lachend stel

Relatie van de toekomst

Wanneer je aan de toekomst denkt zie jij jezelf waarschijnlijk opnieuw gelukkig in een vaste, duurzame relatie. Maar hoe dan? Trouwen, weer samenwonen of blijf je liever latten?

Relatiedromen

De wensen en dromen op relatiegebied zijn doorgaans afhankelijk van de leeftijd die je hebt. Want met behoorlijk wat relationele bagage stap je er niet meer zo onbezonnen in als wanneer je pak ‘m beet een jaar of 25 bent. Weet je het nog? Je eerste, echte liefde? Je kwam, zag en overwon! Voor dat je het wist woonden jullie samen, hadden een huis gekocht en het eerste kind was op komst. Het woord scheiden kwam niet in je vocabulaire voor en jullie gingen ervoor! De meeste jonge mensen staan ook vandaag de dag nog zo in het leven, gelukkig maar! Niets zo heerlijk als een onbezorgde liefde. De Linda stond er onlangs nog vol mee. Jonge vrouwen tussen de 25 en begin dertig die niets liever wilden dan ten huwelijk worden gevraagd door de man van hun dromen.

Tweede fase relatie

Helaas gaat het bij heel veel koppels op den duur toch mis. Eén op de drie belandt vroeger of later in een echtscheiding en dat laat zijn sporen na. Of je nu wil of niet, het romantische plaatje dat je net als je ouders of grootouders voor de rest van je leven samen zou blijven ligt in duizend stukjes. Niet alleen je hart is gebroken maar ook je leven. Want ook al is scheiden maatschappelijk gezien geaccepteerd, wanneer je er zelf ineens voorstaat dan voelt dat vaak niet zo. Een tweede of derde relatie aangaan in de een latere fase van je leven gaat doorgaans wat minder onbezonnen dan die allereerste. Je hebt misschien al kinderen, dus behalve dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk ook voor dat van hen en met een berg(je) negatieve ervaringen is je ‘overgeven aan de liefde’ niet altijd eenvoudig.

Ander soortige relaties

Bij veertigers en vijftigers zie je bij een tweede of derde keer meer andersoortige relaties ontstaan dan het traditionelere huwelijk. Er wordt veel vaker gekozen voor een LAT-relatie. De behoefte om snel weer samen te gaan wonen leeft daarbij meer onder mannen dan vrouwen. Veel vrouwen van boven de veertig hoeven niet meer zo nodig ‘huisje boompje beestje’. Ze raken na enige tijd gesteld op hun eigen huis, financiële onafhankelijkheid en ook de vrijheid die het alleen wonen hen biedt.  Mannen hechten daar minder waarde aan. Ze zijn doorgaans hun hele leven al financieel onafhankelijk en hebben minder behoefte aan de vrijheid die het alleen wonen hen biedt. Maar met een beetje aanpassen van beide kanten slagen de meeste mensen erin om een gelukkige nieuwe tweede relatie op te bouwen.

De dromen en wensen ten aanzien van een nieuwe relatie zien er op latere leeftijd dus doorgaans anders uit dan vroeger. Hoe ziet jouw ideale relatie er in de toekomst uit?  

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.