neem de tijd op vakantie

Roamingkosten in Europa afgeschaft zo zit het

Je hebt het vast al vernomen: vanaf 15 juni worden de roamingkosten afgeschaft. Dat betekent dat je deze zomer in Europa gewoon je roaming aan kunt laten staan zodra je de grens overgaat! Tenminste…. Als je naar vakantieland gaat in de Europese Unie. Aan de hand van vier vragen even uitgelegd hoe het nou precies zit deze zomer!

  1. Wanneer gelden de nieuwe regels en wat betekenen die precies?

De bundel die je in Nederland gebruikt, kun je meenemen naar landen die ook in de EU zitten. Dat betekent dus ook dat je gebruik kunt maken van internet via 3G en 4G zonder dat je voor extra kosten komt te staan. Zwitserland en Turkije zijn geen EU-lid en vallen dus niet onder de regels. NB: minilandjes als Vaticaanstad, Monaco, Andorra kennen wel de euro, maar zijn eveneens geen EU-lid. Sommige providers hebben ze echter toch in de EU-bundel. Check dat goed.

Die nieuwe regels gelden officieel vanaf 15 juni. Voor bepaalde providers geldt dat zij al eerder roaming tegen het normale tarief aanbieden. Zo kunnen Vodafone- en KPN-klanten vanaf 1 juni in het buitenland gebruik maken van hun telefoonabonnement, zonder dat daar extra kosten voor worden gerekend. Ben je klant bij T-Mobile dan moest je nog tot 13 juni geduld hebben.

  1. En wat als ik over mijn bundel ga als ik op vakantie ben?

Dat antwoord is vrij kort: het is verstandig dat even na te gaan bij je provider! Dat is overigens ook handig als je van plan bent te verhuizen naar een ander EU-land, of als je daar langere tijd verblijft. Het kan zijn dat je provider aanvullende voorwaarden stelt.

  1. Wie betaalt dan die extra kosten?

De rekening komt niet bij jou als klant te liggen maar bij de providers. Een Nederlands telecombedrijf moet dan bijvoorbeeld geld overmaken naar een concurrent in het buitenland. Voor providers die in meerdere landen actief zijn kan dit betekenen dat ze alleen met wat geld hoeven te schuiven.

Overigens zijn sommige partijen er nog niet zo zeker van dat de klant wordt ontzien in de kosten. Volgens marktonderzoeker Telecompaper kan het zomaar gebeuren dat aanbieders de eventuele extra kosten die zij moeten maken op den duur toch zullen doorberekenen aan hun klanten.

  1. Ik ga morgen op vakantie! Moet ik nog iets doen?

Het kan zijn dat roaming standaard uitgeschakeld is op jouw toestel. Je moet de functie dan handmatig inschakelen. En: vergeet niet om bij thuiskomst roaming weer uit te zetten: als je buiten de EU reist kom je dan namelijk niet voor onverwachte kosten te staan… Fijne vakantie!

Bron: NOS / Vodafone / KPN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.