel vol.” Toch is Westerink blij dat dat bedrijfsartsen niet meer tegen rouwende mensen zeggen: ga maar vijf maanden thuis zitten. “Je bent niet ziek, maar je kunt er wel ziek van worden.”

Rouwverlof: hoe zit dat in Nederland?

  • Volgens de Nederlandse wet heb je recht op calamiteitenverlof als een direct familielid (ouders, kinderen, broers en zussen) overlijdt. Dat kan een paar uren tot een paar dagen zijn; er geldt geen maximaal aantal uren per jaar.
  • Het kan zijn dat in je cao een regeling voor rouw is opgenomen. In dat geval geldt die regeling.
  • Door nu weer aan het werk te gaan, laat Máxima zien dat zij net als jij en ik het rouwproces in gaan, zegt royaltykenner Marc van der Linden. “Ze probeert het niet te overdrijven, hoe zwaar dat misschien ook is. Haar publieke rol maakt het verwerken wel extra zwaar.”

Bron: RTL

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.