onduidelijkheid met daten
2 April 2015

Relatieverslaafd: afkicken is extreem zwaar

Verslaafd aan drank, gokken of drugs, dat klinkt ons bekend in de oren, maar relatieverslaafd? Toch zijn er waarschijnlijk wel honderdduizend mensen in ons land met een relatieverslaving. Hiervan afkicken schijnt nog zwaarder te zijn dan van de heroïne, maar deze mensen worden amper gezien.

Dat zegt de heer Trubendorffer, directeur van het GGZ. Hij heeft jarenlange ervaring met relatieverslaafden. “Het is een onbekend probleem bij relatieverslaafden en bij hulpverleners”, zegt hij. Hoogste tijd dat dit fenomeen bekender wordt.

Extreem pijnlijk

Vaak wordt een relatieverslaving over het hoofd gezien omdat er simpelweg niets te zien valt. Er wordt gedacht dat de oplossing voor de hand ligt, namelijk de relatie verbreken. “Maar de paniek en de wanhoop die relatieverslaafden ervaren als zijzelf of hun partner vertrekt is enorm en extreem pijnlijk. Het is het meest onderschatte afkickproces en ik heb het bij geen enkele andere verslaving zo extreem gezien.”

Vrouwen

In zo’n 80 procent van de gevallen is de relatieverslaafde een vrouw schat de GGZ directeur. “Zij hebben vaak een relatie met een drugs of alcoholverslaafde of met een narcistische partner. Deze vrouwen willen voor iemand zorgen die ‘hen nodig heeft’ en zijn ziekelijk gehecht aan zo’n man die emotioneel onbereikbaar is. Ze kunnen niet bij hem weg want dat veroorzaakt zoveel paniek, angst, diepe eenzaamheid en dat is onverdraaglijk”.

Monsterverbond

Een dergelijke relatie is een monsterverbond. De een probeert de problemen op te lossen voor de ander. “Er is doorgaans sprake van veel strijd en vaak van emotioneel en of fysiek geweld. Op de spaarzame goede momenten met zo’n ‘foute’ man, krijgen relatieverslaafden een enorme kick, die je kunt vergelijken met een shot heroïne”, aldus de directeur.

Vriendinnen

“Vriendinnen begrijpen vaak niets van de relatieverslaafde. ‘Waarom ga je niet weg bij die loser?'”, zeggen ze dan. De relatieverslaafde snapt het zelf vaak ook niet. Je ziet dat op den duur een relatieverslaafde vrouw haar vriendschappen verliest.”

Oorzaken

De diepere oorzaken van iemand die relatieverslaafd is ligt vaak besloten in een jeugd waar ouder(s) het kind mishandelde, onvoldoende steunde en of emotioneel afwezig was. Deze vrouwen ontwikkelen daardoor vaak een enorme bindingsangst, hechtingsangst of verlatingsangst. Zo’n kind wordt met een open wond de wereld ingestuurd en klampt zich vervolgens letterlijk vast aan mannen die haar ‘nodig’ hebben. Net als bij een alcohol of drugsverslaving heeft de euforie en verdoving die dit met zich meebrengt een korte levensduur. “Als een vrouw wil genezen dan duurt het afkicken doorgaans langer dan bij een alcoholverslaving”, aldus Trubendorffer.

Therapie

Sinds 2005 behandelt Trubendorffer relatieverslaafde vrouwen en mannen. “Dat doen we met groepsgesprekken en individuele, intensieve therapie. We leren onder andere grenzen stellen. Het duurt toch zeker zo’n drie, vier maanden, voordat iemand met opgeheven hoofd het pand kan uitlopen. Dit gaat heel diep.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Waarom iedereen geheimen moet hebben binnen een relatie

Ben jij in elke situatie eerlijk tegen je partner? Misschien kun...

Deze signalen wijzen erop dat je relatie ongezond is

Zit je (nog) in een relatie maar heb je daar serieuze...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

Singles gelukkiger dan wie in middelmatige of slechte relatie zit

Uit een test, waarin zeven verschillende zaken gemeten werden, bleken mensen...

Een op drie Nederlandse vrouwen vindt klusvaardigheid partner belangrijker dan salaris

Maar liefst dertig procent van de vrouwelijke Nederlanders vindt de kluskennis...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

advertentie