Wie (niet) reist is gek

Reizen maakt gelukkig

“Wie (niet) reist is gek.” Dit is de titel van een boek dat 3 mei uit gekomen is. In dit boek schrijft reisverslaafde hoogleraar Ap Dijksterhuis dat reizen gelukkig maakt.  Toch zijn er mensen die van lang en ver op reis gaan niet gelukkiger worden. Er zijn mensen  die slecht voorbereid of niet uitgerust op pad gaan en het spoor letterlijk of figuurlijk bijster worden.

“Wie (niet) reist is gek”

Het boek “Wie (niet) reist is gek” van Ap Dijksterhuis is gebasseerd op 30 onderzoeken, boeken en eigen ervaringen. Ap is zo’n fanatieke reiziger dat hij iedereen aanraadt geen nieuwe keuken te kopen maar op reis te gaan, als je moet kiezen. Ver van huis ben je in staat creatiever en gelukkiger te zijn, concludeert hij. Eenmaal over de grens dan werkt je brein soepeler en evenwichtiger dan thuis. “Reizen bevrijdt ons namelijk van ballast en biedt ruimte aan nieuwe inzichten. Het werkt het best als je de westerse wereld achter je laat en je getroffen wordt door een cultuurschok”, is een van zijn bevindingen.

Reizen masseert je geest

Van alle manieren om je geest te masseren is reizen het meest effectieve. Het maakt niet veel uit waar je naartoe gaat, maar hoe verder je gaat en deste langer je wegblijft, vergroot mate van geluk. Ben je normaal dol op enkel liggen op een strandbed bij een all-inclusive resort, dan moet je geen wonderen verwachten van een verre reis. Het werkt pas als je eropuit trekt, dat stimuleert bepaalde gedeelten van de hersenen. Daar zijn redenen voor aan te wijzen.

Reizen maakt gelukkig

Er zijn volgens Ap zeker redenen te noemen waarom je van reizen zo blij kan worden dat je er bij wijze van spreken high van wordt.

1. Verwondering houdt de geest lenig, verwondering kan een mens oprecht blij maken.

2. Het schept ruimte. Door stress hapert ons geheugen, bewustzijn en aandacht. Onderweg zijn haalt het autisme uit je doen en laten.

3. Euforisch van reizen.  Veel prikkels te verwerken, zorgt er voor dat je high wordt. Je voelt je euforisch. Je ogen, oren en neuzen werken harder dan ooit.

4. Meer inlevingsvermogen. Reizen doet je beseffen dat alle mensen gelijk zijn in hun behoeften aan liefde en veiligheid.

5. Je leven lijkt langer. Nieuwe stimuli vragen extra aan dacht en worden dieper verwerkt. Een dagje thuis voelt als een dag, een dagje Frankrijk voelt als twee dagen.

6. Reizen maakt gelukkig. Je leeft meer in het hier en nu. Je bent gefocust op wat je doet en hebt geen tijd om na te denken over thuis of gedoe op je werk.

Ongelukkig van reizen?

Ja, naast de bovenstaande redenen om gelukkig te worden van reizen, zijn er ook aanwijsbare redenen dat mensen diep ongelukkig worden op hun verre reis. Waarom? Dat zijn mensen die slecht voorbereid zijn. Anderen kampen thuis al met problemen in de gezondheid of in de relatie. Die problemen nemen ze mee en die nemen alleen maar toe. Mensen worden daardoor ongelukkig, nog meer prikkelbaar en gestresst.  Er zijn ook mensen die ver reizen om gezien te worden, om interessant gevonden te worden. Dit soort mensen komt zichzelf tegen, ver van huis. “Wie (niet) reist is gek.” Voor reizigers en mensen die liever thuis blijven.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.