daten miljonairs

Rijke singles op datingsites doelwit van oplichters

Welgestelde, rijke vaak gescheiden Europeaanse singles lopen op datingsites een steeds groter risico om het doelwit te worden van oplichtersbendes. Dat stelt Alan Woodward, die Europol adviseert over cybercrime, tegenover Newsweek. Volgens hem worden vooral gescheiden mannen en vrouwen van middelbare leeftijd benaderd, met name op Duitse, Franse en Engelse datingsites. 

Soldaten en verpleegsters

Het gaat daarbij veelal om Zuid- of Oost-Europese criminelen die nep-accounts opzetten en bijvoorbeeld beweren soldaten of verpleegsters op afgelegen locaties te zijn, aldus Woodward. Zo kunnen zij zonder argwaan verklaren waarom ze niet regelmatig contact opnemen.

Geld afhandig maken

Nadat contact is gelegd met een potentieel slachtoffer proberen zij hem of haar geld afhandig te maken. Het bedrag is zogenaamd nodig voor het betalen van medische kosten of voor een begrafenis. Woodward stelt dat er ook handel bestaat in lijsten van personen die eerder in dergelijke oplichtingspraktijken zijn getrapt. Deze zouden door bendes opgesteld worden en vervolgens worden doorverkocht.

Schaamte slachtoffers

De precieze omvang van het probleem is volgens Europols financieel directeur Igor Angelini lastig in te schatten, omdat veel slachtoffers hier wegens schaamte geen melding van maken. Eerder dit jaar wijdde het tv-programma Opsporing Verzocht nog een uitzending aan oplichting in Nederland via dating-apps zoals Tinder.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam