Neemt jouw date je binnenkort mee uit eten naar een duur en luxe restaurant en ben jij niet (helemaal) op de hoogte van hoe het allemaal precies hoort aan tafel? Dan vertellen wij je in deze diner etiquette wat je aan moet met al die messen, vorken en glazen op tafel!
Rechtop!
Om te beginnen moet je tijdens het eten altijd netjes rechtop zitten. Het zit misschien lekker, maar de ellebogen op tafel is not done! Je mag ze alleen even laten rustten tussen de gangen door. Wanneer je ergens niet bij kunt, ga dan niet over de tafel heen hangen om het te pakken. Vraag het even aan je date.
Brood
Meestal krijg je vooraf brood. Snij het brood nooit in stukjes. Je kunt het gewoon met je handen afscheuren. En wil je er een beetje boter op? Smeer het broodje niet in een keer vol, maar alleen voor een hapje. Uiteraard doe je dit met het botermesje en niet met het mes dat naast je bord ligt.
Servet
Soep eten we netjes met een lepel zonder te slurpen, maar dat wisten we natuurlijk al. De vraag is ook altijd waar je je servet nou neerlegt? Je servet moet je op je schoot neerleggen. Alleen wanneer je kreeft eet mag je de servet voorbinden. Wanneer je klaar bent met eten leg je hem netjes links van je bord. Dus nooit als een propje opgevouwen op je bord!
Bestek
In zo’n chique restaurant heb je vaak heel veel bestek naast je bord liggen. Waar zijn al die messen, lepels en vorken voor? Het is eigenlijk heel simpel: voor elk gerecht gebruik je ander bestek. Je begint altijd met het bestek dat aan de buitenkant ligt en zo werk je naar binnen toe. Het lepeltje of vorkje boven je bord is het dessertbestek. Wanneer je klaar bent met eten leg je je mes en vork op ’20 over 4′ op je bord (dus nooit naar elkaar toe, dwars over het bord!) met de tanden van de vork naar beneden en de snijkant van het mes naar de vork toe. Zo weet de ober dat je klaar bent. Het mes ligt altijd aan de buitenkant en de vork aan de binnenkant. Gebruikt bestek leg je dus niet op het tafelkleed!
Wijn
Rode wijn wordt altijd geserveerd in een glas met ronde bol en met een korte steel. Je houdt het glas altijd vast aan de steel zodat je de wijn niet verwarmt. Witte wijn wordt in een groter glas geserveerd en heeft een langere steel. Dit glas hou je aan de onderkant van de steel vast. Als er een derde glas bij staat, dan is deze bedoeld voor water.
Met deze etiquette maak jij een uitstekende indruk op je date. Eet smakelijk!