onduidelijkheid met daten

Relatieverslaafd: afkicken is extreem zwaar

Verslaafd aan drank, gokken of drugs, dat klinkt ons bekend in de oren, maar relatieverslaafd? Toch zijn er waarschijnlijk wel honderdduizend mensen in ons land met een relatieverslaving. Hiervan afkicken schijnt nog zwaarder te zijn dan van de heroïne, maar deze mensen worden amper gezien.

Dat zegt de heer Trubendorffer, directeur van het GGZ. Hij heeft jarenlange ervaring met relatieverslaafden. “Het is een onbekend probleem bij relatieverslaafden en bij hulpverleners”, zegt hij. Hoogste tijd dat dit fenomeen bekender wordt.

Extreem pijnlijk

Vaak wordt een relatieverslaving over het hoofd gezien omdat er simpelweg niets te zien valt. Er wordt gedacht dat de oplossing voor de hand ligt, namelijk de relatie verbreken. “Maar de paniek en de wanhoop die relatieverslaafden ervaren als zijzelf of hun partner vertrekt is enorm en extreem pijnlijk. Het is het meest onderschatte afkickproces en ik heb het bij geen enkele andere verslaving zo extreem gezien.”

Vrouwen

In zo’n 80 procent van de gevallen is de relatieverslaafde een vrouw schat de GGZ directeur. “Zij hebben vaak een relatie met een drugs of alcoholverslaafde of met een narcistische partner. Deze vrouwen willen voor iemand zorgen die ‘hen nodig heeft’ en zijn ziekelijk gehecht aan zo’n man die emotioneel onbereikbaar is. Ze kunnen niet bij hem weg want dat veroorzaakt zoveel paniek, angst, diepe eenzaamheid en dat is onverdraaglijk”.

Monsterverbond

Een dergelijke relatie is een monsterverbond. De een probeert de problemen op te lossen voor de ander. “Er is doorgaans sprake van veel strijd en vaak van emotioneel en of fysiek geweld. Op de spaarzame goede momenten met zo’n ‘foute’ man, krijgen relatieverslaafden een enorme kick, die je kunt vergelijken met een shot heroïne”, aldus de directeur.

Vriendinnen

“Vriendinnen begrijpen vaak niets van de relatieverslaafde. ‘Waarom ga je niet weg bij die loser?'”, zeggen ze dan. De relatieverslaafde snapt het zelf vaak ook niet. Je ziet dat op den duur een relatieverslaafde vrouw haar vriendschappen verliest.”

Oorzaken

De diepere oorzaken van iemand die relatieverslaafd is ligt vaak besloten in een jeugd waar ouder(s) het kind mishandelde, onvoldoende steunde en of emotioneel afwezig was. Deze vrouwen ontwikkelen daardoor vaak een enorme bindingsangst, hechtingsangst of verlatingsangst. Zo’n kind wordt met een open wond de wereld ingestuurd en klampt zich vervolgens letterlijk vast aan mannen die haar ‘nodig’ hebben. Net als bij een alcohol of drugsverslaving heeft de euforie en verdoving die dit met zich meebrengt een korte levensduur. “Als een vrouw wil genezen dan duurt het afkicken doorgaans langer dan bij een alcoholverslaving”, aldus Trubendorffer.

Therapie

Sinds 2005 behandelt Trubendorffer relatieverslaafde vrouwen en mannen. “Dat doen we met groepsgesprekken en individuele, intensieve therapie. We leren onder andere grenzen stellen. Het duurt toch zeker zo’n drie, vier maanden, voordat iemand met opgeheven hoofd het pand kan uitlopen. Dit gaat heel diep.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.