verliefd stel

Relatiehopppen: leuk of ongezond

Je herkent het vast van jezelf of goede vriend(in), de ene relatie is nog niet voorbij en de volgende dient zich alweer aan. Nooit echt alleen kunnen zijn. Je ziet het ook bij bekende Nederlanders. Neem nu Rafael van der Vaart. Na Sylvia was er instantaan een nieuwe liefde in de vorm van Sabia en nu deze relatie ook verbroken is, is er alweer een nieuwe vlam in beeld.

Wat is dit toch? Waar komt de neiging vandaan om altijd met iemand samen te zijn? En is dit eigenlijk wel gezond? Telegraaf sprak met psycholoog Jeffrey Wijnberg en die zegt er het dit over:

”Op zichzelf is het een menselijke behoefte om samen te willen zijn”, aldus Jeffrey. ”Denk bijvoorbeeld aan een oude klassieker, de film Bridget Jones. Een vrouw die alles heeft: een baan, vrienden en familie… Maar geen liefde. Het is een normale wens om uiteindelijk het leven met iemand te willen delen.”

Wanneer het ongezond word

”Wanneer je je constant aanpast aan anderen, zou je kunnen stellen dat het relatiehoppen problematisch wordt. In dat geval schakel je de hele tijd van de ene naar de andere wereld, waardoor je uiteindelijk zelf geen eigen wereld meer overhebt. Je hebt geen eigen ik of identiteit en blijkbaar weinig stabiliteit waar je op kunt terugvallen. Je geluk komt in dat geval dan ook niet bij jezelf vandaan, maar steeds weer bij een ander.”

Liefde of vervanging?

En hoe zit het dan met liefde in dit soort relaties? Is er überhaupt wel liefde in het spel wanneer je continu van de één naar de ander hopt? Liefdesverdriet is immers nauwelijks aan de orde. ”Iemand die volledig opgaat in de liefde, kan jarenlang aan de verloren liefde blijven vasthouden. Iemand die snel overschakelt, niet. In zulke gevallen zou je kunnen stellen dat er geen sprake was van diepgevoelde liefde. In dat geval is er puur sprake van vervanging van de een door de ander.”

Tijd voor jezelf

”Vaak zeggen mensen bij het uitgaan van een relatie dat het goed is om even tijd voor jezelf te hebben en het leuk te hebben zonder iemand anders. Dit is zoals ze dat noemen psychologisch correct. Maar in de praktijk gaat dat vaak lastig. Immers, mensen zijn er gewend aan geraakt altijd alles samen te delen.”

Single zijn is goede zaak

Single zijn past wel bij een goede ontwikkeling”, vertelt Jeffrey. ”Als vrijgezel leer je immers wat je kracht is en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wanneer je continu relaties hebt, weet je niet wat je waard bent als je alleen bent. Zo weet je niet of jouw partner de enige is die je kunt krijgen en ben je er niet zeker van of je het allemaal wel alleen aan zou kunnen.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.