schoonmaken
15 November 2016

Romantiek óf het echte leven

Fladderen bij jou sinds kort de vlinders weer of zijn ze al weer gaan liggen. Wanneer je net in een relatie zit, ziet de hele wereld er anders uit. Romantiek alom. Maar bijna geen enkele relatie ontkomt eraan dat na een tijdje de vlinders niet meer zo actief zijn in de gelederen van de geliefden. Het is niet erg, meer een kwestie van wennen, accepteren of wegwezen.

De romantische komedie

De Belgische Stephanie Coorevits beschrijft deze periode uit eigen ervaring. Met de naam “De romantische komedie” maakt Stephanie je deelgenoot van haar leven wat de liefde betreft. Zij beseft dat in langdrurige relaties huiselijke beslommeringen een rol gaan spelen en dat de romantiek soms erg op een laag pitje staat. Fijn om te weten dat dit niet alleen in jouw relatie zo is, mogelijk twijfelde je aan je zelf.

Liefdesgeboden in langdurige relaties

Uit haar boek kun je enkele fragmenten inzien. Aan elk fragment is een Gebod gekoppeld. Een gebod hoe om te handelen in een langdurige rlatie. Je steekt er vast iets van op.

1. Geloof niet in sprookjes

“Lang ben ik ervan uitgegaan dat het me in de liefde net zo zou vergaan als Sneeuwwitje of Ariël. Ik zou op een bepaald moment ergens een beetje zitten chillen, me bezig houden met praten tegen dieren of eventueel een beetje jammen met een handvol kabouters, tot daar opeens mijn prins voor me zou verschijnen. Dat prinsen de neiging hebben om na drie jaar samenzijn af en toe te transformeren in gigantische eikels, daar repte Walt Disney met geen woord over.”

Waarschijnlijk hebben we een te romantisch beeld van de liefde, zegt Stepanie. Verliefdheid, liefdesliedsjes, die gaan meestal over prille liefdes en niet over  relaties die al 20 jaar duren. Maar waarom gaan we niet terug naar de meer menselijke beelden, waar het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, maar geur van de wasverzachter en tl balken van de keuken. Wanneer dat soort beelden meer naar buiten komen, dan is dat meer herkenbaar en voelen al die langdurige stellen zich minder saai en suf.

2. Ga niet met je man uit shoppen

“Ik weet dat er vrouwen zijn die het nodig vinden om hun man mee te vragen wanneer ze kleren gaan kopen. Dames, een gouden raad: stop ermee. Mannen doen dat niet graag. Ze worden er niet goed  van en wanneer jij aan je liefste zijn mening vraagt over een bepaalde jasje, dan kan je de vraag net zo goed in het Chinees stellen.  Ze begrijpen er geen snars van. Ik vraag mijn man nóóit om mee te gaan shoppen.”

Stephanie zegt dat ze echt niet snapt waarom vrouwen dit doen. Dat is toch voor niemand aangenaam?! Je krijgt toch medelijden met die mannen die verplicht op zo’n ‘mannenstoeltje’ in de winkel zitten, met een lege wanhopige blik in de ogen. Wanneer die vrouw dan ook nog eens komt vragen wat manlief er van vindt,  dan maakt de lege blik plaats voor paniek, want wat ze ook antwoorden  het is nooit goed.  Stephanie adviseert vrouwen gezellig met vriendineen te gaan shoppen.

3. Neem hulp in de huishouding

“Een relatie is al moeilijk genoeg zo. Je moet het niet nog uitdagender maken door te ruziën over dingen als het huishouden als je dat allebei niet graag doet en het maatschappelijk perfect aanvaardbaar is om iemand in te huren die het voor jou kan doen. Seks daarentegen behoort níét standaard tot dit scala, en hoewel het eveneens bijzonder makkelijk is om daar iemand voor in te huren, kun je hier bij voorkeur toch beter zelf voor instaan.”

De lat liggen we voor ons zelf vaak veel te hoog, vindt Stephanie. We moeten al zoveel als vrouw, de verwachtingen liggen hoog. Je moet mooi zijn, een strak lijf hebben, je moet een interessant sociaal leven hebben, je moet een diploma hebben en daarbij ook nog constant een lach op je gezicht hebben. We zijn toch geen superwomen?Stephanie zegt daarbij ook nog echt een hekel te hebben aan poetsen en dat ze het niet goed kan. Het was haar beste beslissing ooit om een hulp in huis te halen, zodat iedere week haar huis lekker aan kant is. Een vaatwasmachine. Was daarnaast ook een hele goede zet.  Beide redders voor je relatie.

#4. Blijf reeel

“Het gevoel zal helaas niet altijd juist zitten als je man niet Prins Charming en je vrouw niet Sneeuwitje  heet. Je bent immers getrouwd met een mens van vlees en bloed en niet met een sprookjesfiguur. Iemand met eigen verlangens, driften en persoonlijkheidskenmerken die nooit perfect zullen aansluiten bij de jouwe. We moeten ons niet afvragen of dat gevoel helemaal juist zit, maar wel of het gevoel goed genoeg is. Dat is geen romantische vraag en zeker geen spannende of passionele. Het is er wel eentje waarvan het antwoord volgens mij iets dichter aanleunt bij wat we van een lange, monogame relatie met een echte mens kunnen verwachten.”

Stephanie zegt dat ze ook niet weet of het gevoel van een relatie, van haar relatie, helemaal juist zit. Ook weet ze niet of haar relatie voor een leven lang is. Volgens haar zou je jezelf de vraag kunnen stellen of het met een ander beter zou zijn. Waarschijnlijk niet. Het is ook logisch dat er sleur komt in een relatie.

Romantiek óf het echte leven

Algehele strekking is dat ook al is de romantiek soms ver te zoeken, zolang je dit kunt relativeren met een lach op je gezicht, dan zit je relatie wel snor.  Het echte leven kan ook niet een groot romantisch feest zijn. Maar bepaal zelf waar voor jou de grens ligt. Je moet gewoon voor jezelf uitmaken of je het nog prettig genoeg vindt, wegen de positieve kanten nog op tegenover de negatieve? Als dat niet zo is, moet je er misschien een punt achter zetten. Maar eindigt Stephanier lachend, dat zeg ik nu wel, maar ik ben geen relatie-expert, ik heb alleen maar een boek over relaties geschreven.

Meer lezen over de De romantische komedie van Stephanie Coorevits?

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Singles ergeren zich aan smakken tijdens date

Lekker een hapje eten tijdens je eerste date? De romantiek is...

Met deze tips heb je geen ongemakkelijke telefoonseks

Tinderdates zitten er nauwelijks in en met iemand mee naar huis...

Tips voor (een virtuele) Valentijnsdag

Uit onderzoek van Bumble blijkt dat 90% van de mensen denkt...

2 op de 3 singles durft zich niet te binden

In de huidige, rap voortrazende wereld gaat alles snel. Van het...

Een super romantische zomer voor deze sterrenbeelden!

Kreeften, Maagden, Vissen en Boogschutters: bereid jullie voor op een extreem...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie