relationele onzekerheid

Relationele onzekerheid bij samenwonen

Er waren tijden dat het niet hoorde wanneer je samen ging wonen zonder eerst te trouwen. Die tijden liggen nog niet ver achter ons.  Het aantal ongehuwd samenwonenden neemt ieder jaar toe. Er is niks mis mee, zolang jullie je er allebei goed onder voelt. Zodra bij één van de twee het een hoge mate van onzekerheid gaat geven, dan is het niet goed. Ben daar van bewust.

Relationele onzekerheid

Samenwonen zonder je te verloven of zonder te trouwen is een hedendaags verschijnsel. Het wil ook niet zeggen dat het vanuit deze vorm van samenwonen nooit meer tot een huwelijk komt. Het is wat je zelf wilt, of beter gezegd, wat jullie samen willen. Samenleven met een partner zonder formele plannen richting een huwelijk kan echter een groot aantal positieve en negatieve gevoelens te weeg brengen. Natuurlijk is het in gaan wonen bij een ander al opwindend. Zo kan het regelen van deze verhuizing al problematisch zijn en gevoelens van onzekerheid te weeg brengen. Mensen lijken zich nu eenmaal oncomfortabel te voelen bij onzekerheid en de werkzaamheden die samenhangen met een verhuizing brengen onzekerheid met zich mee. De bedoelde vorm van onzekerheid kun je relationele onzekerheid noemen. Het heeft alles te maken met de vragen die betrekking hebben op relatie tussen mensen.  Door onderzoekers is onderzocht waar nu precies de knelpunten zitten bij relationele onzekerheid bij koppels die samenwonen zonder formele plannen voor een huwelijk. Samen gaan wonen is namelijk best een serieuze actie, zeker wanneer daar tegenover geen enkele formaliteit staat.

Er werden 206 paren bestudeerd die ongeveer 30 jaar oud waren. Gemiddeld waren ze ongeveer 2 jaar samen. Ze vroegen de deelnemers om redenen van enige onzekerheid te beschrijven. Dit leverde een lijst van 12 onderwerpen op waarvan de eerste 5 hier uitgelicht worden.

1. Relationele duurzaamheid

Onder deze term beschreven de deelnemers hun  gedachten of  zorgen over de vraag of hun relatie zou voortduren. Gehoorde  citaten  waren “Zijn we een goede match voor de lange termijn?”  of  “Ik ben onzekerheid over de vraag of ik wel wil dat het eeuwig duurt”.

2. Relationeel vertrouwen

De betrokken deelnemers  voelden  onzekerheid over het verleden,  over eerdere  relaties of over het vermogen om te vertrouwen of te vergeven. Er waren ook verwijzingen naar relaties met exen, het overwinnen van een wild verleden en de kwesties van bedrog. Iedereen heeft natuurlijk een leven achter zich. Van jezelf weet je die, maar die van de ander kan nooit helemaal bekend zijn.

3. Relationele compatibiliteit

Deze ondekerheid heeft alles te maken met het feit dat je partner eigenlijk wel een goede match is met jou, of jullie samen wel een passend koppel vormen. De opmerkingen die hierover door de deelnemers werden geuit zijn van de volgende strekking.  “Is zij echt deenige en  ware voor mij?”of  “Ik ben onzeker of we wel in staat zijn een goed team te vormen” of “Het leven waaraan we bouwen is dat wel het leven dat we allebei zo willen? “

4. Relationele stappen

Deze onzekerheden zijn gericht  op de ontwikkelingen van de afzonderlijke individuen met het oog op de voortgang van een gezamenlijke toekomst. Ontwikkel je allebei wel op een vergelijkbare manier? Het afsluiten van een mogelijk huwelijk , een verloving of andere mogelijke werden vaak binnen deze categorie vermeld.

5. Relationele normen

Onder deze onzekerheden vallen die feiten die betrekking hebben op de individuele verwachtingen en normen in de relatie. Onderwerpen die hier behandeld werden waren het verdelen van huishoudelijke taken,  de hoeveelheid tijd die je samen gaat doorbrengen  en hoe je komt tot verdeling van beschikbare ruimte.

Een individu blijft een individu

Naast bovenstaande onzekerheden waren er nog een aantal zoals persoonlijke groei, familie planning, communicatie, problemen rondom sociale netwerk, financiën, seksuele problemen en gezondheid . In deze studie werden de 206 individuen, uit 103 koppels, los van elkaar ondervraagd. Hierdoor konden de onderzoekers ook de verschillen in reacties tussen individuen van de koppels vergelijken. Op de vraag of twee individuen in één relatie dezelfde onzekerheden ervaren, is het antwoord nee. Ongeveer de helft (46,4%) geeft verschillende onzekerheden aan. Slechts 1,2% gaven volledige overlap te zien.

Eerst bespreken dan verhuizen

Bij dit onderzoek moet natuurlijk in ogenschouw genomen worden dat niet ieder koppel of ieder individu van een koppel uit is op een huwelijk of verloving. Formele betrokkenheid naar elkaar kan dan al anders zijn.  Het is sowieso niet verkeerd om als koppel wel stil te staan bij elkaars onzekerheden, bij elkaars wensen voor de toekomst. Spreek naar elkaar uit wat je wilt, hoe jij het graag ziet als jullie samenwonen. Het wordt veel lastiger praten wanneer je al bij elkaar bent ingetrokken. Weet dat alle betrokken een vorm van onzekerheid hebben. Het is niet iets wat je vaak doet namelijk. Je boeltje oppakken en met een ander je leven gaan leven. De meesten van ons hopen toch stiekem “once in a lifetime”.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.