reukzin

Reuk speelt grote rol bij daten

Na een tijd van gelukkig samen zijn met hun partner ontstaat er voor vrouwen vaak een ongelukkig gevoel. Wat gebeurt er? Er is veel tijd gestoken in het vinden van de ware, die dan ook uiteindelijk gevonden is. Op een gegeven moment staan de neuzen niet meer dezelfde kant op. Waarom is dit?

Daten levert maatje

Na intensief daten slaagt een vrouw erin haar maatje voor het leven te vinden. Deze twee mensen gaan bij elkaar wonen, misschien zelfs trouwen, gaan jongleren tussen carrière, financiële zaken, familie verplichtingen en vriendschappen. Op een gegeven moment wordt er besloten te stoppen met de pil in de hoop een gezin te starten.

Zodra het plan is opgepakt om in verwachting te geraken, wordt seks op een andere manier beleeft. Niet dat het niet meer als prettig kan voelen, maar het functionele gaat overheersen. De tijdstippen, de lichaamstemperatuur van de vrouw worden bepalend. Wanneer er geen ovulatie is, kan er ook geen zwangerschap ontstaan, dus geslachtsgemeenschap hoeft dan niet. Het kan natuurlijk meteen raak zijn, maar er kan ook een tijd aanbreken van zwangerschappen die mislopen. Dit geeft dan een beladen periode die emotioneel en fysiek zeer belastend is. Ook omdat de vraag mee gaat spelen waarom het niet wil lukken.

Jonge ouders zijn

Stel dat het zwanger worden geen probleem is  en er vrij snel een baby geboren wordt, dan moet iedereen happy zijn. Of toch niet? Het stel is blij ouders te zijn, maar ze zijn moe door doktersbezoeken, nachtelijke voedingen. Daarnaast moet er ook nog gewerkt worden en moet het huishouden geregeld worden. Alles komt volledig in het teken van de gezinsuitbreiding te staan.  Het hebben van seks valt er een beetje bij in bij alle verplichte activiteiten. En heeft de man dan wel zin, dan begint bij de vrouw een knagend gevoel mee te spelen dat ze zich helemaal niet meer zo aangetrokken voelt tot haar partner. Komt dat door de borstvoeding? De veranderende hormonen? Post-natale depressie? Wat is er mis met ons, begint ze zich af te vragen.

Reuk speelt grote rol bij daten

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze vaak voorkomende situatie. Zelden is het de genetische facor die hier bepalend is. De situatie die ontstaan is, kan vaak teruggeleid worden tot de eerste momenten van het daten en de voortplanting.

Dating is al lang in verband gebracht met uiterlijk vertoon. Het is algemeen bekend dat er codes en signalen zijn, die vrouwen afgeven om een partner aan te trekken. Denk maar aan provocerende kleding, terughoudend of juist flirterig gedrag.  Deze tekenen vinden hun wortels in de evolutie. De rol die vaak niet herkend wordt bij aantrekkingskracht maar een grote rol speelt is geur. Ieder mens produceert een eigen chemische aura dat net zo uniek is als ieder zijn vingerafdrukken. Vanaf de pubertijd gaat een scala aan aromatische stoffen deel uitmaken van onze geur-prints. Hiermee communiceren we onze seksuele wil en wensen. Dit gaat door zolang we vruchtbaar zijn en dit wordt door anderen onbewust waargenomen.

Aantrekkingskracht is chemisch

Reukzin is het minst begrepen van onze vijf zintuigen, maar het is misschien wel de meest diepgaande als het gaat om hoe het menselijk brein zich ontwikkelt in het algemeen en met het oog om seksuele voortplanting. Een manier waarop mensen met elkaar communiceren is via de zintuigen van geur en smaak.  Aantrekkingskracht is iets chemisch. Onze neuzen hebben receptoren voor geur moleculen, die zo fijn afgesteld zijn dat zelfs bewust onmerkbare chemicaliën worden opgepikt en door de hersenen verwerkt worden op een onbewust niveau. De meerderheid van de aromatische informatie die wij ontvangen van andere mensen wordt op deze manier verkregen.

Geur bepalend voor voortplanting

Evolutionair biologen hadden al lange tijd de hypothese dat mensen hun maatje uitkiezen door te ruiken. In een studie werden vrouwen gevraagd om t-shirts die door mannen gedragen zijn te beoordelen op geur. Het viel op dat vrouwen die geur kozen die bij mannen hoorden waarvan de genen die betrekking hebben op het immuunsysteem, MHC genoemd, erg verschilden met die van hen zelf. Vanuit evolutionair oogpunt zijn de nakomelingen van dergelijke combinaties genetisch het meest divers en gaan voor een gezonde genenpoel zorgen in komende generaties. De evolutie heeft ons dus voorzien van een ingebouwd mechanisme voor het beste resultaat van onze “dating en mating”, het ontmoeten en echt een relatie aangaan om voort te planten.

Orale anticonceptie invloed op geur

Er is echter een  verontrustende kanttekening geplaatst door de wetenschap. De voorkeur voor geur van een vrouw kan in het gedrang komen door het nemen van orale anticonceptie.  Anticonceptie, zoals pillen of pleisters, verstoren de perceptie van MHC geur signalen. Vrouwen lijken daardoor de minder geschikte partners te kiezen. Het veranderen van de manier waarop vrouwen hun maatje kiezen leidt tot combinaties met een zwakke genetische samenstelling, zoals gebeurt met inteelt nakomelingen. Onverklaarbare miskramen zijn vaak het gevolg van een combinatie van te veel overeenkomende genetische profielen.

Wederzijdse aantrekkingskracht minder

Zolang een vrouw de pil blijft slikken lijkt er niks aan de hand. De vrouwen blijven aangetrokken tot de partners waar ze qua geur de voorkeur aan gaven. Wanneer echter gestopt wordt met de pil om zwanger te worden of na de komst van een baby, dan keert het lichaam terug in zijn natuurlijke hormonale toestand.  Het gevolg kan zijn dat de vrouw zich minder aangetrokken voelt tot haar levenspartner.

De onbewuste rol die reukzin speelt bij het ​​instand houden en ondersteunen van intimiteit en liefde voor onze partners staat buiten kijf. Partnerkeuze voorkeuren worden echter ook door mannen verricht. Uit onderzoek blijkt dat mannen sterker aangetrokken zijn tot vrouwen met een eisprong. Deze zesdaagse vruchtbare fase van de natuurlijke menstruele cyclus, die fysieke veranderingen veroorzaakt in een vrouw, is erg dedecteerbaar door mannen. Deze natuurlijke cyclus is natuurlijk veranderd bij vrouwen die hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken.  Qua aantrekkingskracht komen ze in een nadelige positie terecht voor hun mannelijke partner. De veranderde geur voorkeur en het ontbreken van de eisprong kan onbewust een verklaring bieden voor een verscheidenheid van problemen in relaties.

Meer onderzoek naar pil gewenst

Het is dus niet de korte rok, de hoogste stiletto’s of beroemde merk parfums,  die twee geliefden samenbrengt als de ware voor elkaar. Het is de lichamelijke geur van de echte jij. Ook al bestaat de pil al 50 jaar, is er nog steeds weinig bekend over bijwerkingen van hormoon-gebaseerde anticonceptie. Misschien dat de nabije toekomst meer uitkomst brengt. Mogelijk de komst van een pil die onze reukzin minder beïnvloedt. Of een pil die de vruchtbare periode beter nabootst, zodat mannen hun vrouw aantrekkelijk blijven vinden. Om nu alle scheidingen in de schoenen van de pil te schuiven is mogelijk erg kort door de bocht.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam