verliefd stel
19 July 2015

Relatiehopppen: leuk of ongezond

Je herkent het vast van jezelf of goede vriend(in), de ene relatie is nog niet voorbij en de volgende dient zich alweer aan. Nooit echt alleen kunnen zijn. Je ziet het ook bij bekende Nederlanders. Neem nu Rafael van der Vaart. Na Sylvia was er instantaan een nieuwe liefde in de vorm van Sabia en nu deze relatie ook verbroken is, is er alweer een nieuwe vlam in beeld.

Wat is dit toch? Waar komt de neiging vandaan om altijd met iemand samen te zijn? En is dit eigenlijk wel gezond? Telegraaf sprak met psycholoog Jeffrey Wijnberg en die zegt er het dit over:

”Op zichzelf is het een menselijke behoefte om samen te willen zijn”, aldus Jeffrey. ”Denk bijvoorbeeld aan een oude klassieker, de film Bridget Jones. Een vrouw die alles heeft: een baan, vrienden en familie… Maar geen liefde. Het is een normale wens om uiteindelijk het leven met iemand te willen delen.”

Wanneer het ongezond word

”Wanneer je je constant aanpast aan anderen, zou je kunnen stellen dat het relatiehoppen problematisch wordt. In dat geval schakel je de hele tijd van de ene naar de andere wereld, waardoor je uiteindelijk zelf geen eigen wereld meer overhebt. Je hebt geen eigen ik of identiteit en blijkbaar weinig stabiliteit waar je op kunt terugvallen. Je geluk komt in dat geval dan ook niet bij jezelf vandaan, maar steeds weer bij een ander.”

Liefde of vervanging?

En hoe zit het dan met liefde in dit soort relaties? Is er überhaupt wel liefde in het spel wanneer je continu van de één naar de ander hopt? Liefdesverdriet is immers nauwelijks aan de orde. ”Iemand die volledig opgaat in de liefde, kan jarenlang aan de verloren liefde blijven vasthouden. Iemand die snel overschakelt, niet. In zulke gevallen zou je kunnen stellen dat er geen sprake was van diepgevoelde liefde. In dat geval is er puur sprake van vervanging van de een door de ander.”

Tijd voor jezelf

”Vaak zeggen mensen bij het uitgaan van een relatie dat het goed is om even tijd voor jezelf te hebben en het leuk te hebben zonder iemand anders. Dit is zoals ze dat noemen psychologisch correct. Maar in de praktijk gaat dat vaak lastig. Immers, mensen zijn er gewend aan geraakt altijd alles samen te delen.”

Single zijn is goede zaak

Single zijn past wel bij een goede ontwikkeling”, vertelt Jeffrey. ”Als vrijgezel leer je immers wat je kracht is en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wanneer je continu relaties hebt, weet je niet wat je waard bent als je alleen bent. Zo weet je niet of jouw partner de enige is die je kunt krijgen en ben je er niet zeker van of je het allemaal wel alleen aan zou kunnen.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hoe word je een Happy Single? 19 tips

Sommige mensen zijn van nature gelukkig alleen. Maar voor anderen is...

Liefdesexpert Ketelaar: vergeet de kroeg, ontdek de datingsite!

Liefdesexpert Carla praat ons bij over daten en de liefde vinden...

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

Redenen waarom single zijn zo erg nog niet is

Elke dag worden we ermee geconfronteerd dat het hebben van een...

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

advertentie