roddelen

Roddelen: hierom doen we het!

Bijna iedereen houdt wel van een goede roddel op z’n tijd. Maar waarom, wanneer en hoeveel doen we het nu eigenlijk? Professor Jennifer Cole van de universiteit van Manchester legt uit waarom we roddelen en wat roddelen voor ons betekent.

We roddelen om 4 verschillende redenen

De vier hoofdredenen waarom we roddelen zijn:
1. Informatie delen, over de groep mensen waarin we ons bevinden.
2. Invloed, en dan vooral het beïnvloeden van de reputatie van anderen.
3. Entertainment, om de tijd sneller te laten voorbijgaan.
4. Het smeden van sociale banden, een nieuwe vriendschap sluiten of onderhouden.

We roddelen met andere roddelaars

We hebben allemaal wel een idee hoeveel iemand in onze sociale groep roddelt. Daarom vertellen we sneller een roddel tegen iemand die veel roddelt, als we willen dat die ook verder verteld wordt. Tegen iemand die weinig of niet roddelt, vertellen we amper roddels, omdat we bang zijn dat die persoon ons er om zal veroordelen.

Lichaamstaal tijdens roddelen

Terwijl we een roddel verder vertellen kijken we naar niet-verbale signalen die een indicatie geven over hoe welkom de informatie is die we vertellen. Als de ander dichterbij leunt, instemmend knikt en geïnteresseerd kijkt, dan zijn we er zeker van dat we een goede roddel aan het vertellen zijn.

We zijn achterdochtig tegenover wie niet roddelt

Roddelen is zo’n sociale activiteit dat we van nature achterdochtig zijn tegenover wie het niet doet. Een andere reden is ook dat we ons schuldig voelen. Over het algemeen staan roddelaars immers niet bekend als de meest leuke personen. Dat jij wel roddelt, en die ander niet, maakt dat we ons schuldig voelen tegenover de meer ‘deugdzame’ persoon.

Te weinig roddelen maakt ons onbereikbaar, te veel onbetrouwbaar

Wat is nu de juiste hoeveelheid roddels om te verspreiden? Het is moeilijk om daarin een balans te vinden. Te veel roddels vertellen maakt ons onbetrouwbaar, maar wanneer we er te weinig vertellen vinden anderen ons onbereikbaar. Hoeveel we kunnen of moeten roddelen hangt bovendien af van de sociale groep waarin we ons bevinden.

We roddelen het meest over relaties

Uit onderzoek blijkt dat we vooral roddelen over relaties, specifieker over mogelijke seksuele partners en over rivalen. Ons brein is bovendien veel actiever wanneer we iemand tegenkomen over wie we een negatieve roddel gehoord hebben. Dat komt omdat we van nature uit getraind zijn om zij die ‘slecht’ zouden zijn voor ons te vermijden.

Hoe vaak we roddelen verschilt van studie tot studie

Volgens sommige studies zouden we amper 14% van onze tijd al roddelend doorbrengen, andere studies menen dan weer dat we het 66% van onze tijd doen. De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!