Kijken naar een romantische komedie met het onvermijdelijk happy end. Misschien denk je dat koppels dan gaan vergelijken met hun eigen leven en nog negatiever naar hun eigen relatie gaan kijken, met alle gevolgen van dien.
Niets is minder waar. Amerikaanse onderzoekers zagen dat het even efficiënt kan werken als relatietherapie.
Opzet van het onderzoek
De Amerikaanse University of Rochester liet 174 pasgetrouwde koppels meewerken aan het onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology. De koppels werden ingedeeld in drie groepen die vijf weken lang een specifieke opdracht kregen.
Elkaar leren te begrijpen
Twee groepen volgden klassieke relatietherapie, de één gericht op leren omgaan met discussies, de ander om de wederhelft beter te begrijpen. Die koppels moesten zowel naar lezingen als praktijksessies en kregen huiswerk mee, goed voor twintig uur tijd die ze in hun relatie moesten investeren.
De derde groep ten slotte had het gemakkelijker en mocht samen films kijken, na een uiteenzetting van tien minuten over wat je kunt leren van filmkoppels en welke vragen je kunt stellen na het kijken van dergelijke film.
Discussiëren na de film
Alle koppels kregen eerst de klassieker Two for the road voorgeschoteld (een film uit 1967 waarin een koppel na twaalf jaar huwelijk een scheiding overweegt), en moesten nadien 45 minuten discussiëren met elkaar over wat ze hadden gezien. De rest van hun opdracht speelde zich thuis af: elke week een film bekijken uit een lijst van aanbevolen titels, gevolgd door eenzelfde discussie.
Slechts 11% gescheiden
De opdracht duurde slechts vijf weken, een momentopname, maar wat bleek drie jaar later? Tot de verrassing van de onderzoekers had elk van de drie methodes zijn nut bewezen en was slechts elf procent van de koppels alweer gescheiden, in tegenstelling tot de 24 procent in de controlegroep die in geen enkele van de drie groepen was ingedeeld.
Even efficiënt als relatietherapie
Samen romantische films bekijken, blijkt echter even efficiënt te zijn als relatietherapie. De onderzoekers durven daardoor te beweren dat koppels geen nieuwe vaardigheden moeten aanleren, maar dat ze voordeel halen uit reflectie over hun eigen gedrag. Discussiëren over films waarin een liefdesrelatie centraal staat, vergt weinig moeite en er hoeft geen drempelvrees overwonnen te worden zoals bij het aanspreken van een relatietherapeut.
Welke films bekeken?
Benieuwd welke films de koppels uit de studie zoal te zien kregen? Klassiekers zoals Gone with the wind (Clark Gable en Vivien Leigh), Who’s afraid of Virginia Wolf? (Elizabeth Taylor en Rochard Burton) en The way we were (Barbara Streisand en Robert Redford), maar ook komedies zoals Nine months (Hugh Grant en Julianne Moore) en meer recente films zoals Anna Karenina (met Keira Knightley en Jude Law). Geen Ryan Gosling en The Notebook dus, al staat die film wel op de aanvullende lijst .
Bron: Nieuwsblad