oudere partner

Relatie met leeftijdsverschil kans van slagen

Volgens het CBS is bij het overgrote deel van alle getrouwde stellen de man 1 tot 5 jaar ouder. Bij 20 % is er verschil tussen 5 en 10 jaar en bij 10% scheelt het 10 jaar of meer. Ook bij niet getrouwde stellen is de norm dat de man 2,4 jaar ouder is . Heeft een relatie met iemand die een stuk ouder is dan zoveel nadelen? Of zijn er ook voordelen te noemen? Heeft het überhaupt een kans van slagen.

Man moet ouder zijn

Volgens de standaardopvattingen moet de man nu iets ouder zijn, zegt een relatiedeskundige.  Ook moet hij ook langer en rijker zijn. Grote sterke mannen moeten ons beschermen, zoals het vroeger was.  Of hebben we van doen met vader- of moedercomplexen. Nee, zegt de psycholoog, onzin die fabeltjes. Natuurlijk kleven er nadelen aan een groot leeftijdsverschil. Een oudere partner gaat logischerwijs sneller achteruit dan een jongere. Een oudere vrouw heeft daarentegen weer de biologische grens, waarna ze geen kinderen meer kan krijgen.

Levenservaring is voordeel

Even oud zijn heeft ook een nadeel. Stel je bent van dezelfde leeftijd dan moet je alles samen uitvinden. Het zou toch best prettig zijn om een partner te hebben die meer heeft meegemaakt dan jij. Dat je iemand hebt waarop je eens terug kunt vallen. Levenservaring dat is het voordeel van een oudere partner. Je kan dan als jongere man blij zijn dat je oudere vriendin al kinderen heeft en dus ervaring. De rust die een ouder iemand soms kan uitstralen kun je ook als prettig ervaren. Maar dat heeft natuurlijk ook met de persoon in kwestie te maken.

Verrijkend

Wat voor invloed heeft het wanneer je beiden in een andere periode bent opgegroeid? Sommige facetten zijn voor de een bekend en voor de andere echt van een andere wereld. Je kunt dus van elkaar leren wanneer er leeftijdsverschil is. Een relatie met iemand die ouder of jonger is kun je vergelijken met iemand uit een andere cultuur. Het kan heel verrijkend zijn.

Relatie met leeftijdsverschil kans van slagen

Werkt zo’n relatie met leeftijdsverschil als de een studeert en de ander al werk? Of als de een nog werkt en de ander al met pensioen is? Het is handig als de levensfases overlappen, maar het is geen must.  Het gaat er in veel relaties om of je veel gemeen hebt. De karakters moeten bij elkaar passen. Wanneer je allebei creatief bent, is dat prettig. Of ben je allebei weg van honden, dan is dat van meer belang dan de leeftijd. Dezelfde humor is ook een hele belangrijke, dan kun je samen lachen om de mensen die jullie achter je rug uitlachen. Geluk daar gaat het om. Een relatie met leeftijdsverschil heeft zeker een kans van slagen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.