Staat Rome al een hele tijd op jouw verlanglijstje om als stedentrip te bezoeken? Dan is het handig om te weten dat er binnenkort een extra attractie te beleven is. Ik zeg met name beleven, maar het zal er vooral een worden om naar te kijken. En misschien vind je het helemaal niks, dat Rome meteen van je lijstje af kan. Dat is dan ook duidelijk.

Nieuwe belevenis

Vanaf april heeft Rome zijn bloedeigen rosse buurt. In het stadsdeel EUR, dat dictator Benito Mussolini destijds buiten het centrum – en niet al te ver van Vaticaanstad – liet aanleggen, zal prostitutie in een of twee straten getolereerd worden. Ook komt er een werkgroep die pooierschap en uitbuiting moet bekampen, aldus het Italiaanse persbureau Ansa. De werkgroep zal eveneens condooms verdelen en erop toezien dat prostituees niet slecht behandeld worden.

Kantjes ervan af lopen

Volgens de plannen van districtsburgemeester Andrea Santoro zal de Romein die dat wenst er ongestraft een bezoek aan de dames van plezier kunnen brengen. Prostituees die er de kantjes van aflopen en buiten de toegestane zone aan de slag gaan, riskeren een boete tot 500 euro. Het stadsdeel EUR, ten zuiden van het centrum van de Italiaanse hoofdstad, wil zo een greep krijgen op de ongecontroleerde prostitutie.

Plan niet te pruimen

Katholieke organisaties en personaliteiten kunnen er niet bepaald mee lachten dat in de Italiaanse hoofdstad, de ‘hoofdstad’ van de katholieken, prostitutie toegelaten wordt. Ook de rechtse oppositie kan het niet pruimen dat het centrumlinkse stadsbestuur instemde met de plannen van het districtsbestuur.

Ben je juist extra enthousiast, de rosse buurt in Amsterdam is natuurlijk ook een belevenis op zich. Of vind je het helemaal niets en schaar jij je achter de zeurende zuurpruimen, dan kun je in beide gevallen terecht in onze Weekendje Weg Gids.