whatsapp vinkjes

Relatie experts adviseren: zet de blauwe vinkjes uit

Je kent ze wel: die vinkjes onderaan een berichtje van een kennis, vriend, lief of familielid. Twee blauwe geven aan dat op Whatsapp het bericht bekeken, bij Messenger zie je de profielfoto van je ontvanger onderaan rechts in het gesprek verschijnen als hij of zij helemaal mee is met je berichtjes. Leesbevestigingen, zo heet dat in het vakjargon. 

Verwarring

Handig, zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar, volgens relatie-experts. Zeker binnen een relatie doen ze meer kwaad dan goed. “Als je vaak piekert en een kleine paniekaanval krijgt bij het zien van die vinkjes of leesbevestigingen, dan is het niet verstandig om ze aan te laten staan”, vertelt psychologe en relatie-expert Madeleine Mason aan The Independent.

Verwachting

Zij legt uit dat berichten die niet meteen worden beantwoord voor veel verwarring kunnen zorgen. “Het kan je – onterecht – het gevoel geven dat je wordt afgewezen, terwijl de ander misschien gewoon druk bezig is. In gezelschap, aan het werk, in de auto.” De vinkjes scheppen volgens de relatie-expert een verwachting dat je snel moet antwoorden. Er zijn echter geen regels die zeggen dat dit ook echt moet.

Frustraties

De frustratie kan nog groter worden als je merkt dat de persoon in kwestie wel andere berichten beantwoordt of iets op Facebook of Instagram zet. Volgens datingcoach James Preece zorgen dit soort leesbevestigingen voor relatieproblemen, omdat ze voor misverstanden zorgen. “Iemand maakt meteen de interpretatie dat niet antwoorden betekent dat de ander iets te verbergen heeft of jou niet leuk vindt. Je kan maar niet begrijpen waarom antwoorden geen prioriteit is, terwijl de ander daar misschien helemaal anders over denkt”, aldus Mason.

Laag zelfbeeld

Deze frustraties verschillen wel heel erg per persoon. Iemand met een laag zelfbeeld die weinig bevestiging krijgt in een relatie of erg emotioneel is, zal sneller geraakt zijn als berichten niet direct worden beantwoord. Relatie-experts raden aan om bij twijfel de vinkjes en leesbewijzen uit te zetten. Dat voorkomt veel gedoe.

Maar hoe doe je dat?

Bij WhatsApp doe je dat door Instellingen – Account – Privacy te gaan. Dan vink je vervolgens het vakje met ‘Leesbewijzen’ uit. Op de website van Facebook vind je hoe je meldingen van Facebook Messenger kan uitschakelen.

 

Bron: HBVL

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.